انواع نویسنده محتوا را بشناسیم ( یک نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست ها !)

  1. خانه
  2. بازاریابی محتوا
  3. انواع نویسنده محتوا را بشناسیم ( یک نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست ها !)

نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست !

چند سال پیش بود که بعد از نقش‌آفرینی به عنوان یک فریلنسر از من دعوت شد که در یک شرکت مشغول به کار شوم. شروع به کار من در این شرکت مساوی بود با نقش‌آفرینی جدیدم در نقش مدیر محتوا. تا آن روز فکر می‌کردم، من به عنوان تولید کننده محتوا یا نویسنده محتوای دورکاری یا حتی استخدامی در محل شرکت باید همه اصول و فنون بازاریابی، قواعد مربوط به تولید محتوا، قواعد مربوط به سئو، ترفندهای برنامه‌نویسی HTML و چند مورد دیگر که خاطرم نیست را بلد باشد.

از طرفی در مدتی که به عنوان فریلنسر دورکاری با تعداد زیادی از سایت‌های قدیمی و جدید همکاری داشتم برخی از کارفرماها توقعاتی مانند آشنایی با CMS های مختلف، استفاده از کدهای HTML، آشنایی با نرم‌افزار طراحی گرافیکی سایت و از همه عجیب‌تر مدیریت از من داشتند.

امروز که خودم در مقام کارفرما نشستم، متوجه شدم که نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست .

در این سالها که همه چیز به سمت تخصصی شدن پیش می‌رود، استخدام یک نویسنده محتوا به منزله استخدام یک آچارفرانسه محتوا نیست.

همان‌طور که اغلب کسب و کارها به سمت تخصصی‌تر شدن پیش رفته‌اند یا به عبارت بهتر به Niche یا گوشه‌هایی از موضوع کلی مانند بازاریابی محتوایی می‌پردازند، شغل تولید محتوا هم حالا به شکل تخصصی‌تر توسط افراد دنبال می‌شود. این روزها نویسنده محتوا مانند عنوان رشته‌ای دانشگاهی است که دارای بالغ بر ده نوع گرایش خاص است. پس شما نه تنها به عنوان نویسنده محتوا بلکه به عنوان یک کارفرما باید بدانید چه چیزی نیاز دارید و چه کسی برای این کار مفید و کارآمد است.

این که شما نیاز به محتوا دارید، دلیل این نمی‌شود فردا آگهی «استخدام نویسنده» را در سایت ها و کانال‌های مختلف منتشر کنید. آگهی دادن به این شکل نه اینکه مشکل شما را حل نخواهد کرد بلکه زمان و انرژی که می‌توانست در جهت رفع مشکلات با یک نیروی کار تخصصی استفاده شود را هدر می‌دهد.

شما باید قبل از هر کاری سؤال دیگری در خصوص استخدام نویسنده محتوا کنید: چه نوع نویسنده محتوایی برای کار ما لازم است؟ (لطفاً سؤال نکنید مگر نوع هم دارد!)

این مهم است که دورکاری یا فریلنسری استخدام کنید که دقیقاً مربوط به حوزه کاری شما باشد. هر نویسنده محتوای تخصصی، توانایی‌های مختلفی دارد. هر چند ممکن است در ایران ، نویسنده محتوای آنلاین را با نویسنده مقاله‌های روزنامه‌ها یا نویسنده رمان هم اشتباه بگیرند اما شما نباید درگیر این کج‌فهمی‌ها باشید.

اگر بدون دقت به تخصص نویسنده محتوا و انواع نویسنده محتوا اقدام به استخدام کنید، مانند مربی فوتبالی عمل کرده‌اید که همه مهره‌های خودش را فقط و فقط بر اساس مدل موی سرشان وارد زمین کرده است، البته باید تشکر کنیم که بازیکن بسکتبال  را وارد زمین ‌بازی نکرده است! 😀

همه بازیکنان فوتبال در زمین می‌توانند با توپ بازی کنند، اما هر یک در نقش و مقام متفاوتی هستند یکی فقط توپ را پاس می‌دهد و یکی در نهایت آن را به گل تبدیل می‌کند. هر یک از این بازیکنان برای نقش‌هایی که در آن هستند آموزش دیده و تخصص به دست آوردند. در این میان مربی است که وظیفه دارد این بازیکنان را به درستی در محل‌های مشخص از زمین‌بازی بچیند. هر چند همه با هم بازی می‌کنند اما نقش‌های گوناگونی دارند.

تا اینجای کار متوجه شدید که اگر کارفرما هستید و به دنبال نویسنده محتوا می‌گردید، یک راست به سراغ منتشر کردن آگهی با عنوان عمومی نویسنده محتوا نروید و کمی صبر کنید.

ما در رایتینا تمام نویسنده های محتوا را به 9 دسته تقسیم کردیم شاید برای اولین بار باشد که با این دسته بندی انقدر تخصصی روبرو میشوید ولی لطفا حتما جدی بگیرید چون قطعا شما به عنوان کارفرما و حتی نویسنده محتوا باید بدانید که تولید محتوا یک عنوان کلی نیست و شاخه‌های گوناگونی دارد که هر یک می‌تواند برای خود حوزه تخصصی و کاری فراگیری باشد.

علاوه بر این از این به بعد شاید به این نقطه برسید که دیگر، نویسندگان عمومی محتوای خودتان را به عنوان کارفرما مجبور به کارهایی مانند نوشتن کد HTML یا کار با فتوشاپ و تصویر سازی گرافیکی و… نخواهید کرد.

یادمان نرود که استفاده از نیروی متخصص، پرداختن به یک موضوع تخصصی و هر چیزی که باعث شود تمرکز بیشتری روی یک موضوع باشد، همیشه نتیجه بهتر و مفیدتری دارد.

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 1 : ژورنالیست برند یا Brand journalist

این نویسندگان محتوا دارای مهارت‌هایی بسیار مشابه با روزنامه‌نگاران، وقایع‌نگارها و در کل ژورنالیست‌ها دارند.

عموماً می‌توانند مقالات طولانی و همچنین مصاحبه‌های موضوعی را بنویسند.  در مورد مقاله‌ای که چند وقت اخیر در مجله یا روزنامه خواندید فکر کنید.

این نویسنده‌ها به شدت می‌توانند به شما در پیدا کردن داستان و روایت‌های گوناگون برند که متناسب با دیدگاه کلی کسب و کارتان است، کمک کنند.

این روزها همه می‌دانیم که داستان‌سرایی برند یکی از مهم‌ترین بخش‌های تولید محتوا و موفقیت در بازار آنلاین است. آن‌ها یک موضوع را از زوایای خاص کنکاش می‌کنند تا در نهایت یک زاویه انسانی جذاب کشف نمایند.

ژورنالیست برند استاد نوشتن انواع عنوان جذاب است، این در حالی است که شما از یک ژورنالیست معمولی اینترنتی نمی‌توانید توقع نوشتن عناوین جذاب و کلیک خور داشته باشید.

ژورنالیست های برند یک جزء جدایی ناپذیر از بازاریابی محتوایی هستند چرا که آن‌ها برای داستان‌سرایی ساخته شدند نه فروش محصولات و بیان جزئیات محصول.

آن‌ها همچنین در بیان مطالب از زبان شخص ثالث استاد هستند به این صورت که می‌توانید شما از آن‌ها برای نوشتن برخی از قسمت‌ها مانند تاریخچه شرکت، درباره ما و … استفاده کنید.

ژورنالیست برند در برخی موارد می‌تواند روزنامه‌نگار یا ژورنالیست تحقیقی هم باشد. یک گزارش تحقیقی می‌تواند سال‌ها زمان برای تکمیل شدن لازم داشته باشد.

ژورنالیست برند نسبت به یک ژورنالیست ساده دارای یک مزیت بزرگ است اینکه می‌تواند بر اساس لحن و پرسونای مخاطب برند شما محتوا تولید کند. کاری که هیچ نویسنده محتوای ساده ای نمی‌تواند به خوبی از پس آن بربیاید.

نویسنده‌ی محتوای شماره 2 : محتوانویس سئو محور

وقتی صحبت از نویسنده، تولید کننده و خالق محتوا می‌شود عموماً منظور گوینده همین افراد است.

نویسنده عمومی یا سئو محور گزینه خوبی برای نوشته‌های حجم کوتاه، محتواهای آگاهی دهنده که نیاز به تجربه زیادی هم ندارند، است. از آنجایی که آنها اقیانوسی به عمق 10 سانتی متر  است شما معمولاً از این افراد در موارد تخصصی نباید استفاده کنید.

نویسنده های سئو محور  ویژگی متفاوت‌تری نسبت به نویسندگان عمومی دارند چرا که می‌دانند چگونه با استفاده از کلمات کلیدی رتبه سئو نوشته خود را بهبود ببخشند. با استفاده از این افراد مسلماً تعداد کلیک‌های ارگانیک شما رو به افزایش خواهد داشت . همچنین محتوا نویس سئویی از اینکه گوگل به شما پنالتی بزند، می‌ترسد و قواعد گوگل را رعایت می‌کند. این نوع نویسنده ها می‌توانند بر روی کلمات کلیدی جستجوهای مفیدی انجام دهند و وابسته به تعداد جستجوهای مخاطب و تجزیه و تحلیل داده ها شروع به نوشتن کنند.

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 3 :UX writer ها یا نویسنده متخصص برای تعامل با مخاطب

وب سایت ها و اپلیکیشن های مدرن و پیشرفته دارای محیط‌های تعاملی هستند. آن‌ها مانند بیلبورد یا تبلیغات چاپی نیستند. می‌توانند دارای صفحات و اسکرین های متفاوتی باشند، دکمه‌های قابل کلیک، لینک های متعدد و دیگر رابط های کاربری متفاوت در خود دارند.

این  رابط کاربری برای این است که صاحب سایت یا کلا یک کسب و کار بتواند با مخاطب خودش تعامل بهتری داشته باشد. این همان جایی است که باید دست نویسنده UX محور وارد کار می‌شود.

فرض کنید مشتریان شما باید در قسمت خاصی از سایت کلیک و محصولی را خریداری کنند. مسیر رسیدن نشانگر ماوس مخاطب از لحظه ورود به سایت تا زمان کلیک روی ضربدر قرمز یا کلید دلخواه شما، یک سفر است. تنها کسی که مسیرهای مختلف و خوب یا بد این سفر را به عنوان یک رهبر می‌داند و می‌تواند مخاطب شما را در این سفر همراهی کند، نویسنده UX است. او مردم را به جایی که شما دوست دارید راهنمایی می‌کند و در نهایت آن‌ها را با کمک دیگر نویسندگان محتوا به کلیک ترغیب می‌کند.

نویسندگان UX محور ها یا همان نوسنده هایی که دوست مخاطب هستند مغزی تحلیلی دارند .

مثلا آنها به این فکر میکنند که اگر میخواهند در جایی از متن لینک بگذارند بهتر است این لینک را به صورت دکمه بگذارند یا به صورت یک لینک؟

 

آیا بهتر است که محتوا را خرد تر کنند و در چند قسمت منتشر کنند یا همه را به صورت یک مقاله مثلا 10 هزار کلمه ای منتشر کنند .

این نویسنده ها در اولویت بالاتر از هر چیز دیگری به این فکر میکنند که کدام یکی از این حالت ها برای مخاطب بهتر است و باعث خوانایی بهتر می شود .

می دانم که شاید همین حالا با خودتان فکر کنید که اصلا برای این نویسنده ها کاری هست ؟

باید بدانید که اتفاقا دقیقا بر عکس تصور شما دایره کاری این نویسنده ها خیلی وسیع تر از چیزی است که بخواهید فکرش را بکنید چون هر چیزی که راه ارتباطی ما با مخاطب باشد باید از زیر دست این نویسنده ها بیرون بیاید . مثل فرم نظر سنجی ، کپشن اینستاگرام، توضیح محصول، محتوای صفحه اصلی وب سایت ، محتوای دکمه های خرید یا هر دکمه دیگری در سایت و…

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 4 : نویسنده‌ی بهبود دهنده نرخ تبدیل

نویسنده متخصص تبدیل بازدیدکننده به مشتری همانند سنسور لیزری روی تفنگ‌های نقطه زن عمل می‌کند. این نویسنده ها متخصص در این موضوع هستند که بتوانند با محتوایی که تولید میکنند مخاطب را ترغیب به انجام کاری کنند .

مثلا کاری کنند که مخاطب خرید کند یا روی یک دکمه خاص کلیک کند یا ایمیلش را ثبت کند یا…

این نوع نویسنده‌های محتوا باید تمام تمرکز خودشان را روی آنالیز داده های مربوط به بازدید ها و رفتار مخاطب بگذارند و بتوانند با تحلیل این داده ها و کمک از دانش روانشناسی‌شان محتوایی بنویسند که مخاطب حرف آنها را گوش کند و  کاری که آنها یا کلا کسب و کار میخواهد را انجام دهد. آن‌ها به شما کمک می‌کنند که یک متن ساده را تبدیل به یک محتوای گیرا و تأثیرگذار کنید. آن‌ها اصول بازاریابی و فروش را می‌دانند و کمک خواهند کرد تا مشکلات و موانع از جنس محتوایی را هضم و رفع کنید.

این نوع نویسنده ها برای نوشتن محتوا برای این موراد مناسب تر هستند :

  • متن تبلیغات‌های کلیکی
  • تبلیغات‌ بنری
  • لندینگ پیج ها یا صفحات فرود
  • دکمه های اقدام به عمل‌ یا CTA
  • ایمیل مارکتینگ
در این بخش می توانید یک عالمه مقاله در مورد این موضوع بخوانید :

نویسنده‌ی محتوای شماره 5 : نویسنده‌ی متخصص در یک موضوع

نویسنده‌ی موضوعی دقیقاً همان کاری را می‌کند که از عنوانش معلوم است. او کسی است که شناخت دقیق از حوزه کاری، صنعت و شغل شما دارد و می‌تواند به عنوان یک نویسنده قهار در مورد آن بنویسد.

پیدا کردن یک نویسنده متخصص در یک موضوع قطعا بسیار سخت‌تر از پیدا کردن یک تولید کننده محتوای عمومی است اما زمانی که حوزه کاری شما خیلی تخصصی باشد و ممکن است یک فرد معمولی دچار سو برداشت شود یا اصلا نتواند از منابع انگلیسی به درستی برای نوشتن محتوا استفاده کند چون هیچ شناختی از موضوع ندارد قطعا می ارزد که وقت بگذارید و یک نویسنده تخصصی پیدا کنید.

و مشخصا با این شرایط از لحاظ دستمزد هزینه ای که این نویسنده های محتوا میگیرند بسیار بیشتر از یک نویسنده معمولی است. اما اگر شما یک پروژه کاملا تخصصی داشته باشید، داشتن یک کارشناس موضوعی به هزینه‌ای که در مقابل آن می‌کنید، به صرفه و اقتصادی است.

تولید کننده محتوای معمولی یک شناگر عادی است و نویسنده موضوعی یک غواص است که می‌تواند تا عمق نیازهای مخاطبین و محتواهایی که همانند مروارید هستند شنا کند.

نویسنده‌ی موضوعی می‌تواند با آگاهی کامل و اقتدار در نوشتن، محتواهایی خلق کند که هیچ نویسنده و تولید کننده محتوای عمومی نمی‌تواند نظیر آن‌ها را در خواب ببیند. این کار به برند شما اعتبار می‌بخشد. همچنین نویسنده‌ی محتوای موضوعی برای افراد مبتدی نقش یک مشاور را دارد که در مدت زمان کمتر بر تجربیات آن‌ها از حوزه کاری خودشان بخصوص در موردی که یک نیچ خاص موجود داشته باشد، می‌افزاید.

به خاطر کارشناس بودن آن‌ها است که این افراد از زوایایی به داستان و ماجرا نگاه می‌کنند که برای افراد عمومی و شاید مبتدیان همان حرفه، پوشیده و پنهان است. به همین دلیل این افراد به شما ایده و پیشنهادهایی می‌دهند که تا حالا فکرشان را هم نکرده بودید.

نویسنده‌ی موضوعی انتخاب هوشمندانه‌ای برای محتواهایی مثل این موارد هستند:

  • نوشتن مقاله تخصصی برای کسب و کارهای خاص در یک حوزه مثل پزشکی و داروسازی و…
  • نوشتن محتواهای مربوط به راهنماها و دستورالعمل‌های کار با دستگاه ها و تجهیزات خاص
  • ایبوک ها
  • نوشتن محتوای توضیح محصول برای محصولات و تجهیزات تخصصی

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 6 : اینفلوئنسر

اینفلو‌ئنسرها نویسنده هایی در حوزه ای خاص هستند که بسیار مشهور و معتبر شده اند و مخاطبان و طرفداران زیادی دارند . بزرگ‌ترین مزیت استفاده از یک اینفلوئنسر به عنوان نویسنده محتوا این است که می‌توانید مخاطب سازی کنید. در این همکاری لازم نیست اینفلوئنسر نقش تبلیغ کننده داشته باشد، بلکه او به عنوان نویسنده میهمان یا نویسنده اصلی تولید محتوا می‌کند و می‌تواند این محتوا را روی رسانه های خود نیز منتشر کند. به این ترتیب شما سهم مشارکت بیشتر و مخاطبین فراوان‌تری به دست خواهید آورد. مگر شما غیر از این را می‌خواستید؟

بهره‌گیری از اینفلوئنسر ها بر اساس میزان اعتبار و شهرت آن‌ها، به اعتبار برند و محتوای شما نیز می‌افزاید به طوری که مخاطبین برند شما را بیش از قبل قبول خواهند داشت و به آن اعتماد خواهند کرد. برخی از اینفلوئنسر ها در بخش‌های خاص و تخصصی خود فعالیت می‌کنند و مانند کارشناسان موضوعی عمل می‌کنند. این دسته از اینفلوئنسرها دارای هزینه‌های بالاتری هم هستند. شما می‌توانید از اینفلوئنسر های نویسنده برای بهبود دادن به محتوای خودتان استفاده کنید یا از آن‌ها فقط به عنوان منتشر دهنده محتوا کمک بگیرید.

نویسنده‌ی محتوای شماره 7 : نویسنده شبکه‌های اجتماعی

نویسنده‌ی شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌کند که از تجربیات خودشان در حضور در شبکه های اجتماعی و نوع مخاطب این شبکه ها استفاده کرده و محتوایی تولید کنند که بیشترین میزان همکاری و مشارکت را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشته باشد. آن‌ها همچنین می‌دانند که چه نوع محتوایی برای چه نوع شبکه اجتماعی‌ای مناسب است. برای مثال هیچ وقت در اینستاگرام، پست های تخصصی و خشک لینکدین را منتشر نمی‌کنند.

نویسندگان شبکه‌های اجتماعی میدانند کی و کجا از ابزارهای موجود در شبکه‌های اجتماعی همانند هشتگ، سؤال (استوری اینستاگرام)، لینک، رای دادن (استوری اینستاگرام) و نوشته‌های محرک استفاده کنند. همچنین عموماً قادر هستند که مشتری را به خوبی از شبکه اجتماعی به درگاه اصلی یعنی سایت کوچ دهند. به این نوع سفر مشتری، سفر چند لمسی یا multi-touch می‌گویند.

توجه کنید داشتن تعداد فالوئر بالا به معنی نویسنده اجتماعی بودن نیست.

نویسندگان اجتماعی حرفه‌ای از خوب و بد شبکه‌های اجتماعی و قوانین آن‌ها مطلع هستند و میدانند که چه زمانی باید یک پست در شبکه اجتماعی خاص منتشر شود تا بیشترین بازدید کننده را داشته باشد. بر همین اساس تقویم و برنامه کاری روزانه‌ای برای خود دارند.

نویسندگان محتوای شبکه های اجتماعی این توانایی را باید داشته باشند که مفاهیم کلیدی را از محتواهای شما استخراج کنند و آنها را به محتوای مخصوص شبکه‌های اجتماعی تبدیل کنند تا تاثیر بیشتری بر روی مخاطبین آن رسانه داشته باشد. معمولاً پست های چند رسانه ای و گرافیکی بیشترین فرمت کاری آن‌ها است.

نویسنده‌ی محتوای شماره  8 : نویسنده فنی

همان‌طور که حدس زدید، نویسنده تکنیکال یا فنی بر روی جنبه‌های فنی متن تمرکز می‌کند و توانایی حل و فصل موضوعات و مفاهیم پیچیده را در خود دارد. این نوع نویسندگان، استاد فکر کردن، کار کردن بر روی دستورالعمل‌های مخصوص کاربران و غیره هستند. نویسنده فنی خوب است که بتواند با جنبه نویسندگی در کنار فنی بودن تعادل برقرار کند. استفاده از نویسندگان فنی در زمینه‌های زیر کاملا ضروری است:

  • راهنماها
  • دستورالعمل‌های استفاده از محصول یا خدمات
  • بخش پرسش و پاسخ
  • دیگر محتواهای تکنیکی مفید برای مخاطب

نویسنده‌ی محتوای شماره  9 : کپی رایتر تبلیغاتی

کپی رایتر به کسی می‌گویند که با تکیه بر دانش روانشناسی و شناخت اصول ادبی و نوشتاری و مفاهیم بازاریابی برای ترغیب مخاطب به خرید یا استفاده از یک محصول یا خدمات، محتوای تبلیغاتی و شعار می نویسد.

زمینه اصلی کاری کپی رایتر تبلیغاتی در رسانه ها است جایی که در آن زمان و حجم محتوا حرف اول را می‌زند (در تبلیغات تلویزیونی هر ثانیه، فلان تومان و هر کلمه فلان تومان است). این کپی رایترهای تبلیغاتی هستند که توانایی این را دارند در زمان و حجم کم محتوا، بیشترین مفهوم را با شکلی قابل فهم تر به مخاطب برسانند. وظیفه سخت و دشوار آن‌ها بازی با کلمات و خواندن ذهن مخاطب شما است که بتواند به او در عرض چند ثانیه، بفهماند که خدمات شما بی نظیر است.

کپی رایترهای تبلیغاتی در یافتن زوایای پنهان موضوعات بازاریابی بی نظیر هستند. حضور این افراد در کسب و کارهایی که فضای محدود یا بازار اشباعی دارند بسیار مهم‌تر است. آیا نیاز دارید که صدای برند خودتان را به گوش دیگران برسانید یا واضح‌تر بیان کنید؟ خب باز هم کپی رایتر تبلیغاتی می‌تواند این کار را کند. گذشته از رسانه های سنتی مانند تلویزیون، رادیو و غیره، آن‌ها می‌توانند هر برای هر نوع تبلیغاتی دیگری از جمله صفحات فرود و تبلیغات اینترنتی و … هم محتوا بنویسند.

 

مینی‌آموزش UX-Writing | دکمه‌نویسی

هدف: یادگیری دکمه‌نویسی و CTA ها ( چه جوری یه دکمه یا لینک رو انقدر جذاب و تاثیرگذار بنویسیم که کاربر روش کلیک کنه؟ )

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • خسته نباشید خانم جعفری ،هرچند کسی که عاشق کارش هست خسته نمیشه فقط لذت میبره !امیدوارم روزی عشق من هم به نویسندگی و تولید محتوا به درجه عشق شما برسه ! ممنون از توضیحات کاملتون راجع به تخصص های منحصر به فرد در حرفه تولید محتوا .
    بی صبرانه منتظر شروع دوره جامع ” نقطه شروع برای تولید محتوا ” هستم.

    • ناتاشا جعفری
      ۱۳۹۸/۰۵/۲۲ ۸:۳۷ ق.ظ

      سلام . روزتون شاد و پر انرژی
      سپاس از انرژی مثبتی که به من با کامنت تون انتقال دادید .

      من هم قول میدم که تمام سعی خودم رو بکنم که دوره های آموزشی خیلی خوبی توی رایتینا منتشر کنم که براتون مفید باشه و بتونید با عشق و انرژی خیلی زیاد نویسندگی و تولید محتوا رو ادامه بدید 🙂

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید

انواع نویسنده محتوا را بشناسیم ( یک نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست ها !)

نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست !

چند سال پیش بود که بعد از نقش‌آفرینی به عنوان یک فریلنسر از من دعوت شد که در یک شرکت مشغول به کار شوم. شروع به کار من در این شرکت مساوی بود با نقش‌آفرینی جدیدم در نقش مدیر محتوا. تا آن روز فکر می‌کردم، من به عنوان تولید کننده محتوا یا نویسنده محتوای دورکاری یا حتی استخدامی در محل شرکت باید همه اصول و فنون بازاریابی، قواعد مربوط به تولید محتوا، قواعد مربوط به سئو، ترفندهای برنامه‌نویسی HTML و چند مورد دیگر که خاطرم نیست را بلد باشد.

از طرفی در مدتی که به عنوان فریلنسر دورکاری با تعداد زیادی از سایت‌های قدیمی و جدید همکاری داشتم برخی از کارفرماها توقعاتی مانند آشنایی با CMS های مختلف، استفاده از کدهای HTML، آشنایی با نرم‌افزار طراحی گرافیکی سایت و از همه عجیب‌تر مدیریت از من داشتند.

امروز که خودم در مقام کارفرما نشستم، متوجه شدم که نویسنده محتوا آچار فرانسه نیست .

در این سالها که همه چیز به سمت تخصصی شدن پیش می‌رود، استخدام یک نویسنده محتوا به منزله استخدام یک آچارفرانسه محتوا نیست.

همان‌طور که اغلب کسب و کارها به سمت تخصصی‌تر شدن پیش رفته‌اند یا به عبارت بهتر به Niche یا گوشه‌هایی از موضوع کلی مانند بازاریابی محتوایی می‌پردازند، شغل تولید محتوا هم حالا به شکل تخصصی‌تر توسط افراد دنبال می‌شود. این روزها نویسنده محتوا مانند عنوان رشته‌ای دانشگاهی است که دارای بالغ بر ده نوع گرایش خاص است. پس شما نه تنها به عنوان نویسنده محتوا بلکه به عنوان یک کارفرما باید بدانید چه چیزی نیاز دارید و چه کسی برای این کار مفید و کارآمد است.

این که شما نیاز به محتوا دارید، دلیل این نمی‌شود فردا آگهی «استخدام نویسنده» را در سایت ها و کانال‌های مختلف منتشر کنید. آگهی دادن به این شکل نه اینکه مشکل شما را حل نخواهد کرد بلکه زمان و انرژی که می‌توانست در جهت رفع مشکلات با یک نیروی کار تخصصی استفاده شود را هدر می‌دهد.

شما باید قبل از هر کاری سؤال دیگری در خصوص استخدام نویسنده محتوا کنید: چه نوع نویسنده محتوایی برای کار ما لازم است؟ (لطفاً سؤال نکنید مگر نوع هم دارد!)

این مهم است که دورکاری یا فریلنسری استخدام کنید که دقیقاً مربوط به حوزه کاری شما باشد. هر نویسنده محتوای تخصصی، توانایی‌های مختلفی دارد. هر چند ممکن است در ایران ، نویسنده محتوای آنلاین را با نویسنده مقاله‌های روزنامه‌ها یا نویسنده رمان هم اشتباه بگیرند اما شما نباید درگیر این کج‌فهمی‌ها باشید.

اگر بدون دقت به تخصص نویسنده محتوا و انواع نویسنده محتوا اقدام به استخدام کنید، مانند مربی فوتبالی عمل کرده‌اید که همه مهره‌های خودش را فقط و فقط بر اساس مدل موی سرشان وارد زمین کرده است، البته باید تشکر کنیم که بازیکن بسکتبال  را وارد زمین ‌بازی نکرده است! 😀

همه بازیکنان فوتبال در زمین می‌توانند با توپ بازی کنند، اما هر یک در نقش و مقام متفاوتی هستند یکی فقط توپ را پاس می‌دهد و یکی در نهایت آن را به گل تبدیل می‌کند. هر یک از این بازیکنان برای نقش‌هایی که در آن هستند آموزش دیده و تخصص به دست آوردند. در این میان مربی است که وظیفه دارد این بازیکنان را به درستی در محل‌های مشخص از زمین‌بازی بچیند. هر چند همه با هم بازی می‌کنند اما نقش‌های گوناگونی دارند.

تا اینجای کار متوجه شدید که اگر کارفرما هستید و به دنبال نویسنده محتوا می‌گردید، یک راست به سراغ منتشر کردن آگهی با عنوان عمومی نویسنده محتوا نروید و کمی صبر کنید.

ما در رایتینا تمام نویسنده های محتوا را به 9 دسته تقسیم کردیم شاید برای اولین بار باشد که با این دسته بندی انقدر تخصصی روبرو میشوید ولی لطفا حتما جدی بگیرید چون قطعا شما به عنوان کارفرما و حتی نویسنده محتوا باید بدانید که تولید محتوا یک عنوان کلی نیست و شاخه‌های گوناگونی دارد که هر یک می‌تواند برای خود حوزه تخصصی و کاری فراگیری باشد.

علاوه بر این از این به بعد شاید به این نقطه برسید که دیگر، نویسندگان عمومی محتوای خودتان را به عنوان کارفرما مجبور به کارهایی مانند نوشتن کد HTML یا کار با فتوشاپ و تصویر سازی گرافیکی و… نخواهید کرد.

یادمان نرود که استفاده از نیروی متخصص، پرداختن به یک موضوع تخصصی و هر چیزی که باعث شود تمرکز بیشتری روی یک موضوع باشد، همیشه نتیجه بهتر و مفیدتری دارد.

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 1 : ژورنالیست برند یا Brand journalist

این نویسندگان محتوا دارای مهارت‌هایی بسیار مشابه با روزنامه‌نگاران، وقایع‌نگارها و در کل ژورنالیست‌ها دارند.

عموماً می‌توانند مقالات طولانی و همچنین مصاحبه‌های موضوعی را بنویسند.  در مورد مقاله‌ای که چند وقت اخیر در مجله یا روزنامه خواندید فکر کنید.

این نویسنده‌ها به شدت می‌توانند به شما در پیدا کردن داستان و روایت‌های گوناگون برند که متناسب با دیدگاه کلی کسب و کارتان است، کمک کنند.

این روزها همه می‌دانیم که داستان‌سرایی برند یکی از مهم‌ترین بخش‌های تولید محتوا و موفقیت در بازار آنلاین است. آن‌ها یک موضوع را از زوایای خاص کنکاش می‌کنند تا در نهایت یک زاویه انسانی جذاب کشف نمایند.

ژورنالیست برند استاد نوشتن انواع عنوان جذاب است، این در حالی است که شما از یک ژورنالیست معمولی اینترنتی نمی‌توانید توقع نوشتن عناوین جذاب و کلیک خور داشته باشید.

ژورنالیست های برند یک جزء جدایی ناپذیر از بازاریابی محتوایی هستند چرا که آن‌ها برای داستان‌سرایی ساخته شدند نه فروش محصولات و بیان جزئیات محصول.

آن‌ها همچنین در بیان مطالب از زبان شخص ثالث استاد هستند به این صورت که می‌توانید شما از آن‌ها برای نوشتن برخی از قسمت‌ها مانند تاریخچه شرکت، درباره ما و … استفاده کنید.

ژورنالیست برند در برخی موارد می‌تواند روزنامه‌نگار یا ژورنالیست تحقیقی هم باشد. یک گزارش تحقیقی می‌تواند سال‌ها زمان برای تکمیل شدن لازم داشته باشد.

ژورنالیست برند نسبت به یک ژورنالیست ساده دارای یک مزیت بزرگ است اینکه می‌تواند بر اساس لحن و پرسونای مخاطب برند شما محتوا تولید کند. کاری که هیچ نویسنده محتوای ساده ای نمی‌تواند به خوبی از پس آن بربیاید.

نویسنده‌ی محتوای شماره 2 : محتوانویس سئو محور

وقتی صحبت از نویسنده، تولید کننده و خالق محتوا می‌شود عموماً منظور گوینده همین افراد است.

نویسنده عمومی یا سئو محور گزینه خوبی برای نوشته‌های حجم کوتاه، محتواهای آگاهی دهنده که نیاز به تجربه زیادی هم ندارند، است. از آنجایی که آنها اقیانوسی به عمق 10 سانتی متر  است شما معمولاً از این افراد در موارد تخصصی نباید استفاده کنید.

نویسنده های سئو محور  ویژگی متفاوت‌تری نسبت به نویسندگان عمومی دارند چرا که می‌دانند چگونه با استفاده از کلمات کلیدی رتبه سئو نوشته خود را بهبود ببخشند. با استفاده از این افراد مسلماً تعداد کلیک‌های ارگانیک شما رو به افزایش خواهد داشت . همچنین محتوا نویس سئویی از اینکه گوگل به شما پنالتی بزند، می‌ترسد و قواعد گوگل را رعایت می‌کند. این نوع نویسنده ها می‌توانند بر روی کلمات کلیدی جستجوهای مفیدی انجام دهند و وابسته به تعداد جستجوهای مخاطب و تجزیه و تحلیل داده ها شروع به نوشتن کنند.

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 3 :UX writer ها یا نویسنده متخصص برای تعامل با مخاطب

وب سایت ها و اپلیکیشن های مدرن و پیشرفته دارای محیط‌های تعاملی هستند. آن‌ها مانند بیلبورد یا تبلیغات چاپی نیستند. می‌توانند دارای صفحات و اسکرین های متفاوتی باشند، دکمه‌های قابل کلیک، لینک های متعدد و دیگر رابط های کاربری متفاوت در خود دارند.

این  رابط کاربری برای این است که صاحب سایت یا کلا یک کسب و کار بتواند با مخاطب خودش تعامل بهتری داشته باشد. این همان جایی است که باید دست نویسنده UX محور وارد کار می‌شود.

فرض کنید مشتریان شما باید در قسمت خاصی از سایت کلیک و محصولی را خریداری کنند. مسیر رسیدن نشانگر ماوس مخاطب از لحظه ورود به سایت تا زمان کلیک روی ضربدر قرمز یا کلید دلخواه شما، یک سفر است. تنها کسی که مسیرهای مختلف و خوب یا بد این سفر را به عنوان یک رهبر می‌داند و می‌تواند مخاطب شما را در این سفر همراهی کند، نویسنده UX است. او مردم را به جایی که شما دوست دارید راهنمایی می‌کند و در نهایت آن‌ها را با کمک دیگر نویسندگان محتوا به کلیک ترغیب می‌کند.

نویسندگان UX محور ها یا همان نوسنده هایی که دوست مخاطب هستند مغزی تحلیلی دارند .

مثلا آنها به این فکر میکنند که اگر میخواهند در جایی از متن لینک بگذارند بهتر است این لینک را به صورت دکمه بگذارند یا به صورت یک لینک؟

 

آیا بهتر است که محتوا را خرد تر کنند و در چند قسمت منتشر کنند یا همه را به صورت یک مقاله مثلا 10 هزار کلمه ای منتشر کنند .

این نویسنده ها در اولویت بالاتر از هر چیز دیگری به این فکر میکنند که کدام یکی از این حالت ها برای مخاطب بهتر است و باعث خوانایی بهتر می شود .

می دانم که شاید همین حالا با خودتان فکر کنید که اصلا برای این نویسنده ها کاری هست ؟

باید بدانید که اتفاقا دقیقا بر عکس تصور شما دایره کاری این نویسنده ها خیلی وسیع تر از چیزی است که بخواهید فکرش را بکنید چون هر چیزی که راه ارتباطی ما با مخاطب باشد باید از زیر دست این نویسنده ها بیرون بیاید . مثل فرم نظر سنجی ، کپشن اینستاگرام، توضیح محصول، محتوای صفحه اصلی وب سایت ، محتوای دکمه های خرید یا هر دکمه دیگری در سایت و…

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 4 : نویسنده‌ی بهبود دهنده نرخ تبدیل

نویسنده متخصص تبدیل بازدیدکننده به مشتری همانند سنسور لیزری روی تفنگ‌های نقطه زن عمل می‌کند. این نویسنده ها متخصص در این موضوع هستند که بتوانند با محتوایی که تولید میکنند مخاطب را ترغیب به انجام کاری کنند .

مثلا کاری کنند که مخاطب خرید کند یا روی یک دکمه خاص کلیک کند یا ایمیلش را ثبت کند یا…

این نوع نویسنده‌های محتوا باید تمام تمرکز خودشان را روی آنالیز داده های مربوط به بازدید ها و رفتار مخاطب بگذارند و بتوانند با تحلیل این داده ها و کمک از دانش روانشناسی‌شان محتوایی بنویسند که مخاطب حرف آنها را گوش کند و  کاری که آنها یا کلا کسب و کار میخواهد را انجام دهد. آن‌ها به شما کمک می‌کنند که یک متن ساده را تبدیل به یک محتوای گیرا و تأثیرگذار کنید. آن‌ها اصول بازاریابی و فروش را می‌دانند و کمک خواهند کرد تا مشکلات و موانع از جنس محتوایی را هضم و رفع کنید.

این نوع نویسنده ها برای نوشتن محتوا برای این موراد مناسب تر هستند :

  • متن تبلیغات‌های کلیکی
  • تبلیغات‌ بنری
  • لندینگ پیج ها یا صفحات فرود
  • دکمه های اقدام به عمل‌ یا CTA
  • ایمیل مارکتینگ
در این بخش می توانید یک عالمه مقاله در مورد این موضوع بخوانید :

نویسنده‌ی محتوای شماره 5 : نویسنده‌ی متخصص در یک موضوع

نویسنده‌ی موضوعی دقیقاً همان کاری را می‌کند که از عنوانش معلوم است. او کسی است که شناخت دقیق از حوزه کاری، صنعت و شغل شما دارد و می‌تواند به عنوان یک نویسنده قهار در مورد آن بنویسد.

پیدا کردن یک نویسنده متخصص در یک موضوع قطعا بسیار سخت‌تر از پیدا کردن یک تولید کننده محتوای عمومی است اما زمانی که حوزه کاری شما خیلی تخصصی باشد و ممکن است یک فرد معمولی دچار سو برداشت شود یا اصلا نتواند از منابع انگلیسی به درستی برای نوشتن محتوا استفاده کند چون هیچ شناختی از موضوع ندارد قطعا می ارزد که وقت بگذارید و یک نویسنده تخصصی پیدا کنید.

و مشخصا با این شرایط از لحاظ دستمزد هزینه ای که این نویسنده های محتوا میگیرند بسیار بیشتر از یک نویسنده معمولی است. اما اگر شما یک پروژه کاملا تخصصی داشته باشید، داشتن یک کارشناس موضوعی به هزینه‌ای که در مقابل آن می‌کنید، به صرفه و اقتصادی است.

تولید کننده محتوای معمولی یک شناگر عادی است و نویسنده موضوعی یک غواص است که می‌تواند تا عمق نیازهای مخاطبین و محتواهایی که همانند مروارید هستند شنا کند.

نویسنده‌ی موضوعی می‌تواند با آگاهی کامل و اقتدار در نوشتن، محتواهایی خلق کند که هیچ نویسنده و تولید کننده محتوای عمومی نمی‌تواند نظیر آن‌ها را در خواب ببیند. این کار به برند شما اعتبار می‌بخشد. همچنین نویسنده‌ی محتوای موضوعی برای افراد مبتدی نقش یک مشاور را دارد که در مدت زمان کمتر بر تجربیات آن‌ها از حوزه کاری خودشان بخصوص در موردی که یک نیچ خاص موجود داشته باشد، می‌افزاید.

به خاطر کارشناس بودن آن‌ها است که این افراد از زوایایی به داستان و ماجرا نگاه می‌کنند که برای افراد عمومی و شاید مبتدیان همان حرفه، پوشیده و پنهان است. به همین دلیل این افراد به شما ایده و پیشنهادهایی می‌دهند که تا حالا فکرشان را هم نکرده بودید.

نویسنده‌ی موضوعی انتخاب هوشمندانه‌ای برای محتواهایی مثل این موارد هستند:

  • نوشتن مقاله تخصصی برای کسب و کارهای خاص در یک حوزه مثل پزشکی و داروسازی و…
  • نوشتن محتواهای مربوط به راهنماها و دستورالعمل‌های کار با دستگاه ها و تجهیزات خاص
  • ایبوک ها
  • نوشتن محتوای توضیح محصول برای محصولات و تجهیزات تخصصی

 

نویسنده‌ی محتوای شماره 6 : اینفلوئنسر

اینفلو‌ئنسرها نویسنده هایی در حوزه ای خاص هستند که بسیار مشهور و معتبر شده اند و مخاطبان و طرفداران زیادی دارند . بزرگ‌ترین مزیت استفاده از یک اینفلوئنسر به عنوان نویسنده محتوا این است که می‌توانید مخاطب سازی کنید. در این همکاری لازم نیست اینفلوئنسر نقش تبلیغ کننده داشته باشد، بلکه او به عنوان نویسنده میهمان یا نویسنده اصلی تولید محتوا می‌کند و می‌تواند این محتوا را روی رسانه های خود نیز منتشر کند. به این ترتیب شما سهم مشارکت بیشتر و مخاطبین فراوان‌تری به دست خواهید آورد. مگر شما غیر از این را می‌خواستید؟

بهره‌گیری از اینفلوئنسر ها بر اساس میزان اعتبار و شهرت آن‌ها، به اعتبار برند و محتوای شما نیز می‌افزاید به طوری که مخاطبین برند شما را بیش از قبل قبول خواهند داشت و به آن اعتماد خواهند کرد. برخی از اینفلوئنسر ها در بخش‌های خاص و تخصصی خود فعالیت می‌کنند و مانند کارشناسان موضوعی عمل می‌کنند. این دسته از اینفلوئنسرها دارای هزینه‌های بالاتری هم هستند. شما می‌توانید از اینفلوئنسر های نویسنده برای بهبود دادن به محتوای خودتان استفاده کنید یا از آن‌ها فقط به عنوان منتشر دهنده محتوا کمک بگیرید.

نویسنده‌ی محتوای شماره 7 : نویسنده شبکه‌های اجتماعی

نویسنده‌ی شبکه‌های اجتماعی تلاش می‌کند که از تجربیات خودشان در حضور در شبکه های اجتماعی و نوع مخاطب این شبکه ها استفاده کرده و محتوایی تولید کنند که بیشترین میزان همکاری و مشارکت را در شبکه‌های اجتماعی به همراه داشته باشد. آن‌ها همچنین می‌دانند که چه نوع محتوایی برای چه نوع شبکه اجتماعی‌ای مناسب است. برای مثال هیچ وقت در اینستاگرام، پست های تخصصی و خشک لینکدین را منتشر نمی‌کنند.

نویسندگان شبکه‌های اجتماعی میدانند کی و کجا از ابزارهای موجود در شبکه‌های اجتماعی همانند هشتگ، سؤال (استوری اینستاگرام)، لینک، رای دادن (استوری اینستاگرام) و نوشته‌های محرک استفاده کنند. همچنین عموماً قادر هستند که مشتری را به خوبی از شبکه اجتماعی به درگاه اصلی یعنی سایت کوچ دهند. به این نوع سفر مشتری، سفر چند لمسی یا multi-touch می‌گویند.

توجه کنید داشتن تعداد فالوئر بالا به معنی نویسنده اجتماعی بودن نیست.

نویسندگان اجتماعی حرفه‌ای از خوب و بد شبکه‌های اجتماعی و قوانین آن‌ها مطلع هستند و میدانند که چه زمانی باید یک پست در شبکه اجتماعی خاص منتشر شود تا بیشترین بازدید کننده را داشته باشد. بر همین اساس تقویم و برنامه کاری روزانه‌ای برای خود دارند.

نویسندگان محتوای شبکه های اجتماعی این توانایی را باید داشته باشند که مفاهیم کلیدی را از محتواهای شما استخراج کنند و آنها را به محتوای مخصوص شبکه‌های اجتماعی تبدیل کنند تا تاثیر بیشتری بر روی مخاطبین آن رسانه داشته باشد. معمولاً پست های چند رسانه ای و گرافیکی بیشترین فرمت کاری آن‌ها است.

نویسنده‌ی محتوای شماره  8 : نویسنده فنی

همان‌طور که حدس زدید، نویسنده تکنیکال یا فنی بر روی جنبه‌های فنی متن تمرکز می‌کند و توانایی حل و فصل موضوعات و مفاهیم پیچیده را در خود دارد. این نوع نویسندگان، استاد فکر کردن، کار کردن بر روی دستورالعمل‌های مخصوص کاربران و غیره هستند. نویسنده فنی خوب است که بتواند با جنبه نویسندگی در کنار فنی بودن تعادل برقرار کند. استفاده از نویسندگان فنی در زمینه‌های زیر کاملا ضروری است:

  • راهنماها
  • دستورالعمل‌های استفاده از محصول یا خدمات
  • بخش پرسش و پاسخ
  • دیگر محتواهای تکنیکی مفید برای مخاطب

نویسنده‌ی محتوای شماره  9 : کپی رایتر تبلیغاتی

کپی رایتر به کسی می‌گویند که با تکیه بر دانش روانشناسی و شناخت اصول ادبی و نوشتاری و مفاهیم بازاریابی برای ترغیب مخاطب به خرید یا استفاده از یک محصول یا خدمات، محتوای تبلیغاتی و شعار می نویسد.

زمینه اصلی کاری کپی رایتر تبلیغاتی در رسانه ها است جایی که در آن زمان و حجم محتوا حرف اول را می‌زند (در تبلیغات تلویزیونی هر ثانیه، فلان تومان و هر کلمه فلان تومان است). این کپی رایترهای تبلیغاتی هستند که توانایی این را دارند در زمان و حجم کم محتوا، بیشترین مفهوم را با شکلی قابل فهم تر به مخاطب برسانند. وظیفه سخت و دشوار آن‌ها بازی با کلمات و خواندن ذهن مخاطب شما است که بتواند به او در عرض چند ثانیه، بفهماند که خدمات شما بی نظیر است.

کپی رایترهای تبلیغاتی در یافتن زوایای پنهان موضوعات بازاریابی بی نظیر هستند. حضور این افراد در کسب و کارهایی که فضای محدود یا بازار اشباعی دارند بسیار مهم‌تر است. آیا نیاز دارید که صدای برند خودتان را به گوش دیگران برسانید یا واضح‌تر بیان کنید؟ خب باز هم کپی رایتر تبلیغاتی می‌تواند این کار را کند. گذشته از رسانه های سنتی مانند تلویزیون، رادیو و غیره، آن‌ها می‌توانند هر برای هر نوع تبلیغاتی دیگری از جمله صفحات فرود و تبلیغات اینترنتی و … هم محتوا بنویسند.

 

۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • خسته نباشید خانم جعفری ،هرچند کسی که عاشق کارش هست خسته نمیشه فقط لذت میبره !امیدوارم روزی عشق من هم به نویسندگی و تولید محتوا به درجه عشق شما برسه ! ممنون از توضیحات کاملتون راجع به تخصص های منحصر به فرد در حرفه تولید محتوا .
    بی صبرانه منتظر شروع دوره جامع ” نقطه شروع برای تولید محتوا ” هستم.

    • ناتاشا جعفری
      ۱۳۹۸/۰۵/۲۲ ۸:۳۷ ق.ظ

      سلام . روزتون شاد و پر انرژی
      سپاس از انرژی مثبتی که به من با کامنت تون انتقال دادید .

      من هم قول میدم که تمام سعی خودم رو بکنم که دوره های آموزشی خیلی خوبی توی رایتینا منتشر کنم که براتون مفید باشه و بتونید با عشق و انرژی خیلی زیاد نویسندگی و تولید محتوا رو ادامه بدید 🙂

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
فهرست