نویسنده تخصصی Technical Writer | درآمد حداقل 10X ای

  1. خانه
  2. بازاریابی محتوا
  3. نویسنده تخصصی Technical Writer | درآمد حداقل 10X ای

چرا من فکر میکنم با “ نویسنده تخصصی ” شدن میتونیم 10X درآمد یا بیشتر داشته باشیم؟

به نظر من درسته که ما تو “شروع کار ” ممکنه مجبور باشیم 360 درجه باشیم، یعنی مجبور باشیم تو هر حوزه ای که تولید محتوا یا کپی‌رایتینگ پیشنهاد شد و پولش خوب بود محتوا بنویسیم، اما قطعا از یه جایی به بعد، بهتره که تمرکزمون رو روی یه حوزه خاص بذاریم و یه مجموعه نمونه کارمحتوای سطح بالا و مربوط به اون حوزه رو برای خودمون بسازیم.

مثلا من خودم تو شروع کار از قفل دیجیتال بگیر تا کلینیک ساختمانی و مشاوره تغذیه و سایت خودرو و… خلاصه از شیر مرغ تا جون آدمیزاد نمونه کار دارم و تو حوزه های مختلف نوشتم. اما تو این روزا اصلا اینجوری کار نمیکنم و تمام تلاشم رو میکنم که رو حوزه تخصصی‌ای که علاقه دارم و فکر میکنم بهتر میتونم بنویسم، محتوا بنویسم { که حوزه روانشناسی و رفتارشناسی و محتواهای مربوط به این حوزه ها هست}. . . .

چند وقت پیش، ما در به در برای یکی از پروژه هامون دنبال یه #نویسنده_تخصصی تو حوزه برق و الکترونیک بودیم و روزها گشتیم و پیدا نشد و مجبور شدیم برای اون مجموعه چند نفر کارشناس برق رو استخدام کنیم که هیچی از نویسندگی نمیدونستن، ولی علاقه به نوشتن داشتن. تقریبا 3 ماه طول کشید که تونستم چم و خم کار محتوانویسی آنلاین رو بهشون یاد بدم تا تبدیل به یه کارشناس تولید محتوا تو حوزه برق بشن. ( ما اون موقع حتی حاضر بودیم 3 برابر دستمزد تولید کننده محتوای عادی تو مارکت اون زمان رو به یه محتوانویس برقی بدیم ولی نبود )

حالا همین الان بیاید فکر کنید که چه قدر ما حوزه و رشته مختلف داریم که شما میتونید تو اونها نویسنده تخصصی یا Technical writer بشید ؟

نویسنده تخصصی Technical writer

تعریف نویسنده تخصصی Technical Writer

 یه نویسنده تخصصی، هنر و تخصص اصلیش تبدیل پیچیده‌ترین و ناخواناترین و تخصصی‌ترین متن‌ها و محتواها به ساده‌ترین و خواناترین و قابل فهم‌ترین محتواهاست ( و چی بهتر از این و مهم‌ترازاین؟ )

پس می‌تونیم بگیم که نویسنده تخصصی، یه نویسنده‌ای هست که اطلاعات فنی یا تخصصی رو به محتوای راحت‌الهضم برای مخاطب تبدیل میکنه. حالا این حوزه‌یِ تخصصی میتونه در مورد متون سخت و پیچیده علمی باشه مثل شیمی، فیزیک، نجوم و پزشکی و …  یا حتی یه حوزه خاصی مثل کسب و کار باشه.

نقش یه نویسنده متخصص، علاوه بر انتقال علم و دانش و آگاهی به مخاطب هدف، میتونه ترغیب مخاطب به تصمیم گیری برای خرید محصولات صنعتی و تجهیزات تخصصی ( صفحات محصول تجهیزات تخصصی مثل حوزه پزشکی، برق، صنعت و…) یا راهنمای خرید و نصب محصولات صنعتی، عیب یابی و مشکل یابی دستگاه ها و استفاده موثر از محصولات و خدمات تخصصی و… هم هست.

توصیه نامه یا Testimonial | چه جوری باعث افزایش فروش میشه؟

تفاوت نویسنده تخصصی با نویسنده عادی

شاید از دید خیلی‌ها نویسنده، نویسنده است دیگه، حالا چه فرقی میکنه که در مورد چی و برای چی میخواد بنویسه.(^^#)

اما باید بگم تو دنیای این روزا، واقعا فرق میکنه و ما بهترین نتیجه رو زمانی میگیریم که، کار رو به کاردان یا اون کسی که بلدتره بسپریم.

ما نویسنده‌ها اگه خوب دقت کنیم میبینیم واقعا هر کدوم‌مون برای یه چیزی و یه نوع نوشتنی ساخته شدیم. مثلا یه نویسنده‌ای ممکنه مقاله‌نویس خوبی باشه، یکی دیگه دکمه‌نویس خوبی باشه، یکی عنوان‌نویس خوبی باشه، اون یکی تو نوشتن قصه خوب باشه، ولی اون اون یکی تو نوشتن متن‌های رسمی و خشک و قُلمبه سُلمبه خوب باشه…

حالا بین همه اینا یه سری از نویسنده‌ها هم هستن که تو نوشتن متن‌های تخصصی و فنی خوبن. چیزی که باید بدونیم اینه که درسته یه سری اصول پایه در مورد هر نوع نوشتنی صدق میکنه و درسته اما چالش‌های این نویسنده با اون نویسنده فرق میکنه.

مقدمه نویسی | چه جوری یه مقدمه ” لیز” برای مقاله بنویسیم؟

چالش های یک نویسنده تخصصی

  • ابهام و برداشت نادرست

یکی از مشکلات ساده‌سازی تو هرنوع محتوایی و تو هر حوزه تخصصی‌ای اینه که، ممکنه محتوای ساده‌تر شده مفهوم رو به شکل درست و کاملی انتقال نده و به خاطرهمین خیلی ازمخاطب‌ها دچارابهام یا تفسیرنادرست بشن. پس یه نویسنده فنی یکی از وظایف و تخصص هاش و دغدغه‌هاش باید این باشه که تا جای ممکن از گمراه شدن مخاطب یا پیش اومدن شرایط ابهام و تفسیر نادرست تو ذهن مخاطب پیشگیری کنه.

  • ایجاز و خلاصه گویی

یکی دیگه از مشکلات بازنویسی متن های تخصصی به هدف قابل درک و فهم شدن برای مخاطب های بیشتر، اینه که گاهی نویسنده تخصصی دچار زیاده گویی و توضیحات اضافی میشه. مثلا گاهی پیش میاد که نویسنده تخصصی برای اینکه بتونه یه جمله تخصصی از یه متن تخصصی رو به مخاطب عام توضیح بده، همون جمله رو باید تو 3 تا پاراگراف توضیح بده و این گاهی اجتناب ناپذیره. اما به غیر از موارد خاص، باید تا جای ممکن سعی کنید که دچار زیاده گویی اضافی نشید  و تا حد ممکن مفهوم رو خلاصه انتقال بدید.

  • دقت و صحت محتوا

یکی دیگه از نکات خیلی مهم توی نویسندگی تخصصی اینه که ما نیاز به دقت زیاد داریم. ما توی تولید محتوا تو موضوعات عام‌تر و غیرتخصصی، ممکنه نیازبه دقت خیلی زیادی نداشته باشیم، ( دقت کنید گفتم خیلی زیاد نگفتم اصلا، چون همینجوریش هم شاهد حرف‌ها و محتواهای پرت و پلا و بی پایه و اساس بسیار زیادیییییییییی خصوصا توی شبکه های اجتماعی هستیم که آدم با دیدنش و خوندن‌شون میخواد برای همیشه این زمین رو ترک کنه ٩(ఠ益ఠ)۶)، اما توی محتواهای تخصصی و برای نویسندگی فنی و تخصصی، اگر شما دقت کافی و لازم رو نداشته باشید، خطاهای شما میتونن باعث اشتباهات و سوتفاهم های خیلی بد و ناجور و حتی خطرناکی بشن، که قطعا میتونه هم اعتبار شما رو زیر سوال ببره، هم باعث اتفاقات تلخ و ناخوشایندی برای مخاطب بشه ( مثلا فرض کنید شما نویسنده تخصصی تو حوزه پزشکی هستید و تو یه مقاله به اشتباه، یه دارو یا توصیه‌ای رو برای یه نوع بیماری خاص معرفی یا پیشنهاد کردید که میتونه اتفاقا خیلی خطرناک باشه و از اونجایی که آدم‌ها این روزها بیشتر از اینکه به “دکتر” مراجعه کنن به ” گوگل” مراجعه میکنن برای بیماری‌هاشون، ممکنه همین اشتباه به ظاهر کوچیک و بی اهمیت شما منجر به شدت بیماری وحتی مرگ یه انسان بشه)  . علاوه بر این از اونجایی که اکثرا تو این نوع نویسندگی، مخاطب شما آدم های متخصص هستن، شما زیر ذره‌بین بیشتری هستید و کوچکترین اشتباه شما میتونه کلا شما رو بی‌اعتبار کنه.

  • چالش اصطلاحات فنی زیاد

مشخصا یکی از چالش‌هایی که نویسنده فنی یا تخصصی باهاش دست و پنجه نرم میکنه، زیاد بودن کلمات، عبارت‌ها و اصطلاحات تخصصی هست و اینکه خیلی جاها نمیدونه مخاطبی که الان داره این محتوا رو میخونه، واقعا این اصطلاح رو میدونه یا نه و باید براش تعریف کنیم یا نه.

طنزنویسی | چه جوری محتوای خنده‌دار بنویسیم؟

یه نویسنده فنی یا تخصصی به چه مهارت‌هایی نیاز داره؟

مشخصا اول از هر چیزی باید بگم که یه نویسنده تخصصی هم مثل بقیه نویسنده‌ها و تولید کننده‌های محتوا، به یه سری مهارت های نرم و سخت پایه ای نیاز داره که اینجا :——> برای تولید محتوا به چه چیزهایی نیاز داریم { مهارت نرم و سخت } کلی در موردشون حرف زدم و اینجا تکرارش نمیکنم. اما الان در مورد اون موارد خاصی حرف میزنیم که کاملا اختصاصی مربوط به مهارت های یه نویسنده تخصصی هست.

1- دانش تخصصی و فنی نویسنده تخصصی

خب مشخصا مهم‌ترین و اصلی‌ترین مهارت و پیش‌نیاز نویسنده تخصصی شدن، دانش تخصصی تو اون حوزه ای هست که میخوایم نویسنده تخصصی بشیم. یعنی اصولا این نشدنیه که ما بخوایم نویسنده تخصصی در حوزه پزشکی بشیم، ولی هیچ پیش‌زمینه و دانشی در خصوص علم پزشکی نداشته باشیم.!. یا مثلا میخوایم در حوزه برق و الکترونیک تولید محتوای تخصصی کنیم، اما در مورد ساده ترین فرمول ها و قوانین برقی مثل قانون اُهم یا ساده‌ترین فرمول های ریاضی چیزی ندونیم .

2- مستندسازی Documentation

اغلب نویسنده های تخصصی نیاز هست که آشنایی کاملی با مستندسازی داشته باشن و بتونن به صورت رسمی و غیررسمی برای شرکت‌ها و برندها عملیات مستندسازی رو انجام بدن. مستندسازی برای شرکت های نرم‌افزاری و کامپیوتری و شرکت های تحقیقاتی که تحقیقات زیادی انجام میدن، مثل شرکت‌های دارویی و صنایع شیمیایی قطعا کاربرد بیشتری داره.

3- قوانین و مقررات سفت و سخت

یکی دیگه از چیزهایی که یه نویسنده تخصصی باید در موردش اطلاعات کامل داشته باشه، قوانین و مقررات مربوط به اون حوزه ای هست که میخواد براش به صورت تخصصی تولید محتوا کنه. مثلا حوزه های پزشکی، هوافضا، مالی و … یه سری استانداردها و مقرارات ایمنی و قوانین سخت گیرانه خودشون رو دارن و باید حتما در مورد اونها بدونه و در زمان تولید محتوا از اونها پیروی کنه، وگرنه هم خودش و هم اون برندی که براش تولید محتوا میکنه قطعا دچار مشکل میشه.

4- توجه به نیاز مخاطب

یکی دیگه از هنرهای نویسنده تخصصی اینه که باید محتوای خام اولیه و علمی و تخصصی رو دقیقا به اندازه نیاز مخاطب هدفی که قراره محتوا رو مصرف کنه ساده کنه نه بیشتر نه کمتر. گاهی نیاز هست ما یه محتوای تخصصی و علمی رو برای انتشار تو یه مجله اینترنتی که مخاطبش آدم‌های عادی هستن و عغیر متخصص ساده کنیم، خب این قطعا نیاز به ساده‌سازی و ساده‌نویسی زیادی داره. اما گاهی همین محتوا رو میخوایم برای یه سایت تخصصی که مخاطب هدفش هم متخصص تو اون زمینه هست ساده سازی کنیم به این هدف که ممکنه اون افراد وقت و حوصله خوندن متن های خیلی تخصصی و به زبان علمی رو نداشته باشن و این قطعا نیاز به درجه دیگه ای از ساده سازی داره.

5- سازماندهی محتوا توسط نویسنده تخصصی

متن‌های تخصصی بیشتر از هر نوع محتوای دیگه ای نیاز به دسته بندی و طبقه بندی و ساختاربندی دارن. پس یه نویسنده تخصصی باید با روند استانداردی محتوانویسی رو شروع کنه و ادامه بده و تموم کنه. شاید بتونم بگم یه چیزی شبیه نوشتن مقاله‌های علمی حتی.

6-ایجاد حس اعتماد در مخاطب

محتوای تخصصی حرفه‌ای قطعا میتونه توجه و اعتماد مخاطب های متخصص و کاربلد رو به سمت خودش جلب کنه . و جالبه که مخاطب از لحظه ای که اولین محتوای تخصصی از یه برند رو میخونه و میفهمه که میتونه به این محتوا و نویسنده‌اش اعتماد کنه ،اون سایت یا برند رو به عنوان منبع معتبر خودش در نظر میگیره  و خصوصا اگر محصول یا خدماتی هم تو اون حوزه تخصصی داشته باشن مثل تجهیزات پزشکی یا برق و الکرتونیک یا دستگاه ‌های صنعتی و… خیلی راحت‌ترو سریع‌ترازاونها خرید میکنه.

کپی رایتینگ | ناتاشا چه‌جوری کپی رایتر شد؟ [+ 12 درس ]

برای نوشتن یه متن فنی و تخصصی به چه چیزهایی نیاز داریم؟

1- شناخت پرسونای مخاطب

مشخصا مثل هر نوع محتوای دیگه‌ای که قبل از حتی نوشتن یه کلمه، باید بریم سراغ شناخت پرسونای مخاطب و ببینیم اصلا برای کی داریم مینویسیم، که بدونیم چی باید بنویسیم، برای نوشتن محتواهای تخصصی و فنی هم دقیقا باید مخاطب هدف مون رو به درستی بشناسیم و بعد بیایم سراغ نوشتن محتوا.

مثلا اگر داریم دستورالعمل استفاده و نصب قفل دیجیتال رو برای یه “مصرف کننده یا مشتری عادی 9 ساله تا 99 ساله” مینویسیم، برای اینکه خودش سردبیاره و بتونه نصبش کنه، قطعا با حالتی که همین دستوالعمل نصب رو داریم برای “نصاب” مینویسیم برای افزایش دانش و آگاهیش از روش های نصب قفل های دیجیتال جدید قطعا این 2 تا محتوا باید کاملا متفاوت از هم نوشته بشن.

2- لحن محتوا و داستان‌گویی

بعد از شناخت مخاطب، میرسیم به انتخاب لحن یا سبک محتوا. قطعا برای محتواهای تخصصی، لحنی که استفاده میشه در حالت نرمال و پیش فرض، لحن جدی‌تر و رسمی‌تر هست. اما حتی تو این نوع محتواها هم ما با یه انسان طرفیم. پس یه انسان همیشه به شنیدن داستان و مثال و شبیه‌سازی و … علاقه داره و محتوا رو ومفاهیم پیچیده رو اینجوری راحت‌تر هضم و جذب میکنه. پس به نظر من حتی تو این نوع محتواهای تخصصی هم میتونیم به میزان کم، این چانشی‌ها رو به محتوا اضافه کنیم. خصوصا من فکر میکنم شبیه سازی یا آنالوژی یا مثال زدن، میتونه یکی از بخش‌های مهم برای نوشتن محتواهای تخصصی جذاب باشه.

3- محتوای تصویری

عکس، تصویر و محتوای تصویری همیشه تو هر نوع محتوایی مهمه، چون باعث میشه هم خوانایی محتوا بیشتر بشه و هم انتقال اطلاعات رو راحت‌تر و ساده‌تر میکنه. توی محتواهای تخصصی قطعا این تاثیر میتونه چندین برابر باشه. اینکه شما یه مقایسه آماری پیچیده رو با محتوای متنی تو 5 پاراگراف توضیح بدید درک‌اش برای مخاطب راحت تره یا تو یه نمودار میله ای یا دایره ای ؟

قطعا دومی دیگه. پس برای نویسنده تخصصی شدن شاید یکی از چیزهایی که باید خوب بلد باشیم، همین تبدیل داده ها به نمودار یا محتوای تصویری هستش و به نوعی داستان پردازی با داده ها.

4- منبع‌یابی و منبع‌گویی

یکی دیگه از چیزهایی مهم توی نویسندگی تخصصی، پیدا کردن منابع درست و دقیق و تخصصی هست که بتونید اطلاعات خام اولیه درست و معتبراز توشون برداشت کنید. در کنارش بالعکس، شما هم باید توی محتوای تخصصی‌ای که مینویسید، خیلی حرفه ای، منبع‌هایی که ازش استفاده کردید رو معرفی کنید. این اضافه براینکه اعتبار محتوای شما رو بیشتر میکنه، باعث میشه مخاطب ها راحت تر بتونن در صورت نیازشون برن سراغ اون منابع و مفصل تردر اون مورد تحقیق کنن. و بدترین چیز توی محتوای تخصصی اینه که هیچ منبعی توی محتوا یا انتهای محتوا گفته نشده باشه.

خدمات تولید محتوا | با مشتری بدقلق چی کار کنیم؟

فرآیند نوشتن محتوای تخصصی

نوشتن تخصصی یه کار الابختکی و یه دفعه ای نیست که مثلا همین الان تصمیم بگیریم یه مقاله یا محتوای تخصصی بنویسیم و بریم پای لپ تاپ بشینیم و شروع کنیم. اصلا. بلکه بالعکس یه کار کاملا سیستمی و برنامه ریزی شده است که نیاز به برنامه ریزی دقیق، اجرای دقیق و ویرایش مداوم داره.

پیش نوشتن

مرحله پیش‌نوشتن شامل تجزیه و تحلیل مخاطب و جواب به این سوال‌هاست که : مخاطب هدف‌تون دقیقا کیا هستن؟ چه سطحی از دانش و تخصص دارن؟ نیاز محتوایی‌شون چی هست؟ چه نوع محتوایی رو ترجیح میدن؟ و… و تو قدم بعدی هم جمع‌آوری اطلاعات هست که، تو این مرحله باید برید سراغ پیدا کردن منابع معتبر و تحقیق کردن در مورد موضوع محتوا. { حتی ممکنه تو این مرحله نیاز باشه برید با یه سری آدم متخصص مصاحبه کنید یا از دانش اونها بهره ببرید یا ممکنه مجبور باشید برید سراغ یه سری کتاب خاص، علاوه بر مقالاتی که پیدا میکنید.}

نوشتن محتوا

قدم اول تو این مرحله نوشتن یه طرح کلی یا Outline هست که تو این روزا هم میتونید از چت GPT کمک بگیرید و هم میتونید خودتون دست به کار بشید و روند منطقی شروع محتوا، شاخ و برگ دادن و بدنه محتوا و نتیجه گیری و پایان محتوا و همینطور زیرعنوان هایی که میخواید راجع بهشون صحبت کنید رو مشخص کنید تا محتوایی که در نهایت مینویسید یه جریان روان و درستی داشته باشه.

بعد طبق طرح و Outlineای که دارید شروع میکنید به نوشتن محتوا. { فقط مثل همیشه این رو باید بگم که در زمان نوشتن محتوا، حتما نباید از مقدمه مقاله شروع کنید و با نتیجه گیری تموم کنید. موقع نوشتن میتونید از هر کجایی که آمادگیش رو دارید شروع کنید و در انتها قطعاتی که نوشتید رو کنار هم بچینید تا به یه مقاله کامل تبدیل بشه.}

ویرایش و بازنگری محتوا

خب بعد از اینکه محتوا رو نوشتید و تموم شد (به هیچ‌وجه هم‌زمان این کار رو نکنید )  میرید سراغ اینکه از لحاظ غلط‌های دیکته‌ای و تایپی، محتوا رو بازبینی ویرایش کنید.

بعد باید برید سراغ بررسی خوانایی محتوا ( خوانایی محتوا | طراحی محتوا به روش Chunking چانکینگ) و یه سری تست ها انجام بدید که از این لحاظ هم محتوا نمره بالایی بگیره.

شاید تو یه محتوای عادی در همین حد بازبینی و ویرایش کافی باشه. اما برای یه متن تخصصی و علمی بهتره یکبار دیگه محتوا از لحاظ صحت و دقت و منابع بررسی بشه و صحت‌سنجی بشه.

به روزرسانی محتوا

بازهم شاید برای یه محتوای معمولی و عام، نیاز به بازنگری و به روزرسانی دائمی و برنامه‌ریزی شده نباشه. اما در مورد یه محتوای تخصصی، یکی از بخش های مهم ماجرا، همین به‌روزرسانی هست. چون ممکنه شما توی محتواتون یه یه سری آمار و ارقام اشاره کرده باشید که 6 ماه دیگه یا 1 سال دیگه اصلا ارزش و اعتبار نداشته باشن و لازم باشه که کاملا از اول همه رو به روزرسانی کنید.

 

مینی‌آموزش UX-Writing | دکمه‌نویسی

هدف: یادگیری دکمه‌نویسی و CTA ها ( چه جوری یه دکمه یا لینک رو انقدر جذاب و تاثیرگذار بنویسیم که کاربر روش کلیک کنه؟ )

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید

نویسنده تخصصی Technical Writer | درآمد حداقل 10X ای

چرا من فکر میکنم با “ نویسنده تخصصی ” شدن میتونیم 10X درآمد یا بیشتر داشته باشیم؟

به نظر من درسته که ما تو “شروع کار ” ممکنه مجبور باشیم 360 درجه باشیم، یعنی مجبور باشیم تو هر حوزه ای که تولید محتوا یا کپی‌رایتینگ پیشنهاد شد و پولش خوب بود محتوا بنویسیم، اما قطعا از یه جایی به بعد، بهتره که تمرکزمون رو روی یه حوزه خاص بذاریم و یه مجموعه نمونه کارمحتوای سطح بالا و مربوط به اون حوزه رو برای خودمون بسازیم.

مثلا من خودم تو شروع کار از قفل دیجیتال بگیر تا کلینیک ساختمانی و مشاوره تغذیه و سایت خودرو و… خلاصه از شیر مرغ تا جون آدمیزاد نمونه کار دارم و تو حوزه های مختلف نوشتم. اما تو این روزا اصلا اینجوری کار نمیکنم و تمام تلاشم رو میکنم که رو حوزه تخصصی‌ای که علاقه دارم و فکر میکنم بهتر میتونم بنویسم، محتوا بنویسم { که حوزه روانشناسی و رفتارشناسی و محتواهای مربوط به این حوزه ها هست}. . . .

چند وقت پیش، ما در به در برای یکی از پروژه هامون دنبال یه #نویسنده_تخصصی تو حوزه برق و الکترونیک بودیم و روزها گشتیم و پیدا نشد و مجبور شدیم برای اون مجموعه چند نفر کارشناس برق رو استخدام کنیم که هیچی از نویسندگی نمیدونستن، ولی علاقه به نوشتن داشتن. تقریبا 3 ماه طول کشید که تونستم چم و خم کار محتوانویسی آنلاین رو بهشون یاد بدم تا تبدیل به یه کارشناس تولید محتوا تو حوزه برق بشن. ( ما اون موقع حتی حاضر بودیم 3 برابر دستمزد تولید کننده محتوای عادی تو مارکت اون زمان رو به یه محتوانویس برقی بدیم ولی نبود )

حالا همین الان بیاید فکر کنید که چه قدر ما حوزه و رشته مختلف داریم که شما میتونید تو اونها نویسنده تخصصی یا Technical writer بشید ؟

نویسنده تخصصی Technical writer

تعریف نویسنده تخصصی Technical Writer

 یه نویسنده تخصصی، هنر و تخصص اصلیش تبدیل پیچیده‌ترین و ناخواناترین و تخصصی‌ترین متن‌ها و محتواها به ساده‌ترین و خواناترین و قابل فهم‌ترین محتواهاست ( و چی بهتر از این و مهم‌ترازاین؟ )

پس می‌تونیم بگیم که نویسنده تخصصی، یه نویسنده‌ای هست که اطلاعات فنی یا تخصصی رو به محتوای راحت‌الهضم برای مخاطب تبدیل میکنه. حالا این حوزه‌یِ تخصصی میتونه در مورد متون سخت و پیچیده علمی باشه مثل شیمی، فیزیک، نجوم و پزشکی و …  یا حتی یه حوزه خاصی مثل کسب و کار باشه.

نقش یه نویسنده متخصص، علاوه بر انتقال علم و دانش و آگاهی به مخاطب هدف، میتونه ترغیب مخاطب به تصمیم گیری برای خرید محصولات صنعتی و تجهیزات تخصصی ( صفحات محصول تجهیزات تخصصی مثل حوزه پزشکی، برق، صنعت و…) یا راهنمای خرید و نصب محصولات صنعتی، عیب یابی و مشکل یابی دستگاه ها و استفاده موثر از محصولات و خدمات تخصصی و… هم هست.

توصیه نامه یا Testimonial | چه جوری باعث افزایش فروش میشه؟

تفاوت نویسنده تخصصی با نویسنده عادی

شاید از دید خیلی‌ها نویسنده، نویسنده است دیگه، حالا چه فرقی میکنه که در مورد چی و برای چی میخواد بنویسه.(^^#)

اما باید بگم تو دنیای این روزا، واقعا فرق میکنه و ما بهترین نتیجه رو زمانی میگیریم که، کار رو به کاردان یا اون کسی که بلدتره بسپریم.

ما نویسنده‌ها اگه خوب دقت کنیم میبینیم واقعا هر کدوم‌مون برای یه چیزی و یه نوع نوشتنی ساخته شدیم. مثلا یه نویسنده‌ای ممکنه مقاله‌نویس خوبی باشه، یکی دیگه دکمه‌نویس خوبی باشه، یکی عنوان‌نویس خوبی باشه، اون یکی تو نوشتن قصه خوب باشه، ولی اون اون یکی تو نوشتن متن‌های رسمی و خشک و قُلمبه سُلمبه خوب باشه…

حالا بین همه اینا یه سری از نویسنده‌ها هم هستن که تو نوشتن متن‌های تخصصی و فنی خوبن. چیزی که باید بدونیم اینه که درسته یه سری اصول پایه در مورد هر نوع نوشتنی صدق میکنه و درسته اما چالش‌های این نویسنده با اون نویسنده فرق میکنه.

مقدمه نویسی | چه جوری یه مقدمه ” لیز” برای مقاله بنویسیم؟

چالش های یک نویسنده تخصصی

  • ابهام و برداشت نادرست

یکی از مشکلات ساده‌سازی تو هرنوع محتوایی و تو هر حوزه تخصصی‌ای اینه که، ممکنه محتوای ساده‌تر شده مفهوم رو به شکل درست و کاملی انتقال نده و به خاطرهمین خیلی ازمخاطب‌ها دچارابهام یا تفسیرنادرست بشن. پس یه نویسنده فنی یکی از وظایف و تخصص هاش و دغدغه‌هاش باید این باشه که تا جای ممکن از گمراه شدن مخاطب یا پیش اومدن شرایط ابهام و تفسیر نادرست تو ذهن مخاطب پیشگیری کنه.

  • ایجاز و خلاصه گویی

یکی دیگه از مشکلات بازنویسی متن های تخصصی به هدف قابل درک و فهم شدن برای مخاطب های بیشتر، اینه که گاهی نویسنده تخصصی دچار زیاده گویی و توضیحات اضافی میشه. مثلا گاهی پیش میاد که نویسنده تخصصی برای اینکه بتونه یه جمله تخصصی از یه متن تخصصی رو به مخاطب عام توضیح بده، همون جمله رو باید تو 3 تا پاراگراف توضیح بده و این گاهی اجتناب ناپذیره. اما به غیر از موارد خاص، باید تا جای ممکن سعی کنید که دچار زیاده گویی اضافی نشید  و تا حد ممکن مفهوم رو خلاصه انتقال بدید.

  • دقت و صحت محتوا

یکی دیگه از نکات خیلی مهم توی نویسندگی تخصصی اینه که ما نیاز به دقت زیاد داریم. ما توی تولید محتوا تو موضوعات عام‌تر و غیرتخصصی، ممکنه نیازبه دقت خیلی زیادی نداشته باشیم، ( دقت کنید گفتم خیلی زیاد نگفتم اصلا، چون همینجوریش هم شاهد حرف‌ها و محتواهای پرت و پلا و بی پایه و اساس بسیار زیادیییییییییی خصوصا توی شبکه های اجتماعی هستیم که آدم با دیدنش و خوندن‌شون میخواد برای همیشه این زمین رو ترک کنه ٩(ఠ益ఠ)۶)، اما توی محتواهای تخصصی و برای نویسندگی فنی و تخصصی، اگر شما دقت کافی و لازم رو نداشته باشید، خطاهای شما میتونن باعث اشتباهات و سوتفاهم های خیلی بد و ناجور و حتی خطرناکی بشن، که قطعا میتونه هم اعتبار شما رو زیر سوال ببره، هم باعث اتفاقات تلخ و ناخوشایندی برای مخاطب بشه ( مثلا فرض کنید شما نویسنده تخصصی تو حوزه پزشکی هستید و تو یه مقاله به اشتباه، یه دارو یا توصیه‌ای رو برای یه نوع بیماری خاص معرفی یا پیشنهاد کردید که میتونه اتفاقا خیلی خطرناک باشه و از اونجایی که آدم‌ها این روزها بیشتر از اینکه به “دکتر” مراجعه کنن به ” گوگل” مراجعه میکنن برای بیماری‌هاشون، ممکنه همین اشتباه به ظاهر کوچیک و بی اهمیت شما منجر به شدت بیماری وحتی مرگ یه انسان بشه)  . علاوه بر این از اونجایی که اکثرا تو این نوع نویسندگی، مخاطب شما آدم های متخصص هستن، شما زیر ذره‌بین بیشتری هستید و کوچکترین اشتباه شما میتونه کلا شما رو بی‌اعتبار کنه.

  • چالش اصطلاحات فنی زیاد

مشخصا یکی از چالش‌هایی که نویسنده فنی یا تخصصی باهاش دست و پنجه نرم میکنه، زیاد بودن کلمات، عبارت‌ها و اصطلاحات تخصصی هست و اینکه خیلی جاها نمیدونه مخاطبی که الان داره این محتوا رو میخونه، واقعا این اصطلاح رو میدونه یا نه و باید براش تعریف کنیم یا نه.

طنزنویسی | چه جوری محتوای خنده‌دار بنویسیم؟

یه نویسنده فنی یا تخصصی به چه مهارت‌هایی نیاز داره؟

مشخصا اول از هر چیزی باید بگم که یه نویسنده تخصصی هم مثل بقیه نویسنده‌ها و تولید کننده‌های محتوا، به یه سری مهارت های نرم و سخت پایه ای نیاز داره که اینجا :——> برای تولید محتوا به چه چیزهایی نیاز داریم { مهارت نرم و سخت } کلی در موردشون حرف زدم و اینجا تکرارش نمیکنم. اما الان در مورد اون موارد خاصی حرف میزنیم که کاملا اختصاصی مربوط به مهارت های یه نویسنده تخصصی هست.

1- دانش تخصصی و فنی نویسنده تخصصی

خب مشخصا مهم‌ترین و اصلی‌ترین مهارت و پیش‌نیاز نویسنده تخصصی شدن، دانش تخصصی تو اون حوزه ای هست که میخوایم نویسنده تخصصی بشیم. یعنی اصولا این نشدنیه که ما بخوایم نویسنده تخصصی در حوزه پزشکی بشیم، ولی هیچ پیش‌زمینه و دانشی در خصوص علم پزشکی نداشته باشیم.!. یا مثلا میخوایم در حوزه برق و الکترونیک تولید محتوای تخصصی کنیم، اما در مورد ساده ترین فرمول ها و قوانین برقی مثل قانون اُهم یا ساده‌ترین فرمول های ریاضی چیزی ندونیم .

2- مستندسازی Documentation

اغلب نویسنده های تخصصی نیاز هست که آشنایی کاملی با مستندسازی داشته باشن و بتونن به صورت رسمی و غیررسمی برای شرکت‌ها و برندها عملیات مستندسازی رو انجام بدن. مستندسازی برای شرکت های نرم‌افزاری و کامپیوتری و شرکت های تحقیقاتی که تحقیقات زیادی انجام میدن، مثل شرکت‌های دارویی و صنایع شیمیایی قطعا کاربرد بیشتری داره.

3- قوانین و مقررات سفت و سخت

یکی دیگه از چیزهایی که یه نویسنده تخصصی باید در موردش اطلاعات کامل داشته باشه، قوانین و مقررات مربوط به اون حوزه ای هست که میخواد براش به صورت تخصصی تولید محتوا کنه. مثلا حوزه های پزشکی، هوافضا، مالی و … یه سری استانداردها و مقرارات ایمنی و قوانین سخت گیرانه خودشون رو دارن و باید حتما در مورد اونها بدونه و در زمان تولید محتوا از اونها پیروی کنه، وگرنه هم خودش و هم اون برندی که براش تولید محتوا میکنه قطعا دچار مشکل میشه.

4- توجه به نیاز مخاطب

یکی دیگه از هنرهای نویسنده تخصصی اینه که باید محتوای خام اولیه و علمی و تخصصی رو دقیقا به اندازه نیاز مخاطب هدفی که قراره محتوا رو مصرف کنه ساده کنه نه بیشتر نه کمتر. گاهی نیاز هست ما یه محتوای تخصصی و علمی رو برای انتشار تو یه مجله اینترنتی که مخاطبش آدم‌های عادی هستن و عغیر متخصص ساده کنیم، خب این قطعا نیاز به ساده‌سازی و ساده‌نویسی زیادی داره. اما گاهی همین محتوا رو میخوایم برای یه سایت تخصصی که مخاطب هدفش هم متخصص تو اون زمینه هست ساده سازی کنیم به این هدف که ممکنه اون افراد وقت و حوصله خوندن متن های خیلی تخصصی و به زبان علمی رو نداشته باشن و این قطعا نیاز به درجه دیگه ای از ساده سازی داره.

5- سازماندهی محتوا توسط نویسنده تخصصی

متن‌های تخصصی بیشتر از هر نوع محتوای دیگه ای نیاز به دسته بندی و طبقه بندی و ساختاربندی دارن. پس یه نویسنده تخصصی باید با روند استانداردی محتوانویسی رو شروع کنه و ادامه بده و تموم کنه. شاید بتونم بگم یه چیزی شبیه نوشتن مقاله‌های علمی حتی.

6-ایجاد حس اعتماد در مخاطب

محتوای تخصصی حرفه‌ای قطعا میتونه توجه و اعتماد مخاطب های متخصص و کاربلد رو به سمت خودش جلب کنه . و جالبه که مخاطب از لحظه ای که اولین محتوای تخصصی از یه برند رو میخونه و میفهمه که میتونه به این محتوا و نویسنده‌اش اعتماد کنه ،اون سایت یا برند رو به عنوان منبع معتبر خودش در نظر میگیره  و خصوصا اگر محصول یا خدماتی هم تو اون حوزه تخصصی داشته باشن مثل تجهیزات پزشکی یا برق و الکرتونیک یا دستگاه ‌های صنعتی و… خیلی راحت‌ترو سریع‌ترازاونها خرید میکنه.

کپی رایتینگ | ناتاشا چه‌جوری کپی رایتر شد؟ [+ 12 درس ]

برای نوشتن یه متن فنی و تخصصی به چه چیزهایی نیاز داریم؟

1- شناخت پرسونای مخاطب

مشخصا مثل هر نوع محتوای دیگه‌ای که قبل از حتی نوشتن یه کلمه، باید بریم سراغ شناخت پرسونای مخاطب و ببینیم اصلا برای کی داریم مینویسیم، که بدونیم چی باید بنویسیم، برای نوشتن محتواهای تخصصی و فنی هم دقیقا باید مخاطب هدف مون رو به درستی بشناسیم و بعد بیایم سراغ نوشتن محتوا.

مثلا اگر داریم دستورالعمل استفاده و نصب قفل دیجیتال رو برای یه “مصرف کننده یا مشتری عادی 9 ساله تا 99 ساله” مینویسیم، برای اینکه خودش سردبیاره و بتونه نصبش کنه، قطعا با حالتی که همین دستوالعمل نصب رو داریم برای “نصاب” مینویسیم برای افزایش دانش و آگاهیش از روش های نصب قفل های دیجیتال جدید قطعا این 2 تا محتوا باید کاملا متفاوت از هم نوشته بشن.

2- لحن محتوا و داستان‌گویی

بعد از شناخت مخاطب، میرسیم به انتخاب لحن یا سبک محتوا. قطعا برای محتواهای تخصصی، لحنی که استفاده میشه در حالت نرمال و پیش فرض، لحن جدی‌تر و رسمی‌تر هست. اما حتی تو این نوع محتواها هم ما با یه انسان طرفیم. پس یه انسان همیشه به شنیدن داستان و مثال و شبیه‌سازی و … علاقه داره و محتوا رو ومفاهیم پیچیده رو اینجوری راحت‌تر هضم و جذب میکنه. پس به نظر من حتی تو این نوع محتواهای تخصصی هم میتونیم به میزان کم، این چانشی‌ها رو به محتوا اضافه کنیم. خصوصا من فکر میکنم شبیه سازی یا آنالوژی یا مثال زدن، میتونه یکی از بخش‌های مهم برای نوشتن محتواهای تخصصی جذاب باشه.

3- محتوای تصویری

عکس، تصویر و محتوای تصویری همیشه تو هر نوع محتوایی مهمه، چون باعث میشه هم خوانایی محتوا بیشتر بشه و هم انتقال اطلاعات رو راحت‌تر و ساده‌تر میکنه. توی محتواهای تخصصی قطعا این تاثیر میتونه چندین برابر باشه. اینکه شما یه مقایسه آماری پیچیده رو با محتوای متنی تو 5 پاراگراف توضیح بدید درک‌اش برای مخاطب راحت تره یا تو یه نمودار میله ای یا دایره ای ؟

قطعا دومی دیگه. پس برای نویسنده تخصصی شدن شاید یکی از چیزهایی که باید خوب بلد باشیم، همین تبدیل داده ها به نمودار یا محتوای تصویری هستش و به نوعی داستان پردازی با داده ها.

4- منبع‌یابی و منبع‌گویی

یکی دیگه از چیزهایی مهم توی نویسندگی تخصصی، پیدا کردن منابع درست و دقیق و تخصصی هست که بتونید اطلاعات خام اولیه درست و معتبراز توشون برداشت کنید. در کنارش بالعکس، شما هم باید توی محتوای تخصصی‌ای که مینویسید، خیلی حرفه ای، منبع‌هایی که ازش استفاده کردید رو معرفی کنید. این اضافه براینکه اعتبار محتوای شما رو بیشتر میکنه، باعث میشه مخاطب ها راحت تر بتونن در صورت نیازشون برن سراغ اون منابع و مفصل تردر اون مورد تحقیق کنن. و بدترین چیز توی محتوای تخصصی اینه که هیچ منبعی توی محتوا یا انتهای محتوا گفته نشده باشه.

خدمات تولید محتوا | با مشتری بدقلق چی کار کنیم؟

فرآیند نوشتن محتوای تخصصی

نوشتن تخصصی یه کار الابختکی و یه دفعه ای نیست که مثلا همین الان تصمیم بگیریم یه مقاله یا محتوای تخصصی بنویسیم و بریم پای لپ تاپ بشینیم و شروع کنیم. اصلا. بلکه بالعکس یه کار کاملا سیستمی و برنامه ریزی شده است که نیاز به برنامه ریزی دقیق، اجرای دقیق و ویرایش مداوم داره.

پیش نوشتن

مرحله پیش‌نوشتن شامل تجزیه و تحلیل مخاطب و جواب به این سوال‌هاست که : مخاطب هدف‌تون دقیقا کیا هستن؟ چه سطحی از دانش و تخصص دارن؟ نیاز محتوایی‌شون چی هست؟ چه نوع محتوایی رو ترجیح میدن؟ و… و تو قدم بعدی هم جمع‌آوری اطلاعات هست که، تو این مرحله باید برید سراغ پیدا کردن منابع معتبر و تحقیق کردن در مورد موضوع محتوا. { حتی ممکنه تو این مرحله نیاز باشه برید با یه سری آدم متخصص مصاحبه کنید یا از دانش اونها بهره ببرید یا ممکنه مجبور باشید برید سراغ یه سری کتاب خاص، علاوه بر مقالاتی که پیدا میکنید.}

نوشتن محتوا

قدم اول تو این مرحله نوشتن یه طرح کلی یا Outline هست که تو این روزا هم میتونید از چت GPT کمک بگیرید و هم میتونید خودتون دست به کار بشید و روند منطقی شروع محتوا، شاخ و برگ دادن و بدنه محتوا و نتیجه گیری و پایان محتوا و همینطور زیرعنوان هایی که میخواید راجع بهشون صحبت کنید رو مشخص کنید تا محتوایی که در نهایت مینویسید یه جریان روان و درستی داشته باشه.

بعد طبق طرح و Outlineای که دارید شروع میکنید به نوشتن محتوا. { فقط مثل همیشه این رو باید بگم که در زمان نوشتن محتوا، حتما نباید از مقدمه مقاله شروع کنید و با نتیجه گیری تموم کنید. موقع نوشتن میتونید از هر کجایی که آمادگیش رو دارید شروع کنید و در انتها قطعاتی که نوشتید رو کنار هم بچینید تا به یه مقاله کامل تبدیل بشه.}

ویرایش و بازنگری محتوا

خب بعد از اینکه محتوا رو نوشتید و تموم شد (به هیچ‌وجه هم‌زمان این کار رو نکنید )  میرید سراغ اینکه از لحاظ غلط‌های دیکته‌ای و تایپی، محتوا رو بازبینی ویرایش کنید.

بعد باید برید سراغ بررسی خوانایی محتوا ( خوانایی محتوا | طراحی محتوا به روش Chunking چانکینگ) و یه سری تست ها انجام بدید که از این لحاظ هم محتوا نمره بالایی بگیره.

شاید تو یه محتوای عادی در همین حد بازبینی و ویرایش کافی باشه. اما برای یه متن تخصصی و علمی بهتره یکبار دیگه محتوا از لحاظ صحت و دقت و منابع بررسی بشه و صحت‌سنجی بشه.

به روزرسانی محتوا

بازهم شاید برای یه محتوای معمولی و عام، نیاز به بازنگری و به روزرسانی دائمی و برنامه‌ریزی شده نباشه. اما در مورد یه محتوای تخصصی، یکی از بخش های مهم ماجرا، همین به‌روزرسانی هست. چون ممکنه شما توی محتواتون یه یه سری آمار و ارقام اشاره کرده باشید که 6 ماه دیگه یا 1 سال دیگه اصلا ارزش و اعتبار نداشته باشن و لازم باشه که کاملا از اول همه رو به روزرسانی کنید.

 

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
فهرست