بلاگری | اصول نوشتن مقاله وبلاگ | وبلاگ‌نویسی ( با ناتاشا )

باور میکنید که وبلاگ Weblog  یا بلاگ Blog  و وبلاگ‌نویسی و به نوعی بلاگری الان چیزی حدود 30 سالشه!

باور میکنید که 30 ساله که آدم‌های زیادی تو کل دنیا صبح‌ها به عشق این چشم‌هاشون رو باز میکنن که برن سراغ وبلاگ‌شون و شروع کنن به نوشتن و نوشتن و نوشتن برای مخاطب‌هاشون. خیلی قشنگ و جذابه دیگه نه؟!

بلاگری

وبلاگ همون وب سایته؟

خیلی‌ها خصوصا دیگه تو این روزها، وبلاگ رو مساوی وب‌سایت میدونن و وبلاگ‌نویسی رو هم معادل تولید محتوا برای وب‌سایت. واقعیت هم اینه که مرز بین وبلاگ و وب‌سایت خیلی باریک و نامشخصه و واقعا نمیتونیم بگیم که این چیزی که الان جلوی چشم‌مونه مطلقا یه وبلاگه یا وب‌سایته.

اما برای ماهایی که کارمون تخصصی نوشتن و نویسندگی و تولید محتوای متنی‌ه، بد نیست که یه مقداری تخصصی‌تر در مورد ولاگ و تاریخچه وبلاگ و انواع وبلاگ و..  بدونیم.

تعریف وبلاگ به شکل کمی دقیق‌تر

وبلاگ‌ها رو میتونیم شکل غیررسمی‌تر وب‌سایت‌ها بدونیم، که معمولا برخلاف اکثر وب‌سایت‌ها، که خیلی دیر به دیر ممکنه به روز بشن یا اصلا نشن و یه بار طراحی بشن و به‌همون شکل ماه‌ها و سال‌ها بمونن، وبلاگ‌ها معمولا به صورت روزانه یا هفتگی یا تو فواصل زمانی مشخص و نزدیک به نزیدک به روز میشن و محتوای جدید توشون قرار میگیره، که ما به هر کدوم از این قطعه‌های محتوایی که تو وبلاگ پشت‌سر‌هم منتشرمیشه میگیم یه “ پست” Post

مهم‌ترین ویژگی های یه وبلاگ اینه که :

1- دائما و تو فواصل زمانی مشخص به‌روز بشه

خودمونیم دیگه، اگه به یه وبلاگی سر بزنیم و ببینیم از آخرین پستی که نوشته و منتشر شده 5 سال 10 ماه میگذره، چه حسی بهمون دست میده؟ احتمالا فکر میکنیم که این وبلاگ دیگه فعال و زنده نیست و احتمالا بدون خوندن محتوایی ازش صفحه رو میبندیم و میریم.

اما اگه یه وب سایت رو باز کنید و تو فوتر سایت ببینید که مثلا این وب‌سایت 10 سال پیش متولد شده چه حسی بهتون دست میده؟ قطعا میگید : «آهان اینا معلومه کاربلد و کاردرست‌آن چون خیلی قدیمی‌ان.»

پس همین جا میتونیم بگیم که ویژگی اصلی یه وبلاگ اینه که باید تو فواصل زمانی مشخص و معمولا هم کوتاه مثل روزانه یا هفتگی به‌روز بشه.

4- لحن و زبون وبلاگ‌نویسی خیلی خودمونی‌تره

یه چیز دیگه‌ای که با سر زدن به وبلاگ‌های مختلف کاملا متوجه‌اش میشیم اینه که چه وبلاگ‌های شخصی، چه حتی وبلاگ‌های سازمانی و شرکتی، لحن محتوانویسی خیلی خودمونی و ساده‌تر و غیررسمی‌تری دارن. مثلا ممکنه یه بانک یا یه شرکت تو زمینه تجهیزات پزشکی یا ماشین‌آلات صنعتی، تو صفحه اصلی وب‌سایت‌شون کاملا رسمی و جدی و “عصا‌قورت‌داده” با مخاطب حرف بزنن،‌ اما تو وبلاگ‌شون لحن محتواشون کاملا خودمون باشه.

اولین بلاگر یا وبلاگ‌نویس جهان

جالبه یکی از معدود مواردی که تقریبا همه صاحب‌نظران تو یه حوزه خاص سرش با هم تفاهم دارن اینه که، اولین وبلاگ‌نویس دنیا یه فردی بوده به نام جاستین هال Justin Hall که از سال 1994 تقریبا وبلاگ‌نویسی رو تو وب‌سایت خودش شروع کرد.

 مبدع و مخترع کلمه Weblog وبلاگ

البته تو همون‌سالها که جاستین، مشغول وبلاگ‌نویسی به سبک خودش بوده،  یه نفر دیگه هم یه گوشه دیگه از دنیا، به اسم یورن بارگر Jorn Barger شروع میکنه به انتشار روزنوشته‌های خودش. جالبه بدونیم که اسم وبلاگ دقیقا از کلمه‌ای میاد که یورن بارگر توی اسم وب‌سایت خودش برای اولین بار به کار برد.

A Weblog by Jorn Barger

اینجا منظور یورن از Weblog ” ثبت جزئیات روزانه در فضای وب” بود.( log معنی ثبت کردن اتفاقات و جزئیات روزانه رو میده + وب )

حالا چه‌جوری Weblog شد Blog ؟

حدود سالها 1999 یه وبلاگ‌نویس دیگه به اسم  پیتر مرهولتس Peter Merholz که سبک نوشتن محتواش با اون یکی دوتای دیگه متفاوت بود، اومد یه پیشنهاد جالب داد که موندگارهم شد و باعث شد مفهوم Blog بلاگ، به مفهوم امروزی خودش بین مردم جا بیافته.

اون تو وبلاگ خودش اومد پیشنهاد داد که من ترجیح میدم به جای Weblog بگم  We Blog ( یعنی Blog رو در نقش فعل و انجام یه کاری در نظر گرفت ) و بعد از این بود که دیگه کم‌کم بعد از چند سال، Blog به دیکشنری‌های مختلف اضافه شد و مشتقات اون مثل Blogger بلاگر  ( کسی که بلاگ میکنه، مثلا Writer کسی که مینویسه، Reader‌ کسی که می‌خونه ) و Blogging ، بین عموم مردم جا افتاد و یه مفهوم جدید با یه کلمه جدید به دایره لغت‌های آدم‌ها اضافه شد.

 

بلاگری تو این روزها چی جوریه؟

گذشت و گذشت و گذشت و به تدریج و هر روز یه پلتفرم جدید برای بلاگری و بلاگ‌نویسی متولد شد و هر روز بلاگرهای بیشتری به دنیا اومدن و محتواهای بیشتری نوشته و منتشر شد. تو ایران هم تو سال‌های اوایل دهه 80 دو تا از وبلاگ‌سازهای مشهور یعنی بلاگفا و پرشین‌بلاگ متولد شدن ( یادش بخیر، منم  تو هردوتاش یه صفحه داشتم و مینوشتم ).

بعد دیگه پا از این‌ها هم فراتر رفت و وردپرس WordPress متولد شد و بلاگ‌نویسی و ساخت بلاگ و سایت رو کاملا متحول کرد. دیگه این‌روزا حتی آدم‌هایی با پایین‌ترین سطح دانش برنامه‌نویسی و طراحی‌وب در عرض شاید کمتر از یک ساعت، میتونن سایت یا وبلاگ شخصی یا شرکتی خودشون رو به کمک وردپرس بالا بیارن و شروع به نوشتن مقاله وبلاگ کنن. در کنار اینها هر روزهم پلتفرم‌های وبلاگ‌نویسی حرفه‌ای‌تری تو هرکجای دنیا داره متولد میشه مثل Medium.com  جهانی و ویرگول ایرانی که واقعا نوشتن توی هر دوتای اینها برای من جزو یکی ازلذت‌بخش‌ترین کارهاست.

تازه به غیر از اینها با تولد شبکه‌های اجتماعی مثل اینستاگرام و توییتر، سبک جدیدتری از بلاگری متولد شد و یه جورایی بلاگری تو شبکه های اجتماعی هم به ماجرا اضافه شد.

درس‌ها و نکته‌های بلاگری

ما برای نوشتن بلاگ تو هر فضایی باید یه سری اصول و قوانین رو یاد بگیریم، تا بتونیم بلاگر موفقی بشیم. من میخوام هر چیزی که خودم تو این مسیر یاد گرفتم، به اضافه اطلاعاتی که از خوندن و ترجمه کتاب‌های مختلف و دیدن ویدئوهای یوتیوب و … به‌دست میارم رو در اختیار شما بذارم که سریع‌تر و راحت‌تر با دنیای بلاگری آشنا بشید و فوت و فن‌اش رو یاد بگیرید.

 

وبلاگ چیه ؟ وبلاگ تجاری به چی میگن؟

اصول محتوا نویسی ( مقاله وبلاگ ) به سبکِ من

مقدمه نویسی | چه جوری یه مقدمه ” لیز” برای مقاله بنویسیم؟

وبلاگ‌نویسی با نوشتن یک Workflow [ علت کُند بودن]

طول مقاله وبلاگ چه قدر باشه؟

موضوع وبلاگ پولساز یا پرترافیک ( با بررسی13360 مقاله)

تولید محتوای وبلاگ در 5 قدم با 18 فرمول ساده

از 0 به یک وبلاگ نویس پولدار و مشهور

فهرست