چگونه کمتر زباله محتوایی تولید کنیم ؟ ( اصول تولید محتوای معتبر )

  1. خانه
  2. بازاریابی محتوا
  3. چگونه کمتر زباله محتوایی تولید کنیم ؟ ( اصول تولید محتوای معتبر )

محتوای به درد نخور و بی‌ارزشی که روزانه در اینترنت منتشر می‌شود کم نیست. و همه ما تولید کنندگان محتوا به نوعی درگیر آن هستیم . یا خودمان تولید کننده این زباله های محتوایی هستیم یا به نوعی مجبور به مصرف زباله های محتوایی دیگران هستیم . واقعیت تلخی که ممکن است شما نیز به عنوان تولید کننده محتوا روزی خواسته یا ناخواسته درگیر آن شوید.

و جالب اینکه هر چه قدر میزان تولید زباله های محتوایی بی ارزش بیشتر می شود به همان میزان هم باورپذیری مردم در مورد محتواهای مختلف کم می شود و سخت تر می توان کاری کرد که مخاطب حرف ما را باور کند .بر اساس پژوهش‌هایی که بنیاد گالوپ در سال 2016 انجام داده است، اعتماد مخاطب به محتوا در رسانه‌های اجتماعی سیر نزولی دارد. آمریکایی‌هایی که در سال 1997، 53 درصد به رسانه‌های گروهی مانند تلویزیون، رادیو و روزنامه اعتماد داشتند، در سال 2015 با وجود گسترش رسانه‌های اجتماعی کمتر از 33 درصد به محتوای منتشر شده اعتماد داشتند.

مشخصا یک رابطه مستقیمی بین بی ارزش شدن و بی اعتبار شدن محتوا از دید مخاطب و تولید محتوای بد وجود دارد .

هر چه قدر حجم زباله های محتوایی در سطح آنلاین بیشتر شود قطعا مخاطب هر روز گیج تر و گمراه تر می شود و تشخیص سفید از سیاه و محتوای خوب و عالی بین این همه زباله واقعا سخت و سخت تر می شود .

اما چه کار کنیم که زباله های محتوایی کمتر تولید کنیم و بیشتر محتوایی تولید کنیم که مخاطب به آن اطمینان کند و برای او ارزش آفرین و مفید باشد .

 

6 اصل برای تولید محتوای معتبر و با ارزش

  • انتخاب عنوانی مناسب و تاثیر گذار
  • باز کردن مشت خودمان جلوی خواننده در بخش مقدمه
  • هدایت مخاطب از ابتدای مقاله تا به انتها به کمک محتوای پله ای
  • مستندسازی و ارائه لینک های معتبر برای هر بخش از محتوا
  • طول مناسب محتوا ، نه خیلی کوتاه نه خیلی بلند
  • تصویرسازی محتوا

 

اصل اول در تولید محتوای معتبر : انتخاب عنوان مناسب و تاثیر گذار

بدون شک یکی از مهمترین بخش های محتوا عنوان آن است . هر چه قدر این عنوان باور پذیر تر و جذاب تر و تاثیر گذار تر باشد مشخصا موفقیت محتوای شما هم بیشتر می شود . فرض کنید شما یک محتوای عالی 8000 کلمه ای مثلا در مورد راه های کاهش وزن به شکلی حرفه ای و مطابق با جدیدترین رژیم تناسب اندام نوشته باشید که پر از اطلاعات مفید باشد اما عنوان آن یک همچین چیزی باشد :«چگونه وزن خودمان را کم کنیم ؟»

خب همین الان صفحه گوگل را باز کنید و همین عبارت را جستجو کنید و ببینید چند صد مقاله یا چند هزار مقاله با همچین عنوانی در وب منتشر شده است که بیشتر آنها هم در حال خاک خوردن هستند و هیچ کسی به آنها اهمیتی نمی دهد و حتی برای یکبار هم خوانده نمی شوند . مشکل این نوع مقالات شاید محتوای بدنه یا اصلی آنها نباشد . بلکه در همان ابتدای کار نتوانستند با یک عنوان جذاب مخاطب را جذب کنند و کاری کنند که او ترغیب شود که محتوا را بخواند .

آموزش روش های عنوان نویسی جذاب در تولید محتوا ( ۱۰ روش + ۳۶ مثال )

چگونه یک عنوان با روکش طلا بنویسیم که مخاطب را جذب کند ؟

  • پیروی از الگوی مغز مخاطب

نتایج تحقیقات نشان داده است که نزدیک به 93 درصد رفتارهای انسان ها قابل پیش‌بینی است.

مغز انسان مانند ماشین پیشرفته‌ای است که قابلیت جستجوی بسیار پیچیده ای دارد و می‌تواند از میان هزاران هزار نوشته و تصویر هر چیزی که صاحبش به آن نیاز دارد را پیدا کند. این ویژگی در همه انسان‌ها وجود دارد اما شدت آن ممکن است متفاوت باشد. علاوه بر این، همه انسان‌ها به صورت مشترک نسبت به چند مورد خاص تحریک پذیر تر هستند و ممکن است بیشتر تحت تاثیر قرار بگیرند . مثلا اکثر انسان ها هر جایی که کلمه، عبارت یا مفهومی که نشان از پول ، ثروت ، لذت ، آرمش و… باشد را ببینند تحریک پذیری شان بیشتر می شود و احتمال بیشتری دارد که محتوا را دنبال کنند . پس به عنوان یک تولید کننده محتوای حرفه ای باید بگردیم و این نقاط اشتراک انسانی را پیدا کنیم و بر اساس آنها عنوان هایی تاثیر گذار بنویسیم . هر چقدر نقاط اشتراک بیشتری برای جستجو مغز و تحریک آن به کلیک کردن و دیدن مطلب وجود داشته باشد، بازدید کننده های محتوای شما هم بیشتر خواهد شد .

  • مغز انسان عاشق آمار و ارقام است

یکی از بهترین راه های جذب مخاطب استفاده از آمار و ارقام در عنوان است . خودتان را جای مخاطب بگذارید، بیشتر احتمال دارد روی عنوانی کلیک کنید که فقط شامل کلمات باشد یا عنوانی که در آن علاوه بر کلمه یک عدد خاص هم وجود داشته باشد ؟

اعداد و ارقام در تولید محتوای معتبر

این روش شاید کمی قدیمی باشد اما همیشه چاره ساز بوده و مغز انسان هم هنوز که هنوز است اعداد و ارقام را دوست دارد . مثلا تحقیقات نشان داده است که عنوان هایی مثل : 10 روش موفقیت، 3 دلیل بزرگ برای نوشتن محتوای خوب ، 5 روش آسان صرفه‌جویی در هزینه و… جزو عنوان های پر طرفدار و پر کلیک هستند .

و من طبق تجربه شخصی خودم به این نتیجه رسیدم ، استفاده از اعداد خاص که مخاطب انتظار دیدن آن را ندارد مانند «5+1» یا اعداد غیرمعمول تر در عنوان ها  مانند 17 یا 9 می‌تواند اثر بیشتری روی باورپذیری مخاطب داشته باشد.

  • عناوین را خالی از هر گونه ابهام و دوپهلویی بنویسید

مخاطب دوست ندارد با سرعت کم اینترنتی که دارد، چند دقیقه منتظر بالا آمدن پست وبلاگ شما بماند و در نهایت هم ببیند که محتوای شما هیچ ربطی به چیزی که دنبالش بوده ندارد. استرس، اضطراب، عدم اطمینان و شک از جمله احساس‌هایی هستند که مخاطب شما به هیچ وجه با خواندن عنوان محتوا نباید گرفتار آنها شود . البته بخشی از جذابیت عنوان در مبهم بودن آن است اما این ابهام نباید رنگ شک و تردید داشته باشد.

  • مغز یک علامت سؤال بزرگ است

این را به یاد داشته باشید و در نوشتن عناوین از آن استفاده کنید. یکی از بهترین انواع عنوان ها در محتوا نویسی عنوان هایی هستند که دقیقا سوالاتی که مخاطب هدف در ذهنش دارد و ممکن است آنها را از گوگل بپرسد را در عنوان قرار دهیم . مثلا عنوان هایی که با « چگونه » شروع می شوند و به مخاطب میگویند که برای سوالات آنها در مورد چگونه انجام شدن کاری پاسخی دارند طرفداران زیادی دارند . پس فرصت را از دست ندهید و با استفاده از قرار دادن عناوینی که مغز دوست دارد آن‌ها را ببیند، مخاطب را مجذوب خودتان کنید. به این شکل علاوه بر مخاطب پسند بودن مقاله ها ، در بهبود سئو سایت هم موفق می شوید چون قطعا موتورهای جستجو هم این نوع عنوان ها را دوست دارند .

  • انتخاب کلمات مناسب

این روزها با اینکه بیشتر جستجو ها از طرف مخاطب از حالت کلمات یک یا 2 کلمه ای به سمت جملات طولانی تر رفته است اما با این حال برای موفقیت بیشتر باید روی مخاطبانی تمرکز کنید که می‌خواهند با کمترین بیان واژه به بهترین نتیجه جستجو برسند. پس باید کاری کنید که عنوان لینک شما میان دیگر عناوین بدرخشد و این کار فقط با انتخاب کلمات مناسب امکان دارد.

در زمان نوشتن عنوان بارها با خودتان بگویید که فقط 3 یا 4 واژه می‌توانم استفاده کنیم و این آخرین فرصت برای جلب مخاطبان خودم است. شاید کمی استرس به شما وارد شود اما همین استرس موتور خلاقیت مغز شما را به کار می‌اندازد تا در جاهای خالی روی عنوان بهترین واژه‌ها را انتخاب کنید. شاید نیاز باشد مدت زمان زیادی فکر کنید و بهترین واژه را انتخاب کنید، نگران نباشید چرا که نتیجه‌ای به همین اندازه بهتر خواهید گرفت.

 

برای مثال، اگر محتوایی در مورد روش پخت یک نوع کیک شکلاتی نوشته اید و قصد دارید برای آن عنوان بنویسید انتخاب عنوان ساده و کلی «نحوه پختن کیک» شاید در نگاه اول مناسب برسد اما قطعا کامل و کافی نخواهد بود . این عنوان استخوان‌بندی خوبی دارد اما، قلب و عضلات کافی ندارد چرا که در میان 405 میلیون نتیجه‌ای که گوگل برای «نحوه پختن کیک» پیش روی مخاطب قرار می‌دهد هیچ درخششی ندارد و یک عنوان تکراری و غیر جذاب است . اما می‌توانید با استفاده از ترفندهایی ساده همین عنوان را به شکلی کاملاً جذاب و تاثیر گذار کنید جوری که مخاطبان بیشتری روی آن کلیک کنند . اما چگونه؟

  • تمایز، عنصری است که مخاطب را به خود جلب می‌کند. کیک هزاران نوع دارد و جستجو درباره کیک میلیون‌ها نتیجه به دنبال دارد اما «کیک شکلات» چند نوع بیشتر ندارد. به نظر شما شانس موفقیت در میان میلیون‌ها نتیجه جستجو قوی‌تر است یا چند هزار؟ پس با استفاده از ایجاد کردن تمایز مقاله خودتان را از خیل عظیم مقالات دیگر جدا کنید و به یک لاین کم ترافیک تر بروید.
  • بیان احساس خواننده به صورت کیفی در عنوان هم می‌تواند راه دیگری برای انتخاب واژه‌ها باشد. مخاطبان معمولاً از واژه‌های کیفی مانند «خوب»، «عالی»، «مناسب»، «شیک»، «لوکس»، «بهترین» و …. برای رسیدن به نتایج دلخواه خود استفاده می‌کنند. پس شما می‌توانید با قرار دادن این واژه‌ها، مخاطب را تشویق به خواندن و دیده شدن مقاله ارزشمند خود کنید.

**هشدار، هشدار و دوباره هشدار. ادویه زیاد به غذا ممکن است آلرژی یا مشکلات دیگر به دنبال داشته باشد. اضافه کردن واژه‌های توصیفی و کیفی بیش از حد هم بر اساس مطالعات انجام شده، باعث پس زده شدن از سوی مخاطب می‌شود. پس در استفاده از عناوین کیفی، اعتدال را رعایت کنید.

  • در انتخاب افعال دقت کنید. فعل «پختن» بهترین گزینه در مورد کیک است و شما نمی‌توانید نتایج خوبی برای مفهوم مورد نظر خود با استفاده از افعال مشابه همانند «درست کردن کیک» یا «ساختن کیک» به دست آورید. فعل به مخاطب شما اطمینان را می‌دهد که دقیقاً همان کاری که دنبال آن بود در مقاله شرح داده شده است. برای موارد خاص شما باید افعالی که در زبان فارسی رایج هستند را استفاده کنید و توجه زیادی به قواعد و آئین دستور نگارش نکنید.

اصل دوم در تولید محتوای معتبر :  باز کردن مشت خودمان جلوی خواننده در بخش مقدمه

حالا که مخاطب عنوان را خوانده و برایش جذاب بوده و روی آن کلیک کرده است و وارد مقاله شده یعنی شما یک قدم به مخاطب نزدیک شده‌اید. مخاطب روی مقاله شما کلیک کرده است و پس از کسب اطمینان شروع به خواندن پاراگراف اول که مقدمه نوشته یا مقاله است می‌کند. اگر شما در محتوا نویسی حرفه ای باشید کرم و قلاب خودتان را همین جا میگذارید و مخاطب را به دام می اندازید تا انتهای مقاله با شما همراه باشد . برای نوشتن یک مقدمه کاملاً جذاب که خواننده آن را دو دستی بچسبد و رها نکند چه کار باید بکنیم ؟ اصول ساده‌ای هست که می‌توانید از آن‌ها برای تقویت عضلات محتوا استفاده کنید تا مخاطب را با قدرت بیشتری جذب خود کند.

اصل دوم در تولید محتوای معتبر

  • مقدمه‌ای که شما برای مقاله خود می‌نویسید باید همه چیزهایی که قصد دارید در کل مقاله در مورد آن صحبت کنید را پوشش بدهد و به خواننده اطمینان دهد که، دقیقا جای درستی آمده است و می تواند با خواندن کل مقاله در مورد موضوعی که جستجو کرده است اطلاعات کاملی به دست بیاورد .
  • دلیل ماندن بتراش !  جمله «رفتن دلیل نمی‌خواهد، ماندن دلیل می‌خواهد» را به یاد داشته باشید. مخاطب شما از ماهی لغزنده‌تر و از الکل فرارتر است. پس نباید به او اجازه دهید که به راحتی از چنگ قلاب شما فرار کند. به او دلایل کافی برای ماندن بدهید. به او بگویید که چرا نباید صفحه سایت شما را ببندد و سراغ یکی دیگر از نتایج جستجو برود. برای بیان دلایل خودتان زمان کمی دارید، چیزی در حدود 3-4 ثانیه. بعد از این مدت مخاطب از شما دل خواهد کند. پس دقت کنید هر کلمه‌ای که می‌نویسید یک ثانیه طلایی از دست می‌دهید، پس در انتخاب واژه‌ها برای بیان چرایی خواندن و دنبال کردن مطلب خودتان، دقت کنید.

 

اصل سوم در تولید محتوای معتبر :  محتوا نویسی پله ای

بعد از یک عنوان جذاب و مقدمه تاثیر گذار حالا نوبت این است که به ترتیب اولویت ،مهم ترین نکاتی که می خواهید به مخاطب بگویید را یکی یکی به صورت پله ای و قدم به قدم رو کنید .

چراغ‌های باند فرود مخاطب را روشن کنید و نگذارید که او در هنگام فرود آمدن برای خواندن مقاله شما دچار مشکل شود. وظیفه شما این است که مخاطب را روی باند هدایت کنید. کوچک‌ترین احساس گمراهی می‌تواند باعث شود که مخاطب از شما دور شود . انجام این کار میزان زیادی به موضوعی که شما روی آن کار می‌کنید، بستگی دارد.

اصل سوم در تولید محتوای معتبر

در مورد چرایی، چگونگی و نوع مطلبی که می‌نویسید. شما در تولید محتوا برای مخاطب با چند دسته محتوا سر و کار دارید :

  • برای بیان مفهوم‌ها و موضوعاتی که عده اندکی از مردم با آن سر و کار دارند باید فونداسیون محتوا را ابتدا بچینید  و روی همین پایه‌ها شروع به توضیح دادن بیشتر مطالب کنید. برای مخاطب خود پله‌ای بسازید که بتواند به وسیله آن خودش را بالا بکشد.

 

  • برای بیان نکته، پند و ضرورت‌ها همان‌طور که می‌دانید اولویت‌بندی حرف اول را می‌زند. در فضای آنلاین ما امید زیادی نداریم که مخاطب معمولا تا به انتهای متن را بخواند . پس بهتر است مطالب مهم و حرف هایی که حتما می خواهیم به گوش مخاطب برسد و مخاطب آن را بخواند را در دم دست ترین حالت ممکن پیش رویش بگذاریم

 

  • محتوانویسی برای مطالب آموزشی هم شیوه خودش را دارد .باید شروع به پایه‌ریزی برای بیان مطلب کنید و به تدریج مخاطب خودتان را با آموزش‌های لازم بالا بکشید. شما در آموزش باید خودتان را به جای مخاطب بگذارید تا مطمئن شوید که تا حد لازم توضیحات کاملی ارائه داده اید . مطالب آموزشی شروع ساده‌ای دارند اما هر قدم از آموزش پیشرفته و پیشرفته‌تر می‌شود به طوری که در نهایت ممکن است از ساختن یک قطعه ساده به هوا کردن آپولو برسید. تولید محتوای آموزشی نیاز به درک خواننده و شرایط سنی و میزان آگاهی او دارد. یکی دیگر از چیزهایی که باید در تولید محتوای آموزشی آن را مد نظر قرار بدهید اضافه کردن مثال ها و نمونه های زیاد به محتوای آموزشی است.

 

اصل چهارم در تولید محتوای معتبر :  ارائه لینک های معتبر برای هر بخش از محتوا

نوشتن محتوای معتبر و عالی فقط شامل عنوان طلایی، مقدمه خوب و شیوه بیان پله‌ای نیست. زمانی مخاطب به نوشته شما اطمینان می‌کند که به او اثبات شود محتوا و حرف شمامعتبر و قابل استناد است . ارائه مستندات در مقالات علمی به رفرنس دادن مشهور است اما در مقاله‌نویسی عمومی و وبلاگ لینک دادن گزینه خوبی برای این کار است. البته باید در نوشتن محتوا از لینک‌هایی استفاده کنید که کیفیت و اعتبار کافی را داشته باشند تا محتوای شما هم زیر سؤال نرود. اما چه زمانی باید رفرنس یا لینک بدهید:

  • زمانی که آمار و اطلاعاتی اعلام می کنید. برای مثال می‌خواهید بگویید 8 نفر از 10 نفر مخاطب پست‌های وبلاگ شما را بازنشر می‌کنند.
  • زمانی که واقعیتی که کمترشناخته شده را بیان می‌کنید. برای مثال بیشتر خوانندگان به قسمت‌های پایانی مقاله‌ها دقت نمی‌کنند.
  • زمانی که می خواهید از مطالب یا قسمتی از محتوای سایت های دیگر استفاده کنید . برای مثال دانلود نرم‌افزار X از سایت Y .

 

شناسایی اعتبار منبع خبر یا مطلب اصلی

هر خوبی یا بدی معیاری دارد که با آن می‌تواند دیگر خصوصیت‌ها را دسته‌بندی کرد. در مورد کیفیت و اعتبار منبع اینترنتی هم ابزارهای متعددی وجود دارد که می‌تواند به شما نشان دهد چه منبعی خوب و قابل اعتماد هست. یکی از سریع‌ترین راه‌های اطمینان از کیفیت منبع روش زیر است:

  1. یکی از افزونه‌های مرورگر تشخیص دهنده کیفیت مانند SEOquake یا MozBar را دانلود کنید.
  2. برای هر وب سایتی که می‌خواهید به مطلب خودتان لینک دهید، پارامتر DA یا مالکیت دامنه (domain authority) را بررسی کنید. هر چه این معیار بالاتر باشد، ارزش لینک بیشتر است.
  3. این امتیاز از 0 تا 100 است و به طور کلی هر سایتی که بالای 50 باشد، معتبر و قابل اعتماد است و می‌تواند به عنوان لینک مرجع در نوشته‌های شما استفاده شود. افزونه‌های به مانند Moz کیفیت لینک را بر اساس پارامترهای مختلف بررسی می‌کند و معیار قابل اعتمادی به شما می‌دهد.
  4. برای سایت‌های مشهور خبری شما نیازی ندارید که از پارامتر Moz استفاده کنید چرا که سایت به خودی خود معتبر و قابل استناد است. هرچقدر لینک‌هایی که شما به مطالب می‌دهید معتبرتر باشد، کیفیت مقاله و سئو آن بهبود پیدا می‌کند.

 

اصل پنجم در تولید محتوای معتبر :  محتوایی با طول مناسب

تئوری انیشتین را می توانید در یک مقاله وبلاگ توضیح بدهید ؟ مسلماً اگر هم بتوانید این کار را کنید مطلب نهایی مخاطب پسند نخواهد بود. برای تعیین اندازه متن مقاله معیار کلی وجود دارد که نتیجه تحقیقات و بررسی‌های انجام شده روی مطالب مختلف و میزان جذب مخاطب است. بر این اساس، اگر مطلب شما قصد دارد مفهوم یا مطلبی را بیان کند، باید فرمی طولانی و بلند داشته باشد. نمی‌توانید یک مطلب آموزشی را به صورت سطحی بنویسید چرا که مخاطب نیاز دارد برای درک بهتر، به شکل عمیق موضوع را بشکافید و توضیح دهید.

با این وجود اندازه و طول مقاله‌ها زمانی برای شما مشخص می‌شود که آنالیز خوبی روی طرفداری مخاطبان خودتان از مطالب مختلف بلند؛ متوسط و کوتاه داشته باشید. اما به یاد داشته باشید که 74 % مقالاتی که خوانده می‌شوند زیر 3 دقیقه برای خواندن آن‌ها زمان صرف شده است. مقالات با زمان مطالعه بیشتر باید به قدری جذاب و گیرا باشند که مخاطب را در خود حفظ کند.

پس هر چقدر متن طولانی‌تر شود وظیفه شما به عنوان نویسنده مقاله سخت‌تر می‌شود و می‌بایست قلاب‌های بیشتری برای به دام انداختن و حفظ مخاطب استفاده کنید. برای درک درست از مخاطب پسند بودن مطلب و کشف اندازه مناسب مقالات می‌توانید به آمار اشتراک‌گذاری‌ها دقت کنید. تجربه نشان داده که مقالات پربیننده بیشتر از مقالات کم بازدید (که می‌تواند دلیلی به مانند طول نامناسب داشته باشد) به اشتراک گذاشته می‌شوند. از این آمار برای پیدا کردن طول بهینه مقالات استفاده کنید.

نکته دیگر این است که گوگل محتواهای شما را برای نشان دادن به مخاطب بررسی می‌کند و اگر تعداد کاراکترهای آن مناسب مخاطب نباشد آن را از گردونه جستجو خارج می‌کند. پس تعداد کاراکتر را بر اساس سئو نیز می‌توانید انتخاب کنید. اما در کل مخاطب مهم‌تر از سئو خواهد بود.

اصل ششم در تولید محتوای معتبر :  تصویرسازی محتوا

یکی دیگر از عوامل مشترک در مقالات باارزش و ارزنده، وجود تصاویر کافی در داخل مقاله است. تصاویری که با متن تطابق و ارتباط معنایی داشته باشند بیشتر از نوشتن چندین سطر می‌تواند مفهوم اصلی را به مخاطب انتقال بدهند . وجود تصاویر در کنار متن علاوه بر به وجود آوردن جذابیت برای مخاطب، موجب بهبود سئو و رتبه بهتر در گوگل هم می‌شود.

خصوصا  در مورد محتوای آموزشی باید تلاش کنید تا جایی که امکان دارد مخاطب را با تصاویر هدایت و راهنمایی کنید. و مشخصا انتخاب تصاویر باید کاملا هوشمندانه باشد و باید تصویر با مطلب تطابق داشته باشد.

 

 

مینی‌آموزش UX-Writing | دکمه‌نویسی

هدف: یادگیری دکمه‌نویسی و CTA ها ( چه جوری یه دکمه یا لینک رو انقدر جذاب و تاثیرگذار بنویسیم که کاربر روش کلیک کنه؟ )

۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • پوریا مروتی
    ۱۳۹۹/۰۱/۲۲ ۵:۳۱ ب.ظ

    سلام ضمن تشکر بابت مطالب خوبتون. سوالی که داشتم اینه که کادر هایی که بین نوشته هاتون میذارید و لینک مطالب مرتبط رو توش میذارین رو با چه افزونه ای ایجاد کردید؟

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید

چگونه کمتر زباله محتوایی تولید کنیم ؟ ( اصول تولید محتوای معتبر )

محتوای به درد نخور و بی‌ارزشی که روزانه در اینترنت منتشر می‌شود کم نیست. و همه ما تولید کنندگان محتوا به نوعی درگیر آن هستیم . یا خودمان تولید کننده این زباله های محتوایی هستیم یا به نوعی مجبور به مصرف زباله های محتوایی دیگران هستیم . واقعیت تلخی که ممکن است شما نیز به عنوان تولید کننده محتوا روزی خواسته یا ناخواسته درگیر آن شوید.

و جالب اینکه هر چه قدر میزان تولید زباله های محتوایی بی ارزش بیشتر می شود به همان میزان هم باورپذیری مردم در مورد محتواهای مختلف کم می شود و سخت تر می توان کاری کرد که مخاطب حرف ما را باور کند .بر اساس پژوهش‌هایی که بنیاد گالوپ در سال 2016 انجام داده است، اعتماد مخاطب به محتوا در رسانه‌های اجتماعی سیر نزولی دارد. آمریکایی‌هایی که در سال 1997، 53 درصد به رسانه‌های گروهی مانند تلویزیون، رادیو و روزنامه اعتماد داشتند، در سال 2015 با وجود گسترش رسانه‌های اجتماعی کمتر از 33 درصد به محتوای منتشر شده اعتماد داشتند.

مشخصا یک رابطه مستقیمی بین بی ارزش شدن و بی اعتبار شدن محتوا از دید مخاطب و تولید محتوای بد وجود دارد .

هر چه قدر حجم زباله های محتوایی در سطح آنلاین بیشتر شود قطعا مخاطب هر روز گیج تر و گمراه تر می شود و تشخیص سفید از سیاه و محتوای خوب و عالی بین این همه زباله واقعا سخت و سخت تر می شود .

اما چه کار کنیم که زباله های محتوایی کمتر تولید کنیم و بیشتر محتوایی تولید کنیم که مخاطب به آن اطمینان کند و برای او ارزش آفرین و مفید باشد .

 

6 اصل برای تولید محتوای معتبر و با ارزش

  • انتخاب عنوانی مناسب و تاثیر گذار
  • باز کردن مشت خودمان جلوی خواننده در بخش مقدمه
  • هدایت مخاطب از ابتدای مقاله تا به انتها به کمک محتوای پله ای
  • مستندسازی و ارائه لینک های معتبر برای هر بخش از محتوا
  • طول مناسب محتوا ، نه خیلی کوتاه نه خیلی بلند
  • تصویرسازی محتوا

 

اصل اول در تولید محتوای معتبر : انتخاب عنوان مناسب و تاثیر گذار

بدون شک یکی از مهمترین بخش های محتوا عنوان آن است . هر چه قدر این عنوان باور پذیر تر و جذاب تر و تاثیر گذار تر باشد مشخصا موفقیت محتوای شما هم بیشتر می شود . فرض کنید شما یک محتوای عالی 8000 کلمه ای مثلا در مورد راه های کاهش وزن به شکلی حرفه ای و مطابق با جدیدترین رژیم تناسب اندام نوشته باشید که پر از اطلاعات مفید باشد اما عنوان آن یک همچین چیزی باشد :«چگونه وزن خودمان را کم کنیم ؟»

خب همین الان صفحه گوگل را باز کنید و همین عبارت را جستجو کنید و ببینید چند صد مقاله یا چند هزار مقاله با همچین عنوانی در وب منتشر شده است که بیشتر آنها هم در حال خاک خوردن هستند و هیچ کسی به آنها اهمیتی نمی دهد و حتی برای یکبار هم خوانده نمی شوند . مشکل این نوع مقالات شاید محتوای بدنه یا اصلی آنها نباشد . بلکه در همان ابتدای کار نتوانستند با یک عنوان جذاب مخاطب را جذب کنند و کاری کنند که او ترغیب شود که محتوا را بخواند .

آموزش روش های عنوان نویسی جذاب در تولید محتوا ( ۱۰ روش + ۳۶ مثال )

چگونه یک عنوان با روکش طلا بنویسیم که مخاطب را جذب کند ؟

  • پیروی از الگوی مغز مخاطب

نتایج تحقیقات نشان داده است که نزدیک به 93 درصد رفتارهای انسان ها قابل پیش‌بینی است.

مغز انسان مانند ماشین پیشرفته‌ای است که قابلیت جستجوی بسیار پیچیده ای دارد و می‌تواند از میان هزاران هزار نوشته و تصویر هر چیزی که صاحبش به آن نیاز دارد را پیدا کند. این ویژگی در همه انسان‌ها وجود دارد اما شدت آن ممکن است متفاوت باشد. علاوه بر این، همه انسان‌ها به صورت مشترک نسبت به چند مورد خاص تحریک پذیر تر هستند و ممکن است بیشتر تحت تاثیر قرار بگیرند . مثلا اکثر انسان ها هر جایی که کلمه، عبارت یا مفهومی که نشان از پول ، ثروت ، لذت ، آرمش و… باشد را ببینند تحریک پذیری شان بیشتر می شود و احتمال بیشتری دارد که محتوا را دنبال کنند . پس به عنوان یک تولید کننده محتوای حرفه ای باید بگردیم و این نقاط اشتراک انسانی را پیدا کنیم و بر اساس آنها عنوان هایی تاثیر گذار بنویسیم . هر چقدر نقاط اشتراک بیشتری برای جستجو مغز و تحریک آن به کلیک کردن و دیدن مطلب وجود داشته باشد، بازدید کننده های محتوای شما هم بیشتر خواهد شد .

  • مغز انسان عاشق آمار و ارقام است

یکی از بهترین راه های جذب مخاطب استفاده از آمار و ارقام در عنوان است . خودتان را جای مخاطب بگذارید، بیشتر احتمال دارد روی عنوانی کلیک کنید که فقط شامل کلمات باشد یا عنوانی که در آن علاوه بر کلمه یک عدد خاص هم وجود داشته باشد ؟

اعداد و ارقام در تولید محتوای معتبر

این روش شاید کمی قدیمی باشد اما همیشه چاره ساز بوده و مغز انسان هم هنوز که هنوز است اعداد و ارقام را دوست دارد . مثلا تحقیقات نشان داده است که عنوان هایی مثل : 10 روش موفقیت، 3 دلیل بزرگ برای نوشتن محتوای خوب ، 5 روش آسان صرفه‌جویی در هزینه و… جزو عنوان های پر طرفدار و پر کلیک هستند .

و من طبق تجربه شخصی خودم به این نتیجه رسیدم ، استفاده از اعداد خاص که مخاطب انتظار دیدن آن را ندارد مانند «5+1» یا اعداد غیرمعمول تر در عنوان ها  مانند 17 یا 9 می‌تواند اثر بیشتری روی باورپذیری مخاطب داشته باشد.

  • عناوین را خالی از هر گونه ابهام و دوپهلویی بنویسید

مخاطب دوست ندارد با سرعت کم اینترنتی که دارد، چند دقیقه منتظر بالا آمدن پست وبلاگ شما بماند و در نهایت هم ببیند که محتوای شما هیچ ربطی به چیزی که دنبالش بوده ندارد. استرس، اضطراب، عدم اطمینان و شک از جمله احساس‌هایی هستند که مخاطب شما به هیچ وجه با خواندن عنوان محتوا نباید گرفتار آنها شود . البته بخشی از جذابیت عنوان در مبهم بودن آن است اما این ابهام نباید رنگ شک و تردید داشته باشد.

  • مغز یک علامت سؤال بزرگ است

این را به یاد داشته باشید و در نوشتن عناوین از آن استفاده کنید. یکی از بهترین انواع عنوان ها در محتوا نویسی عنوان هایی هستند که دقیقا سوالاتی که مخاطب هدف در ذهنش دارد و ممکن است آنها را از گوگل بپرسد را در عنوان قرار دهیم . مثلا عنوان هایی که با « چگونه » شروع می شوند و به مخاطب میگویند که برای سوالات آنها در مورد چگونه انجام شدن کاری پاسخی دارند طرفداران زیادی دارند . پس فرصت را از دست ندهید و با استفاده از قرار دادن عناوینی که مغز دوست دارد آن‌ها را ببیند، مخاطب را مجذوب خودتان کنید. به این شکل علاوه بر مخاطب پسند بودن مقاله ها ، در بهبود سئو سایت هم موفق می شوید چون قطعا موتورهای جستجو هم این نوع عنوان ها را دوست دارند .

  • انتخاب کلمات مناسب

این روزها با اینکه بیشتر جستجو ها از طرف مخاطب از حالت کلمات یک یا 2 کلمه ای به سمت جملات طولانی تر رفته است اما با این حال برای موفقیت بیشتر باید روی مخاطبانی تمرکز کنید که می‌خواهند با کمترین بیان واژه به بهترین نتیجه جستجو برسند. پس باید کاری کنید که عنوان لینک شما میان دیگر عناوین بدرخشد و این کار فقط با انتخاب کلمات مناسب امکان دارد.

در زمان نوشتن عنوان بارها با خودتان بگویید که فقط 3 یا 4 واژه می‌توانم استفاده کنیم و این آخرین فرصت برای جلب مخاطبان خودم است. شاید کمی استرس به شما وارد شود اما همین استرس موتور خلاقیت مغز شما را به کار می‌اندازد تا در جاهای خالی روی عنوان بهترین واژه‌ها را انتخاب کنید. شاید نیاز باشد مدت زمان زیادی فکر کنید و بهترین واژه را انتخاب کنید، نگران نباشید چرا که نتیجه‌ای به همین اندازه بهتر خواهید گرفت.

 

برای مثال، اگر محتوایی در مورد روش پخت یک نوع کیک شکلاتی نوشته اید و قصد دارید برای آن عنوان بنویسید انتخاب عنوان ساده و کلی «نحوه پختن کیک» شاید در نگاه اول مناسب برسد اما قطعا کامل و کافی نخواهد بود . این عنوان استخوان‌بندی خوبی دارد اما، قلب و عضلات کافی ندارد چرا که در میان 405 میلیون نتیجه‌ای که گوگل برای «نحوه پختن کیک» پیش روی مخاطب قرار می‌دهد هیچ درخششی ندارد و یک عنوان تکراری و غیر جذاب است . اما می‌توانید با استفاده از ترفندهایی ساده همین عنوان را به شکلی کاملاً جذاب و تاثیر گذار کنید جوری که مخاطبان بیشتری روی آن کلیک کنند . اما چگونه؟

  • تمایز، عنصری است که مخاطب را به خود جلب می‌کند. کیک هزاران نوع دارد و جستجو درباره کیک میلیون‌ها نتیجه به دنبال دارد اما «کیک شکلات» چند نوع بیشتر ندارد. به نظر شما شانس موفقیت در میان میلیون‌ها نتیجه جستجو قوی‌تر است یا چند هزار؟ پس با استفاده از ایجاد کردن تمایز مقاله خودتان را از خیل عظیم مقالات دیگر جدا کنید و به یک لاین کم ترافیک تر بروید.
  • بیان احساس خواننده به صورت کیفی در عنوان هم می‌تواند راه دیگری برای انتخاب واژه‌ها باشد. مخاطبان معمولاً از واژه‌های کیفی مانند «خوب»، «عالی»، «مناسب»، «شیک»، «لوکس»، «بهترین» و …. برای رسیدن به نتایج دلخواه خود استفاده می‌کنند. پس شما می‌توانید با قرار دادن این واژه‌ها، مخاطب را تشویق به خواندن و دیده شدن مقاله ارزشمند خود کنید.

**هشدار، هشدار و دوباره هشدار. ادویه زیاد به غذا ممکن است آلرژی یا مشکلات دیگر به دنبال داشته باشد. اضافه کردن واژه‌های توصیفی و کیفی بیش از حد هم بر اساس مطالعات انجام شده، باعث پس زده شدن از سوی مخاطب می‌شود. پس در استفاده از عناوین کیفی، اعتدال را رعایت کنید.

  • در انتخاب افعال دقت کنید. فعل «پختن» بهترین گزینه در مورد کیک است و شما نمی‌توانید نتایج خوبی برای مفهوم مورد نظر خود با استفاده از افعال مشابه همانند «درست کردن کیک» یا «ساختن کیک» به دست آورید. فعل به مخاطب شما اطمینان را می‌دهد که دقیقاً همان کاری که دنبال آن بود در مقاله شرح داده شده است. برای موارد خاص شما باید افعالی که در زبان فارسی رایج هستند را استفاده کنید و توجه زیادی به قواعد و آئین دستور نگارش نکنید.

اصل دوم در تولید محتوای معتبر :  باز کردن مشت خودمان جلوی خواننده در بخش مقدمه

حالا که مخاطب عنوان را خوانده و برایش جذاب بوده و روی آن کلیک کرده است و وارد مقاله شده یعنی شما یک قدم به مخاطب نزدیک شده‌اید. مخاطب روی مقاله شما کلیک کرده است و پس از کسب اطمینان شروع به خواندن پاراگراف اول که مقدمه نوشته یا مقاله است می‌کند. اگر شما در محتوا نویسی حرفه ای باشید کرم و قلاب خودتان را همین جا میگذارید و مخاطب را به دام می اندازید تا انتهای مقاله با شما همراه باشد . برای نوشتن یک مقدمه کاملاً جذاب که خواننده آن را دو دستی بچسبد و رها نکند چه کار باید بکنیم ؟ اصول ساده‌ای هست که می‌توانید از آن‌ها برای تقویت عضلات محتوا استفاده کنید تا مخاطب را با قدرت بیشتری جذب خود کند.

اصل دوم در تولید محتوای معتبر

  • مقدمه‌ای که شما برای مقاله خود می‌نویسید باید همه چیزهایی که قصد دارید در کل مقاله در مورد آن صحبت کنید را پوشش بدهد و به خواننده اطمینان دهد که، دقیقا جای درستی آمده است و می تواند با خواندن کل مقاله در مورد موضوعی که جستجو کرده است اطلاعات کاملی به دست بیاورد .
  • دلیل ماندن بتراش !  جمله «رفتن دلیل نمی‌خواهد، ماندن دلیل می‌خواهد» را به یاد داشته باشید. مخاطب شما از ماهی لغزنده‌تر و از الکل فرارتر است. پس نباید به او اجازه دهید که به راحتی از چنگ قلاب شما فرار کند. به او دلایل کافی برای ماندن بدهید. به او بگویید که چرا نباید صفحه سایت شما را ببندد و سراغ یکی دیگر از نتایج جستجو برود. برای بیان دلایل خودتان زمان کمی دارید، چیزی در حدود 3-4 ثانیه. بعد از این مدت مخاطب از شما دل خواهد کند. پس دقت کنید هر کلمه‌ای که می‌نویسید یک ثانیه طلایی از دست می‌دهید، پس در انتخاب واژه‌ها برای بیان چرایی خواندن و دنبال کردن مطلب خودتان، دقت کنید.

 

اصل سوم در تولید محتوای معتبر :  محتوا نویسی پله ای

بعد از یک عنوان جذاب و مقدمه تاثیر گذار حالا نوبت این است که به ترتیب اولویت ،مهم ترین نکاتی که می خواهید به مخاطب بگویید را یکی یکی به صورت پله ای و قدم به قدم رو کنید .

چراغ‌های باند فرود مخاطب را روشن کنید و نگذارید که او در هنگام فرود آمدن برای خواندن مقاله شما دچار مشکل شود. وظیفه شما این است که مخاطب را روی باند هدایت کنید. کوچک‌ترین احساس گمراهی می‌تواند باعث شود که مخاطب از شما دور شود . انجام این کار میزان زیادی به موضوعی که شما روی آن کار می‌کنید، بستگی دارد.

اصل سوم در تولید محتوای معتبر

در مورد چرایی، چگونگی و نوع مطلبی که می‌نویسید. شما در تولید محتوا برای مخاطب با چند دسته محتوا سر و کار دارید :

  • برای بیان مفهوم‌ها و موضوعاتی که عده اندکی از مردم با آن سر و کار دارند باید فونداسیون محتوا را ابتدا بچینید  و روی همین پایه‌ها شروع به توضیح دادن بیشتر مطالب کنید. برای مخاطب خود پله‌ای بسازید که بتواند به وسیله آن خودش را بالا بکشد.

 

  • برای بیان نکته، پند و ضرورت‌ها همان‌طور که می‌دانید اولویت‌بندی حرف اول را می‌زند. در فضای آنلاین ما امید زیادی نداریم که مخاطب معمولا تا به انتهای متن را بخواند . پس بهتر است مطالب مهم و حرف هایی که حتما می خواهیم به گوش مخاطب برسد و مخاطب آن را بخواند را در دم دست ترین حالت ممکن پیش رویش بگذاریم

 

  • محتوانویسی برای مطالب آموزشی هم شیوه خودش را دارد .باید شروع به پایه‌ریزی برای بیان مطلب کنید و به تدریج مخاطب خودتان را با آموزش‌های لازم بالا بکشید. شما در آموزش باید خودتان را به جای مخاطب بگذارید تا مطمئن شوید که تا حد لازم توضیحات کاملی ارائه داده اید . مطالب آموزشی شروع ساده‌ای دارند اما هر قدم از آموزش پیشرفته و پیشرفته‌تر می‌شود به طوری که در نهایت ممکن است از ساختن یک قطعه ساده به هوا کردن آپولو برسید. تولید محتوای آموزشی نیاز به درک خواننده و شرایط سنی و میزان آگاهی او دارد. یکی دیگر از چیزهایی که باید در تولید محتوای آموزشی آن را مد نظر قرار بدهید اضافه کردن مثال ها و نمونه های زیاد به محتوای آموزشی است.

 

اصل چهارم در تولید محتوای معتبر :  ارائه لینک های معتبر برای هر بخش از محتوا

نوشتن محتوای معتبر و عالی فقط شامل عنوان طلایی، مقدمه خوب و شیوه بیان پله‌ای نیست. زمانی مخاطب به نوشته شما اطمینان می‌کند که به او اثبات شود محتوا و حرف شمامعتبر و قابل استناد است . ارائه مستندات در مقالات علمی به رفرنس دادن مشهور است اما در مقاله‌نویسی عمومی و وبلاگ لینک دادن گزینه خوبی برای این کار است. البته باید در نوشتن محتوا از لینک‌هایی استفاده کنید که کیفیت و اعتبار کافی را داشته باشند تا محتوای شما هم زیر سؤال نرود. اما چه زمانی باید رفرنس یا لینک بدهید:

  • زمانی که آمار و اطلاعاتی اعلام می کنید. برای مثال می‌خواهید بگویید 8 نفر از 10 نفر مخاطب پست‌های وبلاگ شما را بازنشر می‌کنند.
  • زمانی که واقعیتی که کمترشناخته شده را بیان می‌کنید. برای مثال بیشتر خوانندگان به قسمت‌های پایانی مقاله‌ها دقت نمی‌کنند.
  • زمانی که می خواهید از مطالب یا قسمتی از محتوای سایت های دیگر استفاده کنید . برای مثال دانلود نرم‌افزار X از سایت Y .

 

شناسایی اعتبار منبع خبر یا مطلب اصلی

هر خوبی یا بدی معیاری دارد که با آن می‌تواند دیگر خصوصیت‌ها را دسته‌بندی کرد. در مورد کیفیت و اعتبار منبع اینترنتی هم ابزارهای متعددی وجود دارد که می‌تواند به شما نشان دهد چه منبعی خوب و قابل اعتماد هست. یکی از سریع‌ترین راه‌های اطمینان از کیفیت منبع روش زیر است:

  1. یکی از افزونه‌های مرورگر تشخیص دهنده کیفیت مانند SEOquake یا MozBar را دانلود کنید.
  2. برای هر وب سایتی که می‌خواهید به مطلب خودتان لینک دهید، پارامتر DA یا مالکیت دامنه (domain authority) را بررسی کنید. هر چه این معیار بالاتر باشد، ارزش لینک بیشتر است.
  3. این امتیاز از 0 تا 100 است و به طور کلی هر سایتی که بالای 50 باشد، معتبر و قابل اعتماد است و می‌تواند به عنوان لینک مرجع در نوشته‌های شما استفاده شود. افزونه‌های به مانند Moz کیفیت لینک را بر اساس پارامترهای مختلف بررسی می‌کند و معیار قابل اعتمادی به شما می‌دهد.
  4. برای سایت‌های مشهور خبری شما نیازی ندارید که از پارامتر Moz استفاده کنید چرا که سایت به خودی خود معتبر و قابل استناد است. هرچقدر لینک‌هایی که شما به مطالب می‌دهید معتبرتر باشد، کیفیت مقاله و سئو آن بهبود پیدا می‌کند.

 

اصل پنجم در تولید محتوای معتبر :  محتوایی با طول مناسب

تئوری انیشتین را می توانید در یک مقاله وبلاگ توضیح بدهید ؟ مسلماً اگر هم بتوانید این کار را کنید مطلب نهایی مخاطب پسند نخواهد بود. برای تعیین اندازه متن مقاله معیار کلی وجود دارد که نتیجه تحقیقات و بررسی‌های انجام شده روی مطالب مختلف و میزان جذب مخاطب است. بر این اساس، اگر مطلب شما قصد دارد مفهوم یا مطلبی را بیان کند، باید فرمی طولانی و بلند داشته باشد. نمی‌توانید یک مطلب آموزشی را به صورت سطحی بنویسید چرا که مخاطب نیاز دارد برای درک بهتر، به شکل عمیق موضوع را بشکافید و توضیح دهید.

با این وجود اندازه و طول مقاله‌ها زمانی برای شما مشخص می‌شود که آنالیز خوبی روی طرفداری مخاطبان خودتان از مطالب مختلف بلند؛ متوسط و کوتاه داشته باشید. اما به یاد داشته باشید که 74 % مقالاتی که خوانده می‌شوند زیر 3 دقیقه برای خواندن آن‌ها زمان صرف شده است. مقالات با زمان مطالعه بیشتر باید به قدری جذاب و گیرا باشند که مخاطب را در خود حفظ کند.

پس هر چقدر متن طولانی‌تر شود وظیفه شما به عنوان نویسنده مقاله سخت‌تر می‌شود و می‌بایست قلاب‌های بیشتری برای به دام انداختن و حفظ مخاطب استفاده کنید. برای درک درست از مخاطب پسند بودن مطلب و کشف اندازه مناسب مقالات می‌توانید به آمار اشتراک‌گذاری‌ها دقت کنید. تجربه نشان داده که مقالات پربیننده بیشتر از مقالات کم بازدید (که می‌تواند دلیلی به مانند طول نامناسب داشته باشد) به اشتراک گذاشته می‌شوند. از این آمار برای پیدا کردن طول بهینه مقالات استفاده کنید.

نکته دیگر این است که گوگل محتواهای شما را برای نشان دادن به مخاطب بررسی می‌کند و اگر تعداد کاراکترهای آن مناسب مخاطب نباشد آن را از گردونه جستجو خارج می‌کند. پس تعداد کاراکتر را بر اساس سئو نیز می‌توانید انتخاب کنید. اما در کل مخاطب مهم‌تر از سئو خواهد بود.

اصل ششم در تولید محتوای معتبر :  تصویرسازی محتوا

یکی دیگر از عوامل مشترک در مقالات باارزش و ارزنده، وجود تصاویر کافی در داخل مقاله است. تصاویری که با متن تطابق و ارتباط معنایی داشته باشند بیشتر از نوشتن چندین سطر می‌تواند مفهوم اصلی را به مخاطب انتقال بدهند . وجود تصاویر در کنار متن علاوه بر به وجود آوردن جذابیت برای مخاطب، موجب بهبود سئو و رتبه بهتر در گوگل هم می‌شود.

خصوصا  در مورد محتوای آموزشی باید تلاش کنید تا جایی که امکان دارد مخاطب را با تصاویر هدایت و راهنمایی کنید. و مشخصا انتخاب تصاویر باید کاملا هوشمندانه باشد و باید تصویر با مطلب تطابق داشته باشد.

 

 

۱ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • پوریا مروتی
    ۱۳۹۹/۰۱/۲۲ ۵:۳۱ ب.ظ

    سلام ضمن تشکر بابت مطالب خوبتون. سوالی که داشتم اینه که کادر هایی که بین نوشته هاتون میذارید و لینک مطالب مرتبط رو توش میذارین رو با چه افزونه ای ایجاد کردید؟

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
فهرست