انواع محتوای آموزشی _ جدیدترین ها { پُر از ایده }

  1. خانه
  2. دسته بندی مقالات تولید محتوا
  3. انواع محتوای آموزشی _ جدیدترین ها { پُر از ایده }

خب رسیدیم به چالش بزرگ حالا چه نوع محتوای آموزشی ای تولید کنیم ؟ { یعنی شناخت انواع محتوای آموزشی }

همونطوری که تو درس قبلی یعنی محتوای آموزشی چیست ؟ گفتم انقدر این روزا تنوع محتواهای آموزشی زیاد شده که بیاید و ببینید.

پس اگر معلم و مدرس هستید ،یا نه، به صورت ر سمی همچین شغلی ندارید ولی مثل من عاشق تدریس هستید و از یاد دادن چیزایی که خودتون بلدید یا انتقال اطلاعاتی که دارید کِیفور میشید[ کیفور. [ ک َ / ک ِ ] (ص مرکب ) در تداول عامه ، آنکه کیف و لذت برده . متمتع. سرخوش . (فرهنگ فارسی معین ). ] و کلی لذت می‌برید و در کنار لذت می‌خواید کارشناس تولید محتوای آموزشی بشید یا شغل محتواسازی آموزشی رو انتخاب کنید، الان وقتشه که با انواع محتوای آموزشی حسابی آشنا بشید و ببینید کدوم به دردتون میخوره .

راستی میدونید که این روزا تولید محتوای آموزشی وکاربردی، جزو یکی از پولسازترین نوع محتواهاست ؟

پس شما هرکی و هر کجا باشید، اگر یه چیزی بلد هستید که فکر می‌کنید خیلی ها اون رو بلد نیستن و یادگیریش به دردشون میخوره همین الان این یه جرقه ای بشه برای شروع محتواسازی آموزشی تون . اصلا اصلا اصلااصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا مهم نیست چی بلد هستیدها . ممکنه حتی به نظر خودتون یه چیز خیلی پیش پا افتاده و مسخره بیاد. مثل انداختن بند کفش کتونی به روش های مختلف یا شستن ظرف ها با مایع ظرفشویی دست ساز یا ….. ولی حتی همین ها هم میتونه برای خیلی ها کاربردی و جذاب باشه .

———-که اتفاقا الان نیچ Niche هر چیزی یا به قولی گوشه خیلی کو‌چیک از یه دریا یا تخصص یا بازار یا …بزرگ خیلی خیلی بیشتر جواب میده تا مثلا آموزش های خیلی کلی مثل آموزش گرافیک یا آموزش آشپزی و…

انواع محتوای آموزشی بر اساس < هدف >

من از  سایت elearningindustry ایده گرفتم و اومدم محتواهای آموزشی رو بر اساس اهداف تولید محتوای آموزشی به این دسته ها تو قدم اول تقسیم کردم :

من میگم یادگیرنده ها به این 3 نوع محتوای آموزشی در عمل نیاز دارن :

  محتوای آموزشی بر پایه اطلاعات

این نوع محتواهای آموزشی بیشتر تئوری هستن و در مورد یه سری اطلاعات خاص در یه زمینه خاص حرف میزنن . مثلا ممکنه شما در زمینه بازاریابی یا سنسورهای صنعتی یا… هر چیزدیگه ای یه سری اطلاعات تخصصی داشته باشید که میتونید اونها رو با بقیه در قالب یه محتوای آموزشی به اشتراک بذارید یا یه پزشکی باشید که اطلاعات خوبی در زمینه دیابت دارید و میاید در قالب محتوای وبلاگ یا پادکست یا … این اطلاعات رو در اختیار بیمارها میذارید و … که این میشه دسته محتواهای اطلاعاتی.

محتوای آموزشی تجربه ای و مهارت محور

این نوع محتواها بیشتر مهارت محورهستن و معمولا توی طولانی مدت یه مهارتی رو به مخاطب خودشون آموزش میدن . مثلا من این روزا مشغول تولید این نوع محتوای آموزشی هستم . یعنی محتواهای آموزشی ای که مهارت تولید محتوا رو به مخاطب یاد میدن . این نوع محتواها در کنار اطلاعات بر اساس تجربه مدرس هم هستن و اطلاعات + تجربه هست که این نوع محتواها رو غنی میکنه.

 

محتوای آموزشی لحظه ای یا اجرایی

این نوع محتواها هم یه سری محتواهای آموزشی هستن که در لحظه کاربر به یه آموزش نیاز پیدا میکنه و میاد سراغ‌شون. این نوع آموزش، بیشتر برای آموزش نرم افزار یا ابزارها کاربردها داره . مثلا در لحظه ممکنه ما به یه تکنیک فتوشاپ برای ویرایش تصویر نیازداشته باشیم و بریم سراغ گوگل و شروع کنیم به جستجو در مورد حذف مثلا بک گراندتصویر به کمک فتوشاپ .

انواع محتوای آموزشی بر اساس تعامل

حالا به غیر از این، یه دسته بندی دیگه برای محتواهای آموزشی میتونه این باشه که محتواهای آموزشی به دو نوع تعاملی و یک طرفه میتونن تقسیم بندی بشن .

محتوای آموزشی 1طرفه

یه سری محتواهای آموزشی، 1طرفه هستن یعنی فقط مدرس تدریس میکنه و یا به صورت ویدئویی تدریسش رو ضبط میکنه یا درس رو به صورت متنی مینویسه یا صداش رو ضبط میکنه و در اختیار شاگردها یا مخاطب هاش قرار میده . پس تو این حالت تعامل مستقیمی نمی‌تونه مدرس با یادگیرنده ها داشته باشه . نهایتا یادگیرنده ها میتونن مثلا تو بخش کامنت ها نظر خودشون یا سوال شون رو بپرسن .

محتوای آموزشی تعاملی

تو انواع محتوای آموزشی، نوع تعاملی به نحوی هست که مدرس و یادگیرنده تو تعامل مستقیم با هم هستن و مدرس مثل کلاس های درس حضوری چند دقیقه ای درس میده، بعد میتونه صبر کنه تا شاگردها یا مخاطب ها سوالات شون رو بپرسن و بعد مثلا دوباره ادامه بده.

خب اینکه حالا کدوم نوع از این محتواها بهتر هست چیزه که کاملا به پرسونای مخاطب هدف، هدف آموزش ، شخصیت و ویژگی های مدرس و … خیلی چیزهای دیگه ربط داره و نمیشه یه نسخه کلی پیچید برای همه .

حالا بریم سراغ یه نوع دسته بندی دیگه :

انواع محتوای آموزشی بر اساس شکل و فرمت محتوا

ویدئوهای آموزشی

واقعا کسی رو میشناسید از بچه 5-6 ساله تا پیرزن و پیرمرد 99 ساله که از دیدن ویدئو و یا هر آموزشی به شکلی ویدئویی لذت نبره ؟ حالا ممکنه نوع یادگیری آدم ها با هم فرق کنه مثلا یکی با خوندن متن بهتر یاد بگیره، یکی دیگه با دیدن تصاویر، یکی دیگه با شنیدن صداو… ولی به نظر من همه آدم ها از دیدن آموزش ها به صورت ویدئویی لذت میبرن و با محتوا  ارتباط بهتری پیدا میکنن . و دلیلی هم که محتواهای آموزشی یوتیوپ انقدر این روزا پرطرفداره دقیقا همینه. حالا قطعا دنیای ویدئوهای آموزشی دنیای گسترده و پر پیچ و خمی هستش که مفصل در موردش صحبت میکنیم.

ولی در کل ویدئوهای آموزشی هم میتونن از نوع محتواها با حضور چهره مدرس باشن و مثلا من و شمای مدرس بریم جلوی دوربین و شروع کنیم درس دادن یا میتونن مثل اکثر دوره های آموزشی رایتینا حالت انیمیشنی داشته باشن .

وبینارهای آموزشی

وبینارها هم یه تکنولوژی جذاب برای تولید محتوای آموزشی و ارائه اون به مخاطب هستن . نمیدونم تا حالا تو یه وبینار شرکت کردید یا نه که احتمال میدم تو این اوضاع  قرنطینه کرونایی تو این سالها حتما شرکت کردید ، قطعا این حس رو داشتید که دیگه اینجا یه فضاییه که همه چی خیلی شبیه کلاس های حضوری هستش و همه چیز زنده تره نسبت به ویدئوها حتی . و آمارهای سایتی مثل ایسمینار که برگزار کننده وبینارها تو ایران هست نشون داد که تو دوران کرونا وبینارها ترکوندن و هر روز هم به طرفداراشون اضافه میشه .

وبینار مثل یه کلاس درس واقعیه برای شما و مخاطب .

یعنی شما میرید پشت دوربین و میکروفون و شروع می‌کنید به درس دادن تو این کلاس مجازی و اون طرف هم افراد زیادی نشستن پای صحبت های شما و از شما چیزی یاد میگیرن .

قطعا پلتفرم ارائه دهنده سرویس وبینار تو دنیا زیاد و متنوع هستن .مثل:

livestorm

everwebinar

تو ایران هم تو این چند سال اخیر چند تا از این برگزار کننده های وبینار دارن خوب فعالیت میکنن .

مثل ایوند و ایسمینار .

وبینارها در اصل حالت سمینارهای قدیمی رو دارن ولی به صورت آنلاین . شما تو این نوع آموزش، محتوایی که می‌خواید ارائه بدید رو از قبل آماده می‌کنید مثلا براش پاورپوینت Powerpoint می‌سازید و بعد شروع می‌کنید به فراخوان دادن و ثبت نام . وبینارها تو یه روز و ساعت مشخص شده ای با حضور مدرس و یادگیرنده ها  برگزار میشن.

 

لایو کلاس های آموزشی

یکی دیگه ازجدید ترین انواع محتوای آموزشی ویدئویی و زنده تو این روزا، لایو کلاس ها هستن . منظور من اینجا بیشتر لایوهای اینستاگرامی هست که به شدت هم طرفدار داره . من خودمم چند وقت پیش یه لایو کلاس آموزش تبلیغات تو اینستاگرام رو شرکت کردم که دو ساعته بود و ازش راضی بودم واقعا . خب احتمالا با این علاقه ای که همه تو ایران به اینستاگرام دارن احتمالا درصد زیادی مون دیگه تو یه لایو اینستاگرامی حضور داشتیم . حالا قبلا ها آدم ها و صاحبین پیج ها میومدن تو لایو یا لایو مشترک با دیگران و همینجوری در مورد یه سری موضوعات حرف میدن . ولی جدیدا دیگه از همین لایوها برای تدریس و تولید محتوای آموزشی و پولسازی از راه آموزش استفاده میکنن .

برای برگزاری همچین کلاس هایی هم مشخصا لازمه یه اکانت اینستاگرامی به جز اکانت اصلی خودتون بسازید که به صورت خصوصی باشه و فقط به افرادی که ثبت نام میکنن اجازه ورود بدید.شما حتی با 500 یا 1000 مخاطب هم میتونید اینچنین لایوهایی رو برگزار کنید و حتی با ثبت نام 10 تا 15 نفر هم میتونید از تولید محتوای آموزشی تون سود ببرید .

پس فقط کافیه این اکانت خصوصی اینستاگرام رو بسازید و بعد هم محتوای آموزشی تون رو تولید کنید و بعد هم ثبت نام رو از چند هفته قبل از زمان لایو شروع کنید و بعد هم برید برگزاری لایو کلاس آموزشی تون تو ساعتی که قول دادید.

ولی خب مشخصا یکی از بدترین بخش های ماجرای لایو کلاس ها وضعیت بیببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببب اینترنت ایرانه و هر لحظه ممکنه اینترنت قطع و وصل بشه یا سرعتش کم باشه و به مشکل بخورید و افرادی که ثبت نام کردن ناراضی کلاس رو ترک کنن و شما هم کاری از دست تون بر نمیاد . ولی خب با این ریسکش هم بد نیست تجربه اش کنید . مثلا همون کلاسی که من ثبت نام کردم هزینه اش 150 تومن بود و حدود 120 نفر شرکت کرده بودن دیگه حالا خودتون پیدا کنید پرتقال فروش رو 😆

 

E-Learning Games یا بازی های طراحی شده به هدف آموزش

به نظر من این یکی از پرهزینه ترین انواع محتوای آموزشی هست . پس فقط اگر به میزان کافی سرمایه داریم میتونیم وارد این نوع تولید محتوای آموزشی بشیم. این نوع محتوا ها با بحث گیمیفیکیشن Gamification توی یادگیری یا تولید محتوا فرق میکنن ها . گیمیفیکیشن توی تولید محتوا یا آموزش یعنی مثلا بیایم یه سری هدف و نشان و تابلو امتیاز برای کاربرها در نظر بگیریم که حس رقابت رو تو وجودشون زنده کنه و بیشتر دنبال یادگیری اون درس ها و پیگیری درس ها باشن . ولی بازی های طراحی شده به هدف آموزش، کاملا هدف آموزشی در قالب بازی دارن، به این دلیل که برای مخاطب جذاب تر و تاثیرگذارتر باشن و مخاطب بهتر یاد بگیره . ولی خب مشخصا کار هر کسی هم نیست وارد شدن به این نوع تولید محتوای آموزشی و سرمایه و شرایط خاص خودش رو می طلبه.

روم های صوتی در کلاب هاووس

نمیدونم شما تا حالا از شبکه اجتماعی کلاب هاوس برای آموزش استفاده کردید یا نه، ولی جدیدا این هم رو بورس شده که مدرس های مختلف مخصوصا تو حوزه آموزش زبان انگلیسی و کلا زبان های خارجی از این فضا برای برگزاری کلاب های مختلف صوتی استفاده میکنن . مشخصا کلاب هاوس یه شبکه اجتماعی بر پایه صوت هست که تعاملی هم هست . یعنی اونجوری نیست که شما یه فایل صوتی رو ضبط کنید و اونجا بذارید و تمام، بلکه به صورت لایو میتونید یه کلاب هایی برگزار کنید و به غیر از خودتون به عنوان مدرس ، تریبون رو دست افرادی که تو اتاق هم هستن بدید تا اونا هم صحبت کنن یا مثلا تمرین هایی که میگید رو انجام بدن . من خودم اولش فکر میکردم که چون محتوای صوتی رو دوست دارم، کلاب هاوس میتونه خیلی برام خوب باشه و حتی میخواستم اونجا یه تعدادی اتاق باز کنم و اونجا با هم گپ بزنیم و آموزش ببینیم ولی واقعیت خیلی نتونستم باهاش ارتباط بگیرم . تو چند تا روم شرکت کردم و دیدم خیلی زودخسته میشم و اومدم بیرون . شما تجربه شرکت تو روم های کلاب هاووس رو دراید ؟

ولی به هر حال اینم یه روش دیگه برای تولید محتوای آموزشی هست که میتونه برای خیلی ها هم مفید باشه .

ارائه محتوا به کمک اسلایدها

ارائه محتوا به صورت اسلاید هم یه نوع دیگه از انواع محتوای آموزشی آنلاین یا دیجیتال هست که من تو ایران خیلی ندیدم طرفدار داشته باشه یا پلتفرم خاصی باشه در این زمینه، ولی تو جاهای دیگه دنیا طرفدارهای خاص خودش رو داره و یکی از سایت های معروف تو این زمینه هم اسلاید شیر  Slideshare هست که اتفاقا میگم تو جای خودش خیلی طرفدار داره و من مدرس های زیادی رو دیدم که آموزش های اسلایدی شون رو تو این سایت میذارن . ولی خب جذب مخاطب و آموزشش با اسلاید یه سری تکنیک و ترفندهای خودش رو داره که حسابی اول باید یاد بگیریم و بعد بریم سراغش . من تو دوره دکوراسیون محتوا کلی در مورد جذاب سازی ظاهر محتوا صحبت کردم که اونایی که شرکت کردن الان میدونن اون آموزش ها تو ساخت دوره آموزشی یا محتوای آموزشی الان چه قدر به دردشون میخوره.

کلاس های آنلاین

خب تا اینجا در مورد وبینارهای آموزشی و لایوهای اینستاگرامی صحبت کردیم و گفتیم اینا جزو کلاس های یا آموزش های آنلاین هستن که مدرس و مخاطب در تعامل زنده و رودر رو با هم هستن و ارتباط بهتری میتونن با هم و با درس و محتوای آموزشی داشته باشن . مشخصا لایو کلاس ها هم مثل این دو تا جزو انواع محتواهای آموزشی پرطرفدار هستن . خصوصا برای تولید محتوای درسی برای مدرسه ها تواین شرایط کرونایی و خصوصا تولید محتوای آموزشی ابتدایی یا دبستان که مشخصا بچه های تو این سن برای آموزش نیاز به تعامل زنده تر و واقعی تری با معلم هاشون دارن . یه سری پلتفرم ها هستن مثل اسکای روم که شرایط کلاس های آنلاین رو برای مدرس ها فراهم میکنن که بتونن با حضور تجهیزات مختلف از جمله تخته سیاه مجازی بهتر به شاگردهاشون درس بدن و پیام درسی شون رو انتقال بدن.

 

محتوای آموزشی متنی

دیگه اینکه از اسمش پیداست دیگه . محتواهای آموزشی متنی فقط قطعاتی از پاراگراف ها یا متن ها هستن که به صورت متنی و تو حالت جزوه مانند درس ها رو به مخاطب ها انتقال میدن . مشخصا مقالات آموزشی ای که تو وبلاگ ها یا سایت ها گذاشته میشه از این نوع هستن . من خودم از این نوع محتواها خیلی یاد گرفتم . مثلا اصلا شروع کار و یادگیری تولید محتوای من از سایت متمم بود . من تو یکی از مقالات و محتواهای آموزشی متمم بود که اولین بار عبارت تولید محتوای آنلاین رو دیدم و خوندم و علاقه مند شدم و ادامه دامدم و الان اینجام . پس قطعا بر اساس یادگیرنده ها این نوع محتواهای آموزشی متنی هم میتونن خیلی پرکاربرد باشن و حتی میتونن برای تنوع و خوانایی بهتر بایه سری تصاویر جذاب یا حتی ویدئو یا صوت ترکیب هم بشن .

🙂 اینجا هم باز اون کسایی که دوره جذاب سازی ظاهر محتوا متنی رو گذروندن خیلی راحت و سریع میتونن محتواهای متنی آموزشی جذاب برای مخاطب هاشون تولید کنن.

 

پادکست های آموزشی

خب یه راه دیگه برای ساخت محتواهای آموزشی جذاب، اما ساده و بدون هزینه زیاد، پادکست ها هستن { ضبط و ارائه محتوا به صورت صوتی .}سبک محتواهای آموزشی صوتی میتونه حالت مصاحبه ای و دو نفره داشته باشه یا به صورت روایت و تجربه شخصی باشه یا دقیقا توضیحات آموزشی مدرس باشه . من به شخصه از پادکست ها خیلی چیزا یاد گرفتم خصوصا تو زمینه کسب و کار و خودم هم تدریس به صورت صوتی رو خیلی دوست دارم و اگر شما هم مثل من انتقال پیام‌تون به مخاطب به صورت صوتی رو دوست دارید، تولید محتوا آموزش صوتی یا پادکست ها بهترین گزینه برای شما هستن . علاوه بر اینکه مثل اینستاگرام پادکست ها هم تو شرایط این روزای جامعه مون طرفدارهای زیادی دارن و به نظرم احتمالا تا چند سال آینده هم پرطرفدار میمونن .

 

اینفوگرافیک ها

من خودم به شخصه هیچ وقت برای یادگیری یا آموزش از اینفوگرافیک ها استفاده نکردم 😆 اما خب اینفوگرافیک ها هم یکی از انواع محتواهای آموزشی هستن که مثل اسلایدها به نظر من تو ایران خیلی طرفدار ندارن . من خودم با دیدن اینفوگرافیک کلا حس میکنم منابع قابل اعتمادی برای یادگیری نیستن، ولی خب این فقط حسه و ممکنه اصلا درست نباشه و شما ممکنه با ایده های تازه و بکری که برای اینفوگرافیک ها دارید، بتونید مخاطب خاص خودتون رو برای این تولید محتوای آموزشی تصویری پیدا کنید . اینفوگرافیک ها کلا در یک کلام ترکیب متن و تصویر و خصوصا آمار و ارقام به صورت نموداری هستن .

تصویر ها

دیگه این هم گفتن نداره که همیشه میگن یه تصویر 1000ران برابر میتونه مغز پیام رو سریع تر از یه متن به مخاطب انتقال بده ، پس قطعا میتونه یکی از بهترین گزینه ها برای تولید محتوای آموزشی باشه . حالا تصویرها هم میتونن انواع مختلفی داشته باشن مثل :

تصویرهای قبل و بعد یا دوقلو

این تصاویر بیشتر برای آموزش نرم افزارهایی مثل فتوشاپ کاربرد داره . مثلا شما میخواید از یه ابزار توی فتوشاپ استفاده کنید و به مخاطب نشون بدید که این ابزار چه تاثیری روی ویرایش عکس میذاره . با گذاشتن تصویر قبل و بعد از استفاده از این ابزار پشت سر هم یا کنار هم میتونید پیام و آموزش خودتون رو به مخاطب انتقال بدید.

تصویرهای مرحله ای

یکی دیگه از انواع محتواهای آموزشی تصویری اینه که شما بیاید از تک تک مراحل کار عکس بگیرید یا اسکرین شات بگیرید و این ها رو کنار هم یا پشت سر هم قرار بدید و با نوشتن یه سری توضیحات متنی مثلا روی عکس ها، مراحل ساخت یه کاردستی یا مراحل کار با یه نرم افزار یا تغییرات تنظیمات موبایل یا هر چیز دیگه ای رو به مخاطب نشون بدید.

خب مشخصا این لیست تمومی نداره و تا  ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ میتونه ادامه داشته باشه. چون شما هم با خلاقیت خودتون میتویند یه روش ها و راه های جدید برای انتقال پیام و اطلاعات آموزشی تون به مخاطب پیدا کنید .

 

انواع محتوای آموزشی بر اساس نوع یادگیرنده ها و مدل VARK

من تا جایی که یادم میاد آدمی بودم که با خوندن یاد میگرفتم ، یعنی حتی الانم ویدئوهای یوتیوپ رو حتما باید با زیرنویس ببینم 😆 که یه متنی جلو چشمم باشه، تا حس اطمینان داشته باشم که دارم یاد میگیرم . نمی‌دونم شما جزو کدوم دسته هستید، ولی قطعا این رو باید بدونیم که مثل خیلی چیزهای دیگه ، هر آدمی هم روش یادگیری خودش رو داره و به همین خاطر اگر شما هدف تون تولید محتوای آموزشی هست، باید اول از هر چیزی بدونید که روش یادگیری پرسونای هدف شما به چه شکلی هست .مثلا بعضی از افراد هستن که با دیدن ویدئو بیشتر و سریع تر یاد میگیرن ، بعضی ها با دیدن نمودار و آمار و ارقام ، بعضی ها از طریق صدا راحت تر یاد میگیرن ( مثلا برادر من جزو این دسته بود و یادم میاد همیشه شب امتحاناش خواهرم بلند بلند از روی درس هاش میخوند تا یاد بگیره 🙄 )

بر همین اساس دانشمندها هم بیکار نشستن و کلی تحقیق کردن در مورد روش های یادگیری مختلف و بر اساس همین تحقیق ها یکی از مدل های رایجی که بیرون دادن مدل VARK هست .

بر اساس این مدل کلا یادگیرنده ها 4 دسته هستن : دیداری |شنیداری | حرکتی| خواندن و نوشتنی

البته اصلا این طوری نیست که بگیم همه فقط و فقط تو یکی از این دسته جا میگیرن و تمام ، بلکه اکثر آدم ها ترکیبی از این 4 سبک هستن، ولی همیشه یه سبک یادگیری غالب وجود داره .

یادگیرنده های بصری

مشخصا همونطوری که از اسمش هم پیداست این دسته از یادگیرنده ها دوست دارن اطلاعاتی که میخوان دریافت کنن و اونا رو حفظ کنن به صورت تصویری دریافت کنن. مثلا نقشه ، عکس ، نمودار و…

اینجا منظور صرفا ویدئو یا عکس نیست ها ، بلکه این نوع یادگیرنده ها برای یادگیری به اشکال و الگوها نیاز دارن .

یادگیرنده های شنیداری

این نوع از یادگیرنده ها بعد از شنیدن اطلاعات هست که میتونن بین ایده ها و اطلاعاتی که گفته شده و با گوش خودشون شنیدن ارتباط بگیرن و نه قبلش . و از طرفی هم اینا همون هایی هستن که هر چیزی رو که می‌خونن یا میبینن دوست دارن یه بار دیگه با صدای بلند تکرار کنن و به دیگران توضیح بدن و فکر میکنن فقط اینجوریه که یاد میگیرن ( دقیقا مثل همسر من 😕  واقعا خداصبر بده به کسی که خودش درونگراست و با خوندن تو سکوت یاد می‌گیره و همسرش یه یادگیرنده صوتیه و دوست داره همه چی رو 10 بار بلند بلند براش بگه )

این نوع یادگیرنده ها از پادکست ها و محتواهای آموزشی صوتی و سخنرانی ها و بحث های گروهی بیشتر چیز یاد میگیرن تا مثلا خوندن یه مقاله یا نوشته .

یاد گیرنده های حرکتی

یادگیرنده های حرکتی اونهایی هستن که با اجرا و عمل به یه چیز، اون رو یاد میگیرن و تو ذهن شون می‌مونه . اونها براشون بیشتر از هر چیزی مهمه اون چیزی که میخوان یاد بگیرن رو خودشون تجربه کنن و عملا ببینن چی به چیه.

بر همین اساس بهترین راه یادگیری و ارائه اطلاعات به ابن نوع یادگیرنده ها ارائه مثال و شبیه سازی و تمرین های خیلی زیاد و در کنارش کارگاه یا کارعملی هست .

یادگیرنده های خواندنی و نوشتنی

این نوع یادگیرنده ها در قالب کلمات حالا چه با نوشتن و چه با خوندن به بهترین شکل ممکن چیزی رو یاد میگیرن . به نظر این آدم ها قدرت متن و کلمات از هر چیز  دیگه ای بیشتره .

پس اگر هدف شما تولید انواع محتوای آموزشی درسی و خصوصا تولید محتوای مدارس هست شاید یکی از مهمترین قدم ها برای شروع تولید محتوا این هست که بر اساس آزمون های استانداردی، بیاید ببینید غالب دانش آموزها یا یادگیرنده هایی که با اونها سرکار دارید طبق مدل VARK از چه نوع یادگیرنده ای هستن و سعی کنید طبق چیزی که اونها نیاز دارن براشون آموزش تولید کنید .

و در مورد تولید محتوای آموزش الکترونیکی برای فضای دیجیتال که کمتر ممکنه اطلاعاتی در مورد تک به تک افرادی که میخوان از این آموزش ها استفاده کنن داشته باشیم، بهتره که تا جایی که ممکن هست برامون آموزش ها با فرمت ها و شکل های متنوعی تولید کنیم{ مثل ما تو این جا ….>>>> آموزش تولید محتوا به سبک ناتاشا  } که بتونه تا درصد زیادی از یادگیرنده ها رو پوشش بده . مثلا اگر یه مقاله آموزشی نوشتیم و توی یه سایت منتشر کردیم، همین محتوا رو به صورت صوتی بگیم و یه محتوای صوتی هم تولید کنیم یا اطلاعات کلیدی اون رو به صورت اسلاید یا نمودار در بیاریم و … پس با شناخت انواع محتوای آموزشی و تبدیل هر کدوم به هر کدوم دیگه، میتونیم تا حد زیادی مطمئن باشیم که درصد زیادی از مخاطب ها رو راضی نگه داشتیم و اونها میتونن از این آموزش ها استفاده بهینه بکنن.

 

 

مینی‌آموزش UX-Writing | دکمه‌نویسی

هدف: یادگیری دکمه‌نویسی و CTA ها ( چه جوری یه دکمه یا لینک رو انقدر جذاب و تاثیرگذار بنویسیم که کاربر روش کلیک کنه؟ )

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید

انواع محتوای آموزشی _ جدیدترین ها { پُر از ایده }

خب رسیدیم به چالش بزرگ حالا چه نوع محتوای آموزشی ای تولید کنیم ؟ { یعنی شناخت انواع محتوای آموزشی }

همونطوری که تو درس قبلی یعنی محتوای آموزشی چیست ؟ گفتم انقدر این روزا تنوع محتواهای آموزشی زیاد شده که بیاید و ببینید.

پس اگر معلم و مدرس هستید ،یا نه، به صورت ر سمی همچین شغلی ندارید ولی مثل من عاشق تدریس هستید و از یاد دادن چیزایی که خودتون بلدید یا انتقال اطلاعاتی که دارید کِیفور میشید[ کیفور. [ ک َ / ک ِ ] (ص مرکب ) در تداول عامه ، آنکه کیف و لذت برده . متمتع. سرخوش . (فرهنگ فارسی معین ). ] و کلی لذت می‌برید و در کنار لذت می‌خواید کارشناس تولید محتوای آموزشی بشید یا شغل محتواسازی آموزشی رو انتخاب کنید، الان وقتشه که با انواع محتوای آموزشی حسابی آشنا بشید و ببینید کدوم به دردتون میخوره .

راستی میدونید که این روزا تولید محتوای آموزشی وکاربردی، جزو یکی از پولسازترین نوع محتواهاست ؟

پس شما هرکی و هر کجا باشید، اگر یه چیزی بلد هستید که فکر می‌کنید خیلی ها اون رو بلد نیستن و یادگیریش به دردشون میخوره همین الان این یه جرقه ای بشه برای شروع محتواسازی آموزشی تون . اصلا اصلا اصلااصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا اصلا مهم نیست چی بلد هستیدها . ممکنه حتی به نظر خودتون یه چیز خیلی پیش پا افتاده و مسخره بیاد. مثل انداختن بند کفش کتونی به روش های مختلف یا شستن ظرف ها با مایع ظرفشویی دست ساز یا ….. ولی حتی همین ها هم میتونه برای خیلی ها کاربردی و جذاب باشه .

———-که اتفاقا الان نیچ Niche هر چیزی یا به قولی گوشه خیلی کو‌چیک از یه دریا یا تخصص یا بازار یا …بزرگ خیلی خیلی بیشتر جواب میده تا مثلا آموزش های خیلی کلی مثل آموزش گرافیک یا آموزش آشپزی و…

انواع محتوای آموزشی بر اساس < هدف >

من از  سایت elearningindustry ایده گرفتم و اومدم محتواهای آموزشی رو بر اساس اهداف تولید محتوای آموزشی به این دسته ها تو قدم اول تقسیم کردم :

من میگم یادگیرنده ها به این 3 نوع محتوای آموزشی در عمل نیاز دارن :

  محتوای آموزشی بر پایه اطلاعات

این نوع محتواهای آموزشی بیشتر تئوری هستن و در مورد یه سری اطلاعات خاص در یه زمینه خاص حرف میزنن . مثلا ممکنه شما در زمینه بازاریابی یا سنسورهای صنعتی یا… هر چیزدیگه ای یه سری اطلاعات تخصصی داشته باشید که میتونید اونها رو با بقیه در قالب یه محتوای آموزشی به اشتراک بذارید یا یه پزشکی باشید که اطلاعات خوبی در زمینه دیابت دارید و میاید در قالب محتوای وبلاگ یا پادکست یا … این اطلاعات رو در اختیار بیمارها میذارید و … که این میشه دسته محتواهای اطلاعاتی.

محتوای آموزشی تجربه ای و مهارت محور

این نوع محتواها بیشتر مهارت محورهستن و معمولا توی طولانی مدت یه مهارتی رو به مخاطب خودشون آموزش میدن . مثلا من این روزا مشغول تولید این نوع محتوای آموزشی هستم . یعنی محتواهای آموزشی ای که مهارت تولید محتوا رو به مخاطب یاد میدن . این نوع محتواها در کنار اطلاعات بر اساس تجربه مدرس هم هستن و اطلاعات + تجربه هست که این نوع محتواها رو غنی میکنه.

 

محتوای آموزشی لحظه ای یا اجرایی

این نوع محتواها هم یه سری محتواهای آموزشی هستن که در لحظه کاربر به یه آموزش نیاز پیدا میکنه و میاد سراغ‌شون. این نوع آموزش، بیشتر برای آموزش نرم افزار یا ابزارها کاربردها داره . مثلا در لحظه ممکنه ما به یه تکنیک فتوشاپ برای ویرایش تصویر نیازداشته باشیم و بریم سراغ گوگل و شروع کنیم به جستجو در مورد حذف مثلا بک گراندتصویر به کمک فتوشاپ .

انواع محتوای آموزشی بر اساس تعامل

حالا به غیر از این، یه دسته بندی دیگه برای محتواهای آموزشی میتونه این باشه که محتواهای آموزشی به دو نوع تعاملی و یک طرفه میتونن تقسیم بندی بشن .

محتوای آموزشی 1طرفه

یه سری محتواهای آموزشی، 1طرفه هستن یعنی فقط مدرس تدریس میکنه و یا به صورت ویدئویی تدریسش رو ضبط میکنه یا درس رو به صورت متنی مینویسه یا صداش رو ضبط میکنه و در اختیار شاگردها یا مخاطب هاش قرار میده . پس تو این حالت تعامل مستقیمی نمی‌تونه مدرس با یادگیرنده ها داشته باشه . نهایتا یادگیرنده ها میتونن مثلا تو بخش کامنت ها نظر خودشون یا سوال شون رو بپرسن .

محتوای آموزشی تعاملی

تو انواع محتوای آموزشی، نوع تعاملی به نحوی هست که مدرس و یادگیرنده تو تعامل مستقیم با هم هستن و مدرس مثل کلاس های درس حضوری چند دقیقه ای درس میده، بعد میتونه صبر کنه تا شاگردها یا مخاطب ها سوالات شون رو بپرسن و بعد مثلا دوباره ادامه بده.

خب اینکه حالا کدوم نوع از این محتواها بهتر هست چیزه که کاملا به پرسونای مخاطب هدف، هدف آموزش ، شخصیت و ویژگی های مدرس و … خیلی چیزهای دیگه ربط داره و نمیشه یه نسخه کلی پیچید برای همه .

حالا بریم سراغ یه نوع دسته بندی دیگه :

انواع محتوای آموزشی بر اساس شکل و فرمت محتوا

ویدئوهای آموزشی

واقعا کسی رو میشناسید از بچه 5-6 ساله تا پیرزن و پیرمرد 99 ساله که از دیدن ویدئو و یا هر آموزشی به شکلی ویدئویی لذت نبره ؟ حالا ممکنه نوع یادگیری آدم ها با هم فرق کنه مثلا یکی با خوندن متن بهتر یاد بگیره، یکی دیگه با دیدن تصاویر، یکی دیگه با شنیدن صداو… ولی به نظر من همه آدم ها از دیدن آموزش ها به صورت ویدئویی لذت میبرن و با محتوا  ارتباط بهتری پیدا میکنن . و دلیلی هم که محتواهای آموزشی یوتیوپ انقدر این روزا پرطرفداره دقیقا همینه. حالا قطعا دنیای ویدئوهای آموزشی دنیای گسترده و پر پیچ و خمی هستش که مفصل در موردش صحبت میکنیم.

ولی در کل ویدئوهای آموزشی هم میتونن از نوع محتواها با حضور چهره مدرس باشن و مثلا من و شمای مدرس بریم جلوی دوربین و شروع کنیم درس دادن یا میتونن مثل اکثر دوره های آموزشی رایتینا حالت انیمیشنی داشته باشن .

وبینارهای آموزشی

وبینارها هم یه تکنولوژی جذاب برای تولید محتوای آموزشی و ارائه اون به مخاطب هستن . نمیدونم تا حالا تو یه وبینار شرکت کردید یا نه که احتمال میدم تو این اوضاع  قرنطینه کرونایی تو این سالها حتما شرکت کردید ، قطعا این حس رو داشتید که دیگه اینجا یه فضاییه که همه چی خیلی شبیه کلاس های حضوری هستش و همه چیز زنده تره نسبت به ویدئوها حتی . و آمارهای سایتی مثل ایسمینار که برگزار کننده وبینارها تو ایران هست نشون داد که تو دوران کرونا وبینارها ترکوندن و هر روز هم به طرفداراشون اضافه میشه .

وبینار مثل یه کلاس درس واقعیه برای شما و مخاطب .

یعنی شما میرید پشت دوربین و میکروفون و شروع می‌کنید به درس دادن تو این کلاس مجازی و اون طرف هم افراد زیادی نشستن پای صحبت های شما و از شما چیزی یاد میگیرن .

قطعا پلتفرم ارائه دهنده سرویس وبینار تو دنیا زیاد و متنوع هستن .مثل:

livestorm

everwebinar

تو ایران هم تو این چند سال اخیر چند تا از این برگزار کننده های وبینار دارن خوب فعالیت میکنن .

مثل ایوند و ایسمینار .

وبینارها در اصل حالت سمینارهای قدیمی رو دارن ولی به صورت آنلاین . شما تو این نوع آموزش، محتوایی که می‌خواید ارائه بدید رو از قبل آماده می‌کنید مثلا براش پاورپوینت Powerpoint می‌سازید و بعد شروع می‌کنید به فراخوان دادن و ثبت نام . وبینارها تو یه روز و ساعت مشخص شده ای با حضور مدرس و یادگیرنده ها  برگزار میشن.

 

لایو کلاس های آموزشی

یکی دیگه ازجدید ترین انواع محتوای آموزشی ویدئویی و زنده تو این روزا، لایو کلاس ها هستن . منظور من اینجا بیشتر لایوهای اینستاگرامی هست که به شدت هم طرفدار داره . من خودمم چند وقت پیش یه لایو کلاس آموزش تبلیغات تو اینستاگرام رو شرکت کردم که دو ساعته بود و ازش راضی بودم واقعا . خب احتمالا با این علاقه ای که همه تو ایران به اینستاگرام دارن احتمالا درصد زیادی مون دیگه تو یه لایو اینستاگرامی حضور داشتیم . حالا قبلا ها آدم ها و صاحبین پیج ها میومدن تو لایو یا لایو مشترک با دیگران و همینجوری در مورد یه سری موضوعات حرف میدن . ولی جدیدا دیگه از همین لایوها برای تدریس و تولید محتوای آموزشی و پولسازی از راه آموزش استفاده میکنن .

برای برگزاری همچین کلاس هایی هم مشخصا لازمه یه اکانت اینستاگرامی به جز اکانت اصلی خودتون بسازید که به صورت خصوصی باشه و فقط به افرادی که ثبت نام میکنن اجازه ورود بدید.شما حتی با 500 یا 1000 مخاطب هم میتونید اینچنین لایوهایی رو برگزار کنید و حتی با ثبت نام 10 تا 15 نفر هم میتونید از تولید محتوای آموزشی تون سود ببرید .

پس فقط کافیه این اکانت خصوصی اینستاگرام رو بسازید و بعد هم محتوای آموزشی تون رو تولید کنید و بعد هم ثبت نام رو از چند هفته قبل از زمان لایو شروع کنید و بعد هم برید برگزاری لایو کلاس آموزشی تون تو ساعتی که قول دادید.

ولی خب مشخصا یکی از بدترین بخش های ماجرای لایو کلاس ها وضعیت بیببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببببب اینترنت ایرانه و هر لحظه ممکنه اینترنت قطع و وصل بشه یا سرعتش کم باشه و به مشکل بخورید و افرادی که ثبت نام کردن ناراضی کلاس رو ترک کنن و شما هم کاری از دست تون بر نمیاد . ولی خب با این ریسکش هم بد نیست تجربه اش کنید . مثلا همون کلاسی که من ثبت نام کردم هزینه اش 150 تومن بود و حدود 120 نفر شرکت کرده بودن دیگه حالا خودتون پیدا کنید پرتقال فروش رو 😆

 

E-Learning Games یا بازی های طراحی شده به هدف آموزش

به نظر من این یکی از پرهزینه ترین انواع محتوای آموزشی هست . پس فقط اگر به میزان کافی سرمایه داریم میتونیم وارد این نوع تولید محتوای آموزشی بشیم. این نوع محتوا ها با بحث گیمیفیکیشن Gamification توی یادگیری یا تولید محتوا فرق میکنن ها . گیمیفیکیشن توی تولید محتوا یا آموزش یعنی مثلا بیایم یه سری هدف و نشان و تابلو امتیاز برای کاربرها در نظر بگیریم که حس رقابت رو تو وجودشون زنده کنه و بیشتر دنبال یادگیری اون درس ها و پیگیری درس ها باشن . ولی بازی های طراحی شده به هدف آموزش، کاملا هدف آموزشی در قالب بازی دارن، به این دلیل که برای مخاطب جذاب تر و تاثیرگذارتر باشن و مخاطب بهتر یاد بگیره . ولی خب مشخصا کار هر کسی هم نیست وارد شدن به این نوع تولید محتوای آموزشی و سرمایه و شرایط خاص خودش رو می طلبه.

روم های صوتی در کلاب هاووس

نمیدونم شما تا حالا از شبکه اجتماعی کلاب هاوس برای آموزش استفاده کردید یا نه، ولی جدیدا این هم رو بورس شده که مدرس های مختلف مخصوصا تو حوزه آموزش زبان انگلیسی و کلا زبان های خارجی از این فضا برای برگزاری کلاب های مختلف صوتی استفاده میکنن . مشخصا کلاب هاوس یه شبکه اجتماعی بر پایه صوت هست که تعاملی هم هست . یعنی اونجوری نیست که شما یه فایل صوتی رو ضبط کنید و اونجا بذارید و تمام، بلکه به صورت لایو میتونید یه کلاب هایی برگزار کنید و به غیر از خودتون به عنوان مدرس ، تریبون رو دست افرادی که تو اتاق هم هستن بدید تا اونا هم صحبت کنن یا مثلا تمرین هایی که میگید رو انجام بدن . من خودم اولش فکر میکردم که چون محتوای صوتی رو دوست دارم، کلاب هاوس میتونه خیلی برام خوب باشه و حتی میخواستم اونجا یه تعدادی اتاق باز کنم و اونجا با هم گپ بزنیم و آموزش ببینیم ولی واقعیت خیلی نتونستم باهاش ارتباط بگیرم . تو چند تا روم شرکت کردم و دیدم خیلی زودخسته میشم و اومدم بیرون . شما تجربه شرکت تو روم های کلاب هاووس رو دراید ؟

ولی به هر حال اینم یه روش دیگه برای تولید محتوای آموزشی هست که میتونه برای خیلی ها هم مفید باشه .

ارائه محتوا به کمک اسلایدها

ارائه محتوا به صورت اسلاید هم یه نوع دیگه از انواع محتوای آموزشی آنلاین یا دیجیتال هست که من تو ایران خیلی ندیدم طرفدار داشته باشه یا پلتفرم خاصی باشه در این زمینه، ولی تو جاهای دیگه دنیا طرفدارهای خاص خودش رو داره و یکی از سایت های معروف تو این زمینه هم اسلاید شیر  Slideshare هست که اتفاقا میگم تو جای خودش خیلی طرفدار داره و من مدرس های زیادی رو دیدم که آموزش های اسلایدی شون رو تو این سایت میذارن . ولی خب جذب مخاطب و آموزشش با اسلاید یه سری تکنیک و ترفندهای خودش رو داره که حسابی اول باید یاد بگیریم و بعد بریم سراغش . من تو دوره دکوراسیون محتوا کلی در مورد جذاب سازی ظاهر محتوا صحبت کردم که اونایی که شرکت کردن الان میدونن اون آموزش ها تو ساخت دوره آموزشی یا محتوای آموزشی الان چه قدر به دردشون میخوره.

کلاس های آنلاین

خب تا اینجا در مورد وبینارهای آموزشی و لایوهای اینستاگرامی صحبت کردیم و گفتیم اینا جزو کلاس های یا آموزش های آنلاین هستن که مدرس و مخاطب در تعامل زنده و رودر رو با هم هستن و ارتباط بهتری میتونن با هم و با درس و محتوای آموزشی داشته باشن . مشخصا لایو کلاس ها هم مثل این دو تا جزو انواع محتواهای آموزشی پرطرفدار هستن . خصوصا برای تولید محتوای درسی برای مدرسه ها تواین شرایط کرونایی و خصوصا تولید محتوای آموزشی ابتدایی یا دبستان که مشخصا بچه های تو این سن برای آموزش نیاز به تعامل زنده تر و واقعی تری با معلم هاشون دارن . یه سری پلتفرم ها هستن مثل اسکای روم که شرایط کلاس های آنلاین رو برای مدرس ها فراهم میکنن که بتونن با حضور تجهیزات مختلف از جمله تخته سیاه مجازی بهتر به شاگردهاشون درس بدن و پیام درسی شون رو انتقال بدن.

 

محتوای آموزشی متنی

دیگه اینکه از اسمش پیداست دیگه . محتواهای آموزشی متنی فقط قطعاتی از پاراگراف ها یا متن ها هستن که به صورت متنی و تو حالت جزوه مانند درس ها رو به مخاطب ها انتقال میدن . مشخصا مقالات آموزشی ای که تو وبلاگ ها یا سایت ها گذاشته میشه از این نوع هستن . من خودم از این نوع محتواها خیلی یاد گرفتم . مثلا اصلا شروع کار و یادگیری تولید محتوای من از سایت متمم بود . من تو یکی از مقالات و محتواهای آموزشی متمم بود که اولین بار عبارت تولید محتوای آنلاین رو دیدم و خوندم و علاقه مند شدم و ادامه دامدم و الان اینجام . پس قطعا بر اساس یادگیرنده ها این نوع محتواهای آموزشی متنی هم میتونن خیلی پرکاربرد باشن و حتی میتونن برای تنوع و خوانایی بهتر بایه سری تصاویر جذاب یا حتی ویدئو یا صوت ترکیب هم بشن .

🙂 اینجا هم باز اون کسایی که دوره جذاب سازی ظاهر محتوا متنی رو گذروندن خیلی راحت و سریع میتونن محتواهای متنی آموزشی جذاب برای مخاطب هاشون تولید کنن.

 

پادکست های آموزشی

خب یه راه دیگه برای ساخت محتواهای آموزشی جذاب، اما ساده و بدون هزینه زیاد، پادکست ها هستن { ضبط و ارائه محتوا به صورت صوتی .}سبک محتواهای آموزشی صوتی میتونه حالت مصاحبه ای و دو نفره داشته باشه یا به صورت روایت و تجربه شخصی باشه یا دقیقا توضیحات آموزشی مدرس باشه . من به شخصه از پادکست ها خیلی چیزا یاد گرفتم خصوصا تو زمینه کسب و کار و خودم هم تدریس به صورت صوتی رو خیلی دوست دارم و اگر شما هم مثل من انتقال پیام‌تون به مخاطب به صورت صوتی رو دوست دارید، تولید محتوا آموزش صوتی یا پادکست ها بهترین گزینه برای شما هستن . علاوه بر اینکه مثل اینستاگرام پادکست ها هم تو شرایط این روزای جامعه مون طرفدارهای زیادی دارن و به نظرم احتمالا تا چند سال آینده هم پرطرفدار میمونن .

 

اینفوگرافیک ها

من خودم به شخصه هیچ وقت برای یادگیری یا آموزش از اینفوگرافیک ها استفاده نکردم 😆 اما خب اینفوگرافیک ها هم یکی از انواع محتواهای آموزشی هستن که مثل اسلایدها به نظر من تو ایران خیلی طرفدار ندارن . من خودم با دیدن اینفوگرافیک کلا حس میکنم منابع قابل اعتمادی برای یادگیری نیستن، ولی خب این فقط حسه و ممکنه اصلا درست نباشه و شما ممکنه با ایده های تازه و بکری که برای اینفوگرافیک ها دارید، بتونید مخاطب خاص خودتون رو برای این تولید محتوای آموزشی تصویری پیدا کنید . اینفوگرافیک ها کلا در یک کلام ترکیب متن و تصویر و خصوصا آمار و ارقام به صورت نموداری هستن .

تصویر ها

دیگه این هم گفتن نداره که همیشه میگن یه تصویر 1000ران برابر میتونه مغز پیام رو سریع تر از یه متن به مخاطب انتقال بده ، پس قطعا میتونه یکی از بهترین گزینه ها برای تولید محتوای آموزشی باشه . حالا تصویرها هم میتونن انواع مختلفی داشته باشن مثل :

تصویرهای قبل و بعد یا دوقلو

این تصاویر بیشتر برای آموزش نرم افزارهایی مثل فتوشاپ کاربرد داره . مثلا شما میخواید از یه ابزار توی فتوشاپ استفاده کنید و به مخاطب نشون بدید که این ابزار چه تاثیری روی ویرایش عکس میذاره . با گذاشتن تصویر قبل و بعد از استفاده از این ابزار پشت سر هم یا کنار هم میتونید پیام و آموزش خودتون رو به مخاطب انتقال بدید.

تصویرهای مرحله ای

یکی دیگه از انواع محتواهای آموزشی تصویری اینه که شما بیاید از تک تک مراحل کار عکس بگیرید یا اسکرین شات بگیرید و این ها رو کنار هم یا پشت سر هم قرار بدید و با نوشتن یه سری توضیحات متنی مثلا روی عکس ها، مراحل ساخت یه کاردستی یا مراحل کار با یه نرم افزار یا تغییرات تنظیمات موبایل یا هر چیز دیگه ای رو به مخاطب نشون بدید.

خب مشخصا این لیست تمومی نداره و تا  ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ میتونه ادامه داشته باشه. چون شما هم با خلاقیت خودتون میتویند یه روش ها و راه های جدید برای انتقال پیام و اطلاعات آموزشی تون به مخاطب پیدا کنید .

 

انواع محتوای آموزشی بر اساس نوع یادگیرنده ها و مدل VARK

من تا جایی که یادم میاد آدمی بودم که با خوندن یاد میگرفتم ، یعنی حتی الانم ویدئوهای یوتیوپ رو حتما باید با زیرنویس ببینم 😆 که یه متنی جلو چشمم باشه، تا حس اطمینان داشته باشم که دارم یاد میگیرم . نمی‌دونم شما جزو کدوم دسته هستید، ولی قطعا این رو باید بدونیم که مثل خیلی چیزهای دیگه ، هر آدمی هم روش یادگیری خودش رو داره و به همین خاطر اگر شما هدف تون تولید محتوای آموزشی هست، باید اول از هر چیزی بدونید که روش یادگیری پرسونای هدف شما به چه شکلی هست .مثلا بعضی از افراد هستن که با دیدن ویدئو بیشتر و سریع تر یاد میگیرن ، بعضی ها با دیدن نمودار و آمار و ارقام ، بعضی ها از طریق صدا راحت تر یاد میگیرن ( مثلا برادر من جزو این دسته بود و یادم میاد همیشه شب امتحاناش خواهرم بلند بلند از روی درس هاش میخوند تا یاد بگیره 🙄 )

بر همین اساس دانشمندها هم بیکار نشستن و کلی تحقیق کردن در مورد روش های یادگیری مختلف و بر اساس همین تحقیق ها یکی از مدل های رایجی که بیرون دادن مدل VARK هست .

بر اساس این مدل کلا یادگیرنده ها 4 دسته هستن : دیداری |شنیداری | حرکتی| خواندن و نوشتنی

البته اصلا این طوری نیست که بگیم همه فقط و فقط تو یکی از این دسته جا میگیرن و تمام ، بلکه اکثر آدم ها ترکیبی از این 4 سبک هستن، ولی همیشه یه سبک یادگیری غالب وجود داره .

یادگیرنده های بصری

مشخصا همونطوری که از اسمش هم پیداست این دسته از یادگیرنده ها دوست دارن اطلاعاتی که میخوان دریافت کنن و اونا رو حفظ کنن به صورت تصویری دریافت کنن. مثلا نقشه ، عکس ، نمودار و…

اینجا منظور صرفا ویدئو یا عکس نیست ها ، بلکه این نوع یادگیرنده ها برای یادگیری به اشکال و الگوها نیاز دارن .

یادگیرنده های شنیداری

این نوع از یادگیرنده ها بعد از شنیدن اطلاعات هست که میتونن بین ایده ها و اطلاعاتی که گفته شده و با گوش خودشون شنیدن ارتباط بگیرن و نه قبلش . و از طرفی هم اینا همون هایی هستن که هر چیزی رو که می‌خونن یا میبینن دوست دارن یه بار دیگه با صدای بلند تکرار کنن و به دیگران توضیح بدن و فکر میکنن فقط اینجوریه که یاد میگیرن ( دقیقا مثل همسر من 😕  واقعا خداصبر بده به کسی که خودش درونگراست و با خوندن تو سکوت یاد می‌گیره و همسرش یه یادگیرنده صوتیه و دوست داره همه چی رو 10 بار بلند بلند براش بگه )

این نوع یادگیرنده ها از پادکست ها و محتواهای آموزشی صوتی و سخنرانی ها و بحث های گروهی بیشتر چیز یاد میگیرن تا مثلا خوندن یه مقاله یا نوشته .

یاد گیرنده های حرکتی

یادگیرنده های حرکتی اونهایی هستن که با اجرا و عمل به یه چیز، اون رو یاد میگیرن و تو ذهن شون می‌مونه . اونها براشون بیشتر از هر چیزی مهمه اون چیزی که میخوان یاد بگیرن رو خودشون تجربه کنن و عملا ببینن چی به چیه.

بر همین اساس بهترین راه یادگیری و ارائه اطلاعات به ابن نوع یادگیرنده ها ارائه مثال و شبیه سازی و تمرین های خیلی زیاد و در کنارش کارگاه یا کارعملی هست .

یادگیرنده های خواندنی و نوشتنی

این نوع یادگیرنده ها در قالب کلمات حالا چه با نوشتن و چه با خوندن به بهترین شکل ممکن چیزی رو یاد میگیرن . به نظر این آدم ها قدرت متن و کلمات از هر چیز  دیگه ای بیشتره .

پس اگر هدف شما تولید انواع محتوای آموزشی درسی و خصوصا تولید محتوای مدارس هست شاید یکی از مهمترین قدم ها برای شروع تولید محتوا این هست که بر اساس آزمون های استانداردی، بیاید ببینید غالب دانش آموزها یا یادگیرنده هایی که با اونها سرکار دارید طبق مدل VARK از چه نوع یادگیرنده ای هستن و سعی کنید طبق چیزی که اونها نیاز دارن براشون آموزش تولید کنید .

و در مورد تولید محتوای آموزش الکترونیکی برای فضای دیجیتال که کمتر ممکنه اطلاعاتی در مورد تک به تک افرادی که میخوان از این آموزش ها استفاده کنن داشته باشیم، بهتره که تا جایی که ممکن هست برامون آموزش ها با فرمت ها و شکل های متنوعی تولید کنیم{ مثل ما تو این جا ….>>>> آموزش تولید محتوا به سبک ناتاشا  } که بتونه تا درصد زیادی از یادگیرنده ها رو پوشش بده . مثلا اگر یه مقاله آموزشی نوشتیم و توی یه سایت منتشر کردیم، همین محتوا رو به صورت صوتی بگیم و یه محتوای صوتی هم تولید کنیم یا اطلاعات کلیدی اون رو به صورت اسلاید یا نمودار در بیاریم و … پس با شناخت انواع محتوای آموزشی و تبدیل هر کدوم به هر کدوم دیگه، میتونیم تا حد زیادی مطمئن باشیم که درصد زیادی از مخاطب ها رو راضی نگه داشتیم و اونها میتونن از این آموزش ها استفاده بهینه بکنن.

 

 

ببخشید، برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید
فهرست